Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο Healthweb του Γ. Σαραφιανού : «Η υγεία αφελληνίζεται και δεν μένει σε ελληνικά χέρια»

Συνέντευξη στο Healthweb του Γ. Σαραφιανού : «Η υγεία αφελληνίζεται και δεν μένει σε ελληνικά χέρια»

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

«Η υγεία αφελληνίζεται και δεν μένει σε ελληνικά χέρια»  καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός μιλώντας αποκλειστικά στο www.healthweb.gr .  Σκιαγραφώντας την σημερινή τραγική κατάσταση στην Υγεία επισημαίνει ότι περί τις 125 ιδιωτικές κλινικές βρίσκονται κοντά στο λουκέτο, με τα ξένα funds να καραδοκούν για νέες εξαγορές!

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών απαντά σε καίρια ερωτήματα για τον κλάδο. Γιατί δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι νέες συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές. Δεν διστάζει μάλιστα να υπεραμυνθεί της πολιτικής των ιδιωτικών κλινικών, απαντώντας σε καταγγελίες ασθενών για προπληρωμές στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και υπερχρεώσεις .

Περισσότερα επί της οθόνης …

Γιατί δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ παρά τις εξαγγελίες που έχουν γίνει για τα νέα σχέδια συμβάσεων;

Γιατί δεν υπήρχε ενιαίος κανονισμός παροχών . Οι ισχύουσες συμβάσεις έχουν υπογραφεί 25 Νοεμβρίου του 2011 και ο ΕΚΠΥ είναι επίσης από το 2012. Από τότε έως τώρα άλλαξαν και κυβερνήσεις και υπουργοί και οι Διοικητές του Οργανισμού. Ο σημερινός ΕΚΠΥ, ο οποίος περιμέναμε όλοι να ψηφιστεί και δεν αποτέλεσε για πρώτη φορά προϊόν διαβούλευσης, ήταν απλώς προϊόν υπουργικής απόφασης περιγράφει λεπτομερέστατα τη σχέση των παρόχων Υγείας  με τον Οργανισμό. Κατά την άποψή μου είναι λάθος διότι ο κανονισμός παροχών θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις του Οργανισμού με τους ασφαλισμένους. Οι σχέσεις του με τους παρόχους θα πρέπει να καταγράφονται σε συμβάσεις συνεργασίας. Τώρα, που ξεκινάμε τη διαδικασία υπογραφής διαπραγμάτευσης για νέα σύμβαση, νομίζω είναι χωρίς νόημα,  γιατί το μόνο που λείπει είναι οι υπογραφές μας επονόματι και οι ημερομηνίες. Κατά τα άλλα όλα περιγράφονται μέσα στον ΕΚΠΥ. Αυτό ήταν μια πολιτική επιλογή, στο οποίο αναγκαστικά χωρίς να είμαστε ενημερωμένοι,  χωρίς καν προσχέδιο θα ισχύει από την επομένη 1η Νοεμβρίου. Ζητήσαμε από τον υπουργό να πάρουμε μία δίμηνη παράταση στην εφαρμογή και στην ισχύ, οι υπηρεσίες οι αρμόδιες και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είπαν ότι ήταν όλοι πανέτοιμοι, γιατί είχαν γνώση για να λειτουργήσουν τα μηχανογραφικά συστήματα, με αποτέλεσμα σήμερα που έχουμε μέσα Φεβρουαρίου να μην μπορούμε να κάνουμε υποβολή για το Νοέμβριο και για το Δεκέμβριο γιατί έχει πρόβλημα το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ πρώτα από όλα. Τα δικά μας τα προσαρμόσαμε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός με την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου .

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός με την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου .

Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΟΠΥΥ;

Το πρόβλημα είναι ότι  αυτά που ανεβάζουμε δεν τα αποδέχεται. Βγήκε ένα επεξηγηματικό έγγραφο, το οποίο είναι χωρίς το λογότυπο του ΕΟΠΥΥ και χωρίς την υπογραφή ποιος το έχει συντάξει και το οποίο έρχεται σε αντίθεση σε πολλά σημεία με τον ΕΚΠΥ.

