Πολιτική Υγείας

Ελβετία Δημοψήφισμα: Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων αποτελεί ένα τεράστιο βήμα

Ελβετία Δημοψήφισμα: Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων αποτελεί ένα τεράστιο βήμα

Η χώρα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1942, αλλά πολλές τοπικές και περιφερειακές αστυνομικές δυνάμεις συνέχισαν να τηρούν «μητρώα ομοφυλοφίλων», μερικές στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτά τα μητρώα αποσκοπούσαν στον "έλεγχο της εκτροπής και της ηθικής", εξήγησε ο Delessert, προσθέτοντας ότι είχαν τρομερές επιπτώσεις στη ζωή αυτών που αναφέρονται.

Ελβετία Δημοψήφισμα: Η Ελβετία πραγματοποιεί δημοψήφισμα την Κυριακή και φαίνεται ότι θα επιτρέψει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρευτούν και να τους δώσει τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους ομολόγους τους – Ενώ κυνηγούσε διαμερίσματα με τον σύντροφό του πριν από 30 χρόνια, ο Τιερί Ντελεσέρ ρωτήθηκε επανειλημμένα αν ήταν ξαδέλφια ή ομοφυλόφιλοι. Ήξερε ότι η τελευταία απάντηση θα έβγαζε αυτόματα την αίτησή τους.

Ο 56χρονος ιστορικός εξακολουθεί να θυμάται τις διαδηλώσεις του με «ύποπτους» κτηματομεσίτες στην Ελβετία, όπου η αστυνομία διατηρούσε ακόμη μητρώα ομοφυλοφίλων. Τρεις δεκαετίες αργότερα, σε δημοψήφισμα την Κυριακή, το πλούσιο έθνος των Άλπεων φαίνεται ότι θα επιτρέψει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρευτούν και θα τους δώσει τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους ομολόγους τους. «Είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά», δήλωσε ο Delessert, ειδικός στην ιστορία της ομοφυλοφιλίας στην Ελβετία στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.

Η χώρα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1942, αλλά πολλές τοπικές και περιφερειακές αστυνομικές δυνάμεις συνέχισαν να τηρούν «μητρώα ομοφυλοφίλων», μερικές στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτά τα μητρώα αποσκοπούσαν στον “έλεγχο της εκτροπής και της ηθικής”, εξήγησε ο Delessert, προσθέτοντας ότι είχαν τρομερές επιπτώσεις στη ζωή αυτών που αναφέρονται.

“Εάν ένας υποτιθέμενος ομοφυλόφιλος καταδικαζόταν για κλοπή, η ομοφυλοφιλία του υποβάλλονταν ως πρόσθετη απόδειξη της ανηθικότητάς του”, είπε. «Εάν ένας ομοφυλόφιλος έκανε αίτηση για ενοικίαση διαμερίσματος, δεν θα το έπαιρνε. Αν ένας ομοφυλόφιλος ήθελε δουλειά στον δημόσιο τομέα, δεν θα την έπαιρνε ». Αλλά τα αίτια της διάκρισης παρέμειναν ασαφή: τα μητρώα δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ και αυτά που αναφέρονται εκεί δεν ενημερώθηκαν ποτέ. –

«Δύσκολο να κατανοηθεί»

Μόνο η Ζυρίχη και η Βασιλεία ανακοίνωσαν δημόσια ότι καταργούν τα μητρώα, το 1979 και το 1980, είπε ο Delessert, εκφράζοντας απογοήτευση που όλα τα άλλα μητρώα είχαν απλώς εξαφανιστεί. Είπε ότι κατάφερε να βρει χειρόγραφες σημειώσεις σε αστυνομικά έγγραφα όπου οι αξιωματικοί ζητούσαν τη δημιουργία «φακέλων» για ομοφυλόφιλους που συνελήφθησαν μετά τη διάπραξη αδικήματος. Ο Delessert είπε ότι είχε βρει επίσης μαρτυρία από έναν επίτροπο που ανέφερε ότι περίπου 200 ομοφυλόφιλοι καταγράφονταν στη Ζυρίχη κάθε χρόνο. Το τμήμα επίσημων αρχείων της Ζυρίχης δήλωσε στο AFP ότι αυτά τα μητρώα φυλάσσονταν για εσωτερική αστυνομική χρήση και είχαν καταστραφεί. Ένας λογαριασμός ενός πληροφοριοδότη που δημοσιεύτηκε στα ελβετικά μέσα τον Απρίλιο του 1990 ειδοποίησε για πρώτη φορά το κοινό για την ύπαρξη ενός από αυτά τα μητρώα, στη Βέρνη, με την κατακραυγή να ωθεί τις αρχές να σταματήσουν την πρακτική. Όταν επικοινώνησε με το AFP, η αστυνομία της καντόνας της Βέρνης είπε ότι είχε κάνει εσωτερική έρευνα, αλλά «δεν μπόρεσε να βρει πληροφορίες σχετικά με αυτό το μητρώο, το οποίο προφανώς υπήρχε». «Σε ηθικό επίπεδο, είναι δύσκολο να το καταλάβουμε σήμερα».

