Ειδήσεις

Κίνα: Καταργεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ λόγω διαμάχης στην Ταϊβάν

Κίνα: Καταργεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ λόγω διαμάχης στην Ταϊβάν

Η Πελόζι - η οποία επίσης επλήγη με κυρώσεις από το Πεκίνο για την επίσκεψη - υπερασπίστηκε το ταξίδι της στην Ταϊβάν, λέγοντας την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα επιτρέψει» στην Κίνα να απομονώσει το νησί.

Κίνα: Η Κίνα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους και ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη στις 4 Αυγούστου καθώς διεξήγαγε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της στην Ταϊβάν Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τερματίζει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια σειρά από βασικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι προσπάθειες κατά των ναρκωτικών και οι στρατιωτικές συνομιλίες, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων κλυδωνίζονται στο νησί της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο αντέδρασε με μανία στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο νησί, το οποίο διεκδικεί ως έδαφός του και έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει, με τη βία, εάν χρειαστεί. Από την Πέμπτη έχει περικυκλώσει το αυτοδιοικούμενο, δημοκρατικό νησί με μια σειρά από τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν καταδικαστεί απερίφραστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δυτικούς συμμάχους.

Και την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών του ανταπέδωσε περαιτέρω τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναστέλλοντας τις συνομιλίες και τη συνεργασία για πολλαπλές συμφωνίες μεταξύ των δύο – συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαίνοντες του κόσμου πέρυσι υποσχέθηκαν να εργαστούν μαζί για να επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα αυτή τη δεκαετία και υποσχέθηκαν να συναντώνται τακτικά για να «αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση».

Αλλά αυτή η συμφωνία φαίνεται σαθρή καθώς οι σχέσεις βυθίζονται σε μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, όπως και οι συμφωνίες για τα πάντα, από συνομιλίες για στρατιωτικά θέματα έως συνεργασία κατά των ναρκωτικών.

Η Πελόζι – η οποία επίσης επλήγη με κυρώσεις από το Πεκίνο για την επίσκεψη – υπερασπίστηκε το ταξίδι της στην Ταϊβάν, λέγοντας την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα επιτρέψει» στην Κίνα να απομονώσει το νησί.

Η Ταϊβάν καταδίκασε επίσης την οργισμένη απάντηση του Πεκίνου στην επίσκεψη, με τον πρωθυπουργό Σου Τσενγκ-τσάνγκ να καλεί τους συμμάχους να πιέσουν για αποκλιμάκωση. «Δεν περιμέναμε ότι ο κακός γείτονας της διπλανής πόρτας θα επιδείκνυε τη δύναμή του στην πόρτα μας και θα έθετε σε κίνδυνο αυθαίρετα τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο με τις στρατιωτικές ασκήσεις του», είπε στους δημοσιογράφους. –

«Η πατρίδα μας είναι δυνατή» – Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις του θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής και η Ταϊπέι ανέφερε ότι κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοία διέσχισαν τη «μέση γραμμή» που διασχίζει το στενό της Ταϊβάν το πρωί της Παρασκευής.

«Από τις 11 π.μ., πολλές παρτίδες κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων πραγματοποίησαν ασκήσεις γύρω από το στενό της Ταϊβάν και διέσχισαν τη μέση γραμμή του στενού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ταϊπέι.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο κινεζικό νησί Πινγκτάν είδαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει πάνω από το κεφάλι, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να τραβήξουν φωτογραφίες καθώς πετούσε κατά μήκος της ακτής.

Ένα κινεζικό στρατιωτικό σκάφος ήταν επίσης ορατό να διέρχεται από τα στενά της Ταϊβάν, πρόσθεσαν.

Οι ασκήσεις της Κίνας περιλάμβαναν μια «συμβατική επίθεση με πυραύλους» σε ύδατα στα ανατολικά της Ταϊβάν, δήλωσε ο κινεζικός στρατός. Και το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV ανέφερε ότι κινεζικοί πύραυλοι είχαν πετάξει απευθείας πάνω από την Ταϊβάν – μια σημαντική κλιμάκωση εάν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Στο κινεζικό νησί Πινγκτάν, ντόπιοι τουρίστες εξύμνησαν με υπερηφάνεια τη στρατιωτική ισχύ της χώρας τους ενάντια στον πολύ μικρότερο γείτονά της.