Κατά συνέπεια και πριν από λίγες ημέρες  που είχα συνάντηση με τον υπεύθυνο μηχανοργάνωσης, ψάχνουμε να βρούμε τι είναι αυτά; Που δεν δένει;

Για να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε το μηχανογραφικό σύστημα, όπου ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει μηχανογράφους αλλά συνεργάζεται με την Intrasoft. Άρα πρέπει να υποβάλλεις τα ερωτήματα, να δεις που βγάζει κόκκινο και δεν γίνεται αποδεκτό το μηχανογραφικό σύστημα, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να το τροποποιήσουν και να δουν που έχουν πρόβλημα. Τελικά, μάλλον θα δώσουν και μια παράταση αλλά εμείς δεν θέλουμε παράταση γιατί έτσι θα πάνε πίσω και οι πληρωμές. Κανονικά 28 Φεβρουαρίου, που είναι αυξημένα τα έξοδα λόγω δώρου Χριστουγέννων στην πληρωμή των ενσήμων, θα πρέπει να πληρωθούμε. Υπάρχει όμως μια γραφειοκρατία στον ΕΟΠΥΥ με άπειρες υπογραφές που σημαίνει ότι για να μπορέσει να καταστεί εφικτή μια πληρωμή 28 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να δοθεί εντολή ολοκλήρωσης των ελέγχων περίπου 12 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προηγηθεί ιατρικός και διοικητικός έλεγχος. Υποσχέθηκαν ότι θα το προσπαθήσουν, βέβαια,  μέχρι στιγμής δεν γίνεται.  

 Τώρα για ποιο μήνα θα πληρωθούν οι ιδιωτικές κλινικές απο τον ΕΟΠΥΥ ;

Τον Νοέμβριο του 2018. Βέβαια, μην ξεχνάμε ποτέ ότι υπάρχουν χρέη, από πριν την δημιουργία  του ΕΟΠΥΥ και ιδιαίτερα χρέη που αφορούν νοσηλευόμενους του ΙΚΑ. Από τα 530 εκατομμύρια που ήταν αρχικά προς τις ιδιωτικές κλινικές, αυτή την στιγμή υπολογίζουμε γύρω στα 100 εκατομμύρια τα οποία είναι απλήρωτα. Αυτό είναι το ένα χρέος που υπάρχει.

Το δεύτερο χρέος σε ποια περίοδο αφορά;

Το δεύτερο χρέος είναι της περιόδου 2012-2015 που αφορά χρέη του ΕΟΠΥΥ, που πληρωνόμασταν 90% και μας άφηναν το 10% για να γίνει κάποτε έλεγχος. Κατάλαβαν ότι έλεγχος δεν μπορεί να γίνει, γιατί από το 2016 πήραν κάποιους γιατρούς, οι ελεγκτές του χώρου της υγείας,… Απομένει προς εξόφληση λοιπόν το 10%, το οποίο ως ένα σημείο συμψηφίστηκε με το clawback και το rebate, το οποίο καθιέρωσε ο υφυπουργός Σαλμάς το 2013 με αναδρομικότητα από 1/1/2013 αλλά υπολείπονται χρήματα να δοθούν.

Ποιο είναι αυτό το ποσό;

Είναι απροσδιόριστο. Διότι οι πρώτοι μήνες του 2012 δεν ήταν μηχανογραφημένοι, έχουν υποβληθεί χειρόγραφα, εκ των υστέρων κληθήκαμε για όλο το 2012 να τα υποβάλλουμε μηχανογραφικά και εκεί υπάρχουν κάποια προβλήματα συμβατότητας συστημάτων με φυσικό αρχείο και παραστατικά.

