Greek English French German Italian
2-300x137.jpg
Pin It

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων). Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία(περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg).


Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL). Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη)


Τα αυγά είναι μία από τις υψηλότερες πηγές ποιότητας πρωτεΐνης της φύσης και περιέχουν πολλά από τα βασικά συστατικά για την υγεία μας. Η πρωτεΐνη που περιέχονται στα αυγά είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των μυών, ενώ ως τροφή, τα αυγά παίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και στην γενική ευημερία του ανθρώπου.


παγκόσμια ημέρα αυγού


Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Αυγού είναι η ενημέρωση του κόσμου για το τι προσφέρουν τα αυγά, αλλά και για το ποια είναι εκείνα τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε, όταν τα καταναλώνουμε.


Εμείς σας δίνουμε κάποια στοιχεία που πρέπει να ξέρετε για το πεντανόστιμο αυτό τρόφιμο.


Για να είμαστε σίγουροι ότι το βακτήριο της σαλμονέλας δεν θα επηρεάσει την υγεία μας πρέπει να ακολουθούμε πάντα την κατάλληλη διαδικασία αποθήκευσης και προετοιμασίας του αυγού.


Ελέγχουμε την συσκευασία ώστε τα αυγά που αγοράσαμε να είναι καθαρά και να μην έχουν ρωγμές.
Αποθηκεύουμε τα αυγά στα μεσαία ράφια του ψυγείου όπου η ψύξη είναι επαρκής (όχι στην πόρτα), και τα χρησιμοποιούμε πριν την ημερομηνία λήξης.


Τα ωμά αυγά πρέπει να παραμένουν σε κλειστό περιέκτη για να μην προκαλέσουμε επιμόλυνση σε άλλα τρόφιμα.
Αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμών ή μελάτων αυγών καθώς μόνο με πολύ σωστό ψήσιμο μπορούμε να διασφαλίζουμε την θανάτωση του βακτηρίου της σαλμονέλας.


παγκόσμια ημέρα αυγού


Αποφεύγουμε την κατανάλωση φαγητών που περιέχουν ωμά αυγά (που δεν υπόκεινται σε μετέπειτα θερμική επεξεργασία).
Τα βρασμένα αυγά πρέπει επίσης να αποθηκεύονται στο ψυγείο και να καταναλώνονται μέσα σε 2 ημέρες το πολύ.


Όταν μαγειρεύουμε δεν αφήνουμε όλη την συσκευασία έξω από το ψυγείο, αλλά παίρνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.


Καθαρίζουμε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες/ σκεύη/ εξοπλισμό με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την χρήση αυγών.


Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν και μετά την διαχείριση των ωμών αυγών και δεν σκουπιζόμαστε ποτέ σε πετσέτα κουζίνας αλλά σε χαρτί μιας χρήσης, καθώς μπορεί να την επιμολύνουμε.


Δεν αφήνουμε τα ψημένα αυγά, ακόμη και τα Πασχαλινά, εκτός ψυγείου για περισσότερο από 90 λεπτά.


Ελέγχουμε τα ωμά αυγά για ποιοτικές αλλαγές, πριν την χρήση τους:


Κηλίδες Αίματος: Προκαλούνται από τη διάρρηξη αιμοφόρων αγγείων στον κρόκο του αυγού κατά το χρόνο της ωοτοκίας. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι το αυγό δεν είναι ασφαλές.


Θολό Ασπράδι: Το θολό ασπράδι είναι μια ένδειξη ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο. Καθώς το αυγό παλιώνει, το ασπράδι γίνεται διαυγές.


Ρόδινο ή Ιριδίζον Ασπράδι: Αυτό φανερώνει ότι επήλθε αλλοίωση από βακτήρια τα οποία είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.


: Ο κρόκος παρουσιάζει μια ποικιλία αποχρώσεων του κίτρινου, οι οποίες οφείλονται στη διατροφή του πτηνού το οποίο δεν σχετίζεται με την ασφάλεια του αυγού. Πολλές φορές τα σφιχτοβρασμένα αυγά παρουσιάζουν μια πρασινωπή χροιά γύρω από τον κρόκο, το οποίο οφείλεται στο υπερβολικό βράσιμο του αυγού και δεν είναι επικίνδυνο.


 

Pin It

Cook name