Ειδήσεις

Ιαπωνικό Δικαστήριο: Έκρινε συνταγματική την απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων

Ιαπωνικό Δικαστήριο: Έκρινε συνταγματική την απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας ορίζει ότι «ο γάμος θα γίνεται μόνο με την αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων». Όμως τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα έχουν κάνει κινήσεις για να αναγνωρίσουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αν και αυτή η αναγνώριση δεν φέρει τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο σύμφωνα με τον νόμο.

Ιαπωνικό Δικαστήριο: Ένα ιαπωνικό δικαστήριο έκρινε τη Δευτέρα ότι η αποτυχία της χώρας να αναγνωρίσει τους γάμους ομοφύλων είναι συνταγματική, σε μια οπισθοδρόμηση για τους ακτιβιστές, αφού μια ετυμηγορία ορόσημο πέρυσι βρήκε το αντίθετο. Το περιφερειακό δικαστήριο στην Οσάκα της δυτικής Ιαπωνίας απέρριψε τα επιχειρήματα τριών ομόφυλων ζευγαριών στο πλαίσιο μιας σειράς αγωγών που υπέβαλαν ακτιβιστές που ζητούσαν ισότητα γάμου.

«Από την άποψη της ατομικής αξιοπρέπειας, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη της δημόσιας αναγνώρισης των ζευγαριών του ιδίου φύλου μέσω επίσημης αναγνώρισης», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, η παρούσα αποτυχία αναγνώρισης τέτοιων συνδικάτων «δεν θεωρείται ότι παραβιάζει… το Σύνταγμα», πρόσθεσε η απόφαση, λέγοντας ότι «η δημόσια συζήτηση σχετικά με το είδος του συστήματος που είναι κατάλληλο για αυτό δεν έχει διεξαχθεί διεξοδικά».

Η ετυμηγορία έρχεται αφού ένα περιφερειακό δικαστήριο στο βόρειο Σαπόρο πέρυσι διαπίστωσε το αντίθετο, κρίνοντας ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να επιτρέψει τους γάμους ομοφυλόφιλων παραβίασε τη διάταξη του συντάγματος που εγγυάται την ισότητα βάσει του νόμου.

Αυτή η απόφαση χαιρετίστηκε από τους ακτιβιστές ως μια σημαντική νίκη που θα ασκούσε πίεση στους νομοθέτες να αποδεχτούν συνδικάτα ομοφυλόφιλων.

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας ορίζει ότι «ο γάμος θα γίνεται μόνο με την αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων».

Όμως τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα έχουν κάνει κινήσεις για να αναγνωρίσουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αν και αυτή η αναγνώριση δεν φέρει τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο σύμφωνα με τον νόμο.

Η νομαρχία του Τόκιο τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα αρχίσει να αναγνωρίζει τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων από τον Νοέμβριο, αναθεωρώντας τους ισχύοντες κανόνες. Πάνω από δώδεκα ζευγάρια κατέθεσαν μηνύσεις για ισότητα γάμου το 2020 σε περιφερειακά δικαστήρια σε όλη την Ιαπωνία.

Είπαν ότι η συντονισμένη δράση είχε σκοπό να ασκήσει πίεση στη μοναδική κυβέρνηση της G7 που δεν αναγνωρίζει τα συνδικάτα ομοφυλοφίλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Τόκιο θα αρχίσει να αναγνωρίζει τις συνεργασίες μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου από τον Νοέμβριο, δήλωσαν αξιωματούχοι

Τα δικαστήρια της Ναμίμπια επεκτείνουν σταδιακά ορισμένες προστασίες στα γκέι ζευγάρια που παντρεύτηκαν σε άλλες χώρες.

55% των Αγγλικανών αποδέχονται τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων

Η Ελβετία πραγματοποιεί δημοψήφισμα την Κυριακή για γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων

Γάμος Ομοφυλοφίλων: Γιατί κάνει καλό στην υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εργαζόμενοι απεργούν καθώς ο πληθωρισμός συνθλίβει τα κέρδη

Σύμφωνα με την Unite, το πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου ενημέρωσε το προσωπικό ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το προσωπικό του πρακτορείου σε περίπτωση απεργίας των εργαζομένων του.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν ζοφερές επιλογές εν μέσω υψηλού κόστους

Μερικές φορές οι οικογένειες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στείλουν το σώμα του κατοικίδιου ζώου τους για απόρριψη, κάτι που ο Ward λέει ότι μπορεί να προκαλέσει «ταλαιπωρία».

Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν το εμπόριο της Ταϊβάν, θα διεξάγουν αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές

Επικρίνοντας την απόφαση της Κίνας να διακόψει τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον σε θέματα όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο Κάμπελ είπε ότι «έχουμε και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με το Πεκίνο».

Η Κίνα υποσχέθηκε την Τετάρτη μηδενική ανοχή για τις «αποσχιστικές δραστηριότητες» στην Ταϊβάν

Η κινεζική λευκή βίβλος υποσχόταν οικονομική ευημερία στην Ταϊβάν καθώς και «μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπρέπεια» μετά την «επανένωση». Αλλά αυτή η προσφορά έρχεται υπό τη σκιά των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων που έχει πραγματοποιήσει η Κίνα σε όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για αποκλεισμό.

Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

«Εάν η μάχη περιορίζεται στην περιοχή ακριβώς γύρω από την Ταϊβάν, το σημερινό κινεζικό ναυτικό είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος – και αν οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες δεν επέμβουν για κάποιο λόγο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ταϊβάν».

Η Κίνα καταργεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ λόγω διαμάχης στην Ταϊβάν

Η Πελόζι - η οποία επίσης επλήγη με κυρώσεις από το Πεκίνο για την επίσκεψη - υπερασπίστηκε το ταξίδι της στην Ταϊβάν, λέγοντας την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα επιτρέψει» στην Κίνα να απομονώσει το νησί.

Δικαστής στην Αίγυπτο ζήτησε τη «ζωντανή» τηλεοπτική μετάδοση του απαγχονισμού του δολοφόνου φοιτήτριας

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι συνήγοροι του γυναικοκτόνου έχουν περίπου 60 μέρες περιθώριο για να επιδιώξουν την αναίρεση της θανατικής ποινής, ωστόσο το δικαστήριο ζητά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να αλλάξει ο νόμος ώστε ο Αντέλ να απαγχονιστεί live στην τηλεόραση.