Πότε θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις; Τι εκτιμάτε;

Κάθε χρόνο συζητάμε, βρισκόμαστε για να υπογράψουμε καινούργια σύμβαση και αποχωρούμε. Ή έχουμε φτάσει σε ένα σημείο και τελικά η πολιτική ηγεσία υπαναχωρεί ή αλλάζει ο υπουργός. Και επί Άδωνι Γεωργιάδη και επί Βορίδη και επί σημερινής πολιτικής ηγεσίας. Απλώς η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας βιάζονταν γιατί ήθελαν να φτιάξουν τον καινούργιο ΕΚΠΥ.

Οι ιδιωτικές κλινικές , τι ζητάτε από τον ΕΟΠΥΥ;

Εμείς ζητάμε να πληρωνόμαστε, να καλύπτουμε το κόστος νοσηλείας και ένα εύλογο ποσοστό κέρδους. Αυτή την στιγμή δουλεύουμε με ζημία. Γιατί αν σκεφτούμε ότι από την ονομαστική αξία των ΚΕΝ έχουμε δώσει εξαρχής από το 2011 ένα μείον 10%, απομένει 90% στην ονομαστική αξία που διαβάζουμε στο ΦΕΚ. Από αυτό αφαιρούμε ένα 30% συμμετοχή που επιβαρύνει τον ασφαλισμένο και αφαιρούμε ένα 45-50% που αποτελεί το rebate και clawback. Συμπληρώνουμε τουλάχιστον 10% που προκύπτει από τους ιατρικούς ελέγχους με αστείες δικαιολογίες, ότι αυτό το ΚΕΝ είναι συμφερότερο από το άλλο για τον οργανισμό..στην ιατρική δεν υπάρχει συμφερότερο, υπάρχει πιο είναι το πραγματικό, με αποτέλεσμα ένα 70% να τρώμε κούρεμα.

Αυτό τι σημαίνει; Είσαστε  βιώσιμοι;

Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε βιώσιμοι, αν δεν πάρουμε διαφορά χρέωσης από τον ασθενή. Με αποτέλεσμα στην πράξη, έχουμε τους ιδιωτικούς τιμοκαταλόγους και αφαιρούμε τα χρήματα που θα πάρουμε από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι βγαίνει η κοστολόγηση και είναι η λεγόμενη ιδιωτική πληρωμή. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας , θέλει σε ένα ποσοστό κλινών ανά κλινική  να το εξαλείψει. Με αυτό δεν θα κερδίσει κάτι ο οργανισμός γιατί επιβαρύνει τους ιδιώτες, ο οργανισμός τα ίδια θα πληρώνει γιατί δουλεύει με κλειστούς προϋπολογισμούς, άρα δεν γλιτώνει κάτι, το θέμα είναι ότι κάνει κοινωνική πολιτική με τις τσέπες των ιδιωτών παρόχων.

 Τι είσαστε διατεθειμένοι να κάνετε;

Οι κλινικές ,  δεν είμαστε διατεθειμένοι – και το υπαγορεύει και το Σύνταγμα,  ότι δεν μπορείς να λειτουργείς κάτω του κόστους- να μπαίνουμε και άλλο μέσα, αν σκεφτείτε ότι προ κρίσεως λειτουργούσαν 170 κλινικές και αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει 45 με 50. Και κλείνουν λόγω ΕΟΠΥΥ, λόγω έλλειψης ρευστότητας και λόγω του ότι λειτουργούμε κάτω του κόστους. Άλλωστε, αν σκεφτούμε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια που δεν μας άφηναν οι κακοί τροικανοί, αν σκεφτούμε ότι μπαίνουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, ότι χθες δόθηκαν ορθά διάφορες παροχές για τις αυξήσεις στους εργαζόμενους  ( αυξάνει το λειτουργικό μας κόστος κατά 13%), βγήκαμε στις αγορές με το 5ετές ομόλογο, άρα αλλάζουμε σελίδα, άρα πρέπει να είμαστε όλοι βιώσιμοι. Συνεπώς να δοθούν αυξήσεις και  όχι μειώσεις.