«Η πατρίδα μας είναι ισχυρή. Δεν φοβόμαστε να έχουμε πόλεμο με την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λιου, ένας 40χρονος τουρίστας από την επαρχία Ζετζιάνγκ. «Ελπίζουμε να ενοποιήσουμε την Ταϊβάν σύντομα. Δεν φοβόμαστε κανέναν», πρόσθεσε. «Η χώρα μας είναι ισχυρή. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο, αλλά δεν φοβόμαστε τους άλλους». – «Σημαντική κλιμάκωση»

– Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του και έχει δεσμευτεί να την καταλάβει μια μέρα, με τη βία, αν χρειαστεί.

Αλλά η κλίμακα και η ένταση των ασκήσεων έχουν προκαλέσει οργή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δημοκρατίες. «Αυτές οι προκλητικές ενέργειες είναι μια σημαντική κλιμάκωση», είπε ο Μπλίνκεν μετά από συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Πνομ Πενχ.

«Το γεγονός είναι ότι η επίσκεψη του ομιλητή ήταν ειρηνική.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την ακραία, δυσανάλογη και κλιμακούμενη στρατιωτική απάντηση», πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία υπέβαλε επίσημη διπλωματική καταγγελία κατά του Πεκίνου, με πέντε από τους κινεζικούς πυραύλους να πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Και η Αυστραλία – η οποία έχει μια προβληματική σχέση με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο – καταδίκασε τις ασκήσεις ως «δυσανάλογες και αποσταθεροποιητικές».

Οι ελιγμοί πραγματοποιούνται κατά μήκος ορισμένων από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο, που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση της παγκόσμιας προσφοράς ζωτικών ημιαγωγών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που παράγεται στην Ανατολική Ασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέοι φόβοι για την πιθανότητα κινεζικής επίθεσης στο νησί της Ταϊβάν

Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδεύουν χωρίς μάσκες στη χώρα τους, εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες είναι κλειδωμένοι στα διαμερίσματά τους

Μεγάλος παραγωγός iPhone της Apple έγινε ο πιο πρόσφατος κατασκευαστής που σταμάτησε τη λειτουργία του λόγω του lockdown στη Σαγκάη.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

«Εάν η μάχη περιορίζεται στην περιοχή ακριβώς γύρω από την Ταϊβάν, το σημερινό κινεζικό ναυτικό είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος – και αν οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες δεν επέμβουν για κάποιο λόγο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ταϊβάν».

Δικαστής στην Αίγυπτο ζήτησε τη «ζωντανή» τηλεοπτική μετάδοση του απαγχονισμού του δολοφόνου φοιτήτριας

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι συνήγοροι του γυναικοκτόνου έχουν περίπου 60 μέρες περιθώριο για να επιδιώξουν την αναίρεση της θανατικής ποινής, ωστόσο το δικαστήριο ζητά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να αλλάξει ο νόμος ώστε ο Αντέλ να απαγχονιστεί live στην τηλεόραση.

Ιαπωνικό δικαστήριο έκρινε συνταγματική την απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας ορίζει ότι «ο γάμος θα γίνεται μόνο με την αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων». Όμως τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα έχουν κάνει κινήσεις για να αναγνωρίσουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αν και αυτή η αναγνώριση δεν φέρει τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο σύμφωνα με τον νόμο.

Τα στρατεύματα της Σρι Λάνκα ανοίγουν πυρ για να περιορίσουν τις ταραχές στα καύσιμα

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) άρχισε να διανέμει κουπόνια τροφίμων σε περίπου 2.000 έγκυες γυναίκες στις «υποεξυπηρετούμενες» περιοχές του Κολόμπο ως μέρος της «βοήθειας για τη σωτηρία» την Πέμπτη.

Το κοινοτικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας επέβαλε μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις «καπιταλιστικές» τάσεις της μόδας

Μια αναφορά από τον κρατικό οργανισμό μέσων ενημέρωσης KCNA ανέφερε ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατέχει μια «αήττητη δύναμη που ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει και κανείς δεν μπορεί να αγγίξει», ανέφερε το Reuters.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή στις οικογένειες του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία να εκκενώσουν τη χώρα

Το Πεντάγωνο ανησυχεί ότι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι «τώρα στο στόχαστρο», πρόσθεσε ένας άλλος αξιωματούχος. Η Δύση έχει απορρίψει τις κύριες απαιτήσεις της Μόσχας – υποσχέσεις από το ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα προστεθεί ποτέ ως μέλος, ότι δεν θα αναπτυχθούν όπλα της συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα και ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Για πρώτη φορά, το Αφγανιστάν είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη για να είσαι Χριστιανός, σύμφωνα με δήλωση της Open Doors

Συνολικά, τα δεδομένα από το Open Doors υποδηλώνουν ότι περισσότεροι από 360 εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διώξεις και διακρίσεις, οι οποίες ανέρχονται σε έναν στους επτά χριστιανούς παγκοσμίως.