Παρόλο που τέτοιες δηλώσεις είναι ευπρόσδεκτες, ο Delessert τόνισε ότι «οι πολιτικές αρχές δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη» για την πρακτική αυτή.

Ζόμπι και μωρά που κλαίνε

Αλλά χαιρέτισε την πολιτική ανατροπή τα τελευταία χρόνια. Ένα δημοψήφισμα στις αρχές του περασμένου έτους επέλεξε να ποινικοποιήσει τις πράξεις της ομοφοβίας και προς το τέλος του έτους, το κοινοβούλιο ψήφισε τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων. Ο νόμος αυτός είχε ως στόχο να ευθυγραμμίσει επιτέλους την Ελβετία με μεγάλο μέρος της Ευρώπης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Αλλά οι αντίπαλοι του νόμου ζήτησαν δημοψήφισμα στο άμεσο δημοκρατικό σύστημα της χώρας, σε μια προσπάθεια να τον εμποδίσουν.

Ωστόσο, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία Ελβετών ψηφοφόρων υποστηρίζει την αλλαγή του νόμου. Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν ήδη να εγγράψουν μια πολιτική σύμπραξη στην Ελβετία, αλλά αυτό το καθεστώς δεν παρέχει τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο. Το να επιτραπεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα το διορθώσει, δίνοντας τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς συζύγους σε σχέσεις του ιδίου φύλου να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μέσω απλοποιημένης διαδικασίας και επιτρέποντας στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν από κοινού παιδιά.

Και θα έδινε αμφιλεγόμενα πρόσβαση σε λεσβιακά ζευγάρια στη δωρεά σπέρματος. Οι αντίπαλοι, που προέρχονται κυρίως από το λαϊκιστικό δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, έχουν κολλήσει στις ελβετικές πόλεις  έντονες αφίσες που κατακρίνουν την εμπορευματοποίηση των παιδιών και προειδοποιούν ότι ο νόμος «θα σκοτώσει τον πατέρα».

Μία από τις αφίσες τους δείχνει ένα μωρό να κλαίει με το αυτί του να φέρει ετικέτα σαν βοοειδές και την ερώτηση: «Μωρά κατ ‘απαίτηση;» Ένα άλλο με ένα τεράστιο κεφάλι που μοιάζει με ζόμπι, το οποίο αντιπροσωπεύει έναν νεκρό πατέρα, καλύφθηκε από ένα κοντινό δημοτικό σχολείο στο καντόνι της Wallis από φόβο ότι θα τρομάξει τα παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βιώνει μία Ασιάτισσα την ομοφυλοφιλία στη χώρα της

Γάμος Ομοφυλοφίλων: Γιατί κάνει καλό στην υγεία;

Ο γάμος κάνει καλό στην ψυχολογία των ομοφυλόφιλων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Ερυθρός Σταυρός των ΗΠΑ ανακοίνώνει την εθνική έλλειψη αίματος

"Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κέντρα αίματος σε όλη τη χώρα ανέφεραν λιγότερη από μία ημέρα παροχή αίματος ορισμένων κρίσιμων τύπων αίματος - ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Εάν η παροχή αίματος της χώρας δεν σταθεροποιηθεί σύντομα, μπορεί να μην είναι διαθέσιμο αίμα που σώζει ζωές για κάποιους ασθενείς όταν χρειάζεται».

Οι ρωσικές αρχές συντομεύουν την απαιτούμενη περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με covid-19 από 14 σε επτά ημέρες,

Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρύτερα κριτήρια καταμέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό των θανάτων πολύ υψηλότερα, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 είναι πάνω από 625.000.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται 3η δόση, λέει ο ΠΟΥ

ΠΟΥ: "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως", επεσήμανε η Σούμια Σουαμινάθαν.

Ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου covid σε άλλες χώρες

Συγκριτικά, οι διαχειριστές του προγράμματος COVAX που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έχει παραδώσει τώρα 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.