 Σήμερα , ποια είναι  τα αιτήματα των ιδιωτικών κλινικών προς το υπουργείο;

Οι ιδιωτικές κλινικές θέλουν να αποκατασταθούν οι τιμές στα αρχικά ΚΕΝ και να καταργηθεί το clawback. Αυτό σημαίνει άλλα 200-250 εκατομμύρια. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μειώσεις και επαναχωρίσεις από τους ιδιώτες αλλά από τον ΕΟΠΥΥ. Ή μπαίνουμε στην ανάπτυξη και να επιβιώσουν όλοι και να γίνουν και επενδύσεις ή να κλείσουν και άλλοι. Ανάλογα ποια είναι η φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας. Για αυτό άλλωστε και με το καινούργιο νομοσχέδιο που θα πάει στη βουλή για ψήφιση, το οποίο συνετάχθη κατόπιν απαίτησης των τροικανών, δεν προβλέπω με το κόστος ίδρυσης των κλινικών το οποίο βγαίνει από τα παραρτήματα, να έρθει καινούργια επένδυση.

Διότι είναι , περίπου 5 εκατομμύρια το κρεβάτι για μια καινούργια κλινική, το οποίο δεν πρόκειται να αποσβεστεί με κανένα τρόπο. Ούτε από ιδιωτικές πληρωμές, ούτε από την κοινωνική ασφάλιση, ούτε από τον ιατρικό τουρισμό. Διότι και εκεί έχουμε προβλήματα. Είμαστε ακριβό σαν κράτος. Έχουμε ΦΠΑ 24% που δεν έχουν άλλα κράτη στους ξένους. Είμαστε ακριβοί γιατί έχουμε ακριβό κοστολόγιο, δεν έχουμε βοήθεια από την πολιτεία όπως έχουν οι γείτονές μας οι Τούρκοι, είτε έμμεση – είτε άμεση βοήθεια, είτε από την Turkish airlines,  είτε από το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας για να πάρουν τις διαπιστεύσεις δωρεάν, είτε από προγράμματα ΕΣΠΑ για καινούργιες επενδύσεις, ούτε επιστροφή ΦΠΑ.

Στο μόνο  που μπορούμε να έχουμε μέλλον στον ιατρικό τουρισμό είναι στην τεχνητή γονιμοποίηση γιατί υπάρχει θέμα θρησκευτικό με άλλες θρησκείες που απαγορεύεται να γίνει στις χώρες τους. Και επίσης στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Σε αυτά μπορούμε να έχουμε μια προκοπή, στα άλλα δύσκολο γιατί είμαστε πολύ ακριβοί!

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα  κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Γιατί ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος διαθέτει περίπου 200 κρεβάτια, δεν τα παραχωρεί προς χρήση;

Ναι , υπάρχει πρόβλημα κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν υπήρχε προσωπικό, έκαναν προσλήψεις και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος διαθέτει περίπου 200 κρεβάτια, δεν τα λειτουργεί. Δεν τα παραχωρεί προς χρήση, διότι η αποζημίωση είναι κάτω του κόστους. Αυξήθηκε κατά 100 ευρώ με υπουργική απόφαση από τον ΕΟΠΥΥ η ημερήσια αποζημίωση αλλά και πάλι δεν συμφέρει. Επίσης, με υπουργική απόφαση η διαχείριση των κλινών αυτών γίνεται από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ.

Οι ιδιωτικές κλινικές γιατί δεν διαθέτουν κρεβάτια για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στις ΜΕΘ ;

Δεν έχουμε κρεβάτια γιατί το κόστος νοσηλείας στην εντατική θεραπεία είναι κατ΄ ελάχιστον 1300 ευρώ. Αν βάλουμε και 200 ευρώ ένα ποσό κέρδους πάει στα 1500 ευρώ. Όταν στο δημόσιο τομέα το κρεβάτι κοστίζει 3000-3500 ευρώ και τα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό είναι το πραγματικό κόστος,  έχει αυξημένη φαρμακευτική αγωγή, αυξημένο κόστος προσωπικού, φαρμακευτική θεραπεία για καταστολή, οξυγόνο, ακριβά υλικά.

Συνεπώς, καμία ιδιωτική κλινική δεν έχει την δυνατότητα να μπαίνει μέσα 1000 ευρώ την ημέρα από το κρεβάτι της εντατικής. Όλοι το καταλαβαίνουν αλλά κανείς δεν προχωρά να το επιλύσει.

Ποια είναι τα προβλήματα της ισχύουσας σύμβασης των ιδιωτικών  κλινικών  με τον ΕΟΠΥΥ ;

Δεν έχει καμία σχέση το 2011 ο προϋπολογισμός. Τότε για να βγει ο προϋπολογισμός του  ΕΟΠΥΥ και να γίνει επιμερισμός ανά κλάδο παρόχων, πήραν τα 4 ταμεία τι δαπάνες είχαν (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ) και έφτιαξαν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Από τότε μπήκαν άλλα 30-40 Ταμεία με κάποια εκατομμύρια ασφαλισμένους. Αυτά δεν τα έχουν υπολογίσει. Δεν έγινε ποτέ αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με 6,5 δις προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους συν την ιδιωτική πληρωμή, συν τις επιχορηγήσεις που παίρνουν τα κρατικά νοσοκομεία πάμε περίπου στα 15 δις κόστος για την υγεία , ως Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, όταν προ κρίσης ήταν στα 25 δις. Και είναι περίπου 5% του ΑΕΠ, όταν στις χώρες της Ε.Ε. είναι τουλάχιστον 8 με 9%.  Αυτό θεωρείται ένα αξιοπρεπές ποσοστό.

Ποιες χώρες θεωρείτε ότι έχουν καλά συστήματα;

Τα καλά συστήματα είναι τα Βόρεια: Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία αλλά εκεί έχουν άλλα προβλήματα, λόγω του πρωτοβάθμιου οικογενειακού γιατρού. Έχουν τεράστιες λίστες αναμονής. Για να χειρουργηθείς στα κράτη αυτά θέλει τουλάχιστον 1 με 1,5 χρόνο. Πρέπει να περάσεις πρώτα από οικογενειακό γιατρό. Δεν υπάρχουν τόσοι οικογενειακοί γιατροί, υπάρχει καθυστέρηση στον επιμερισμό ανά ειδικότητα και αυτό αν θέλει χειρουργείο καθυστερεί.

Το σύστημα του οικογενειακού γιατρού , που επιχειρεί να εφαρμόσει και στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας .

Σήμερα στην Ελλάδα , ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει ελεύθερα την επιλογή και του γιατρού και του θεραπευτηρίου.  Επιλέγει πρώτα τον γιατρό που έχει εμπιστοσύνη και μετά ο γιατρός επιλέγει το θεραπευτήριο στο οποίο έχει εμπιστοσύνη.  Αυτό το δικαίωμα δεν πρέπει να του το στερήσουμε. Φυσικά και ο δημόσιος τομέας έχει άριστους επιστήμονες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Αλλά ζούμε σε καπιταλιστική οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε και ελεύθερη επιλογή.

Η κατανομή των δαπανών θα πρέπει να γίνει αναλογικά με το τι επιλέγουν ελεύθερα οι πολίτες.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι συμπληρωματικός ο ρόλος του. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά στην πράξη αμφισβητείται με τις αποφάσεις και τις δαπάνες για την Υγεία.

 

Πως σχολιάζετε  τα ισχύοντα ΚΕΝ;

Τα ΚΕΝ αυτά είναι μια μετάφραση των Αυστραλιανών ΚΕΝ. Οι τιμές οι πρώτες του Νοεμβρίου 2011 έδωσαν την αίσθηση στον τότε Υπουργό τον Λοβέρδο ότι θα ξεφύγουν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα για 20 μέρες επανήλθαμε στο παλιό σύστημα το Φεβρουάριο του 2012 και από 1η Μαρτίου με οριζόντια μείωση 30-40% μειώθηκαν οι τιμές. Δεν έχει γίνει ποτέ  πραγματική κοστολόγηση.

Τότε δημιουργήθηκε η ΕΣΑΝ…

Ναι , τότε δημιουργήθηκε μια εταιρία ΑΕ με μέτοχο αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας (ΕΣΑΝ)  για να κοστολογήσει τα ΚΕΝ αλλά ποτέ δεν δούλεψε. Τώρα έχει γίνει μια καινούργια εταιρία που έχει βάλει στόχο τα τρία χρόνια να ολοκληρώσει το έργο της (ΕΚΤΑΠΥ ), ενώ υπάρχουν κοστολογήσεις σε όλες τις άλλες χώρες ( ακόμα και τα Σκόπια έχουν) θα έπρεπε να πάρουμε είτε χαμηλότερη με το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα, είτε τις 3 χαμηλότερες χώρες  της Ε.Ε. πάλι βάζοντας σαν βάση δεδομένων το ΑΕΠ και να το εφαρμόσουμε. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματική κοστολόγηση.

Εμείς κάνουμε τώρα μια στατιστική κοστολόγηση, προκειμένου να εφαρμόσουμε  σε συνεργασία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές παίρνοντας στοιχεία στατιστικά από τον έλεγχο του 2013. Βγάζοντας 2500 ΚΕΝ αντί των 750 που είναι δημόσια, χωρίζοντας το κάθε ΚΕΝ σε 5 υπο-ΚΕΝ βάσει της βαρύτητας που παρουσιάζει η κάθε πάθηση.  Όχι,  ότι θα είναι τέλεια αλλά προσεγγίζουμε την πραγματική κοστολόγηση και βάζουμε πρώτη φορά μέσα και τις αμοιβές των γιατρών. Οπότε είναι όλα φανερά, δεν μπορεί να υπάρξει μαύρο χρήμα. Πιστεύω ότι περίπου το Μάιο θα είμαστε έτοιμοι μαζί με την ιδιωτική ασφάλεια.

Και η ιδιωτική ασφάλεια παίζει το ρόλο της.

Εμείς σαν Έλληνες δεν έχουμε την παιδεία της  ιδιωτικής Ασφάλειας;

Στην Πορτογαλία και την Ισπανία σταμάτησαν τις συμβάσεις οι ιδιωτικές κλινικές με το κράτος, διότι δεν τους συνέφερε αλλά αυτοί έχουν την παιδεία από γενιά σε γενιά να έχουν ιδιωτική ασφάλιση και αντικατέστησαν.  Και έχουν με πληρότητα του 65-70%. Σε άλλα κράτη, στην Πολωνία για παράδειγμα δεν υπάρχει καθόλου ιδιωτική ασφάλεια , ούτε κοινωνική ασφάλιση. Έχουν δλδ μόνο ιδιωτική πληρωμή. Στη Γαλλία εφαρμόζεται  μεικτό σύστημα. Σε υποχρεώνει από πέρσι να ασφαλίζεσαι και στην ιδιωτική ασφάλεια και υπάρχει ένα μεικτό σύστημα.

 Στην Ελλάδα δηλαδή τι πρέπει να αλλάξει;

Δεν έχουμε την παιδεία της ιδιωτικής ασφάλισης. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο ένα 11% του πληθυσμού είναι ασφαλισμένο. Στα χρόνια της ευμάρειας υπήρχαν τα πολυετή συμβόλαια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα για αυτά. Μονοετή, πιο ευέλικτα και πιο προσιτά στον κόσμο. Πιστεύω ότι ένα πρόγραμμα με 400-500 ευρώ ετήσιο συμβόλαιο είναι πιο προσιτό. Στην επαρχία είναι μηδενικά τα ποσοστά ιδιωτικής ασφάλισης. Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι πιο απλό ένα τσεκ απ αλλά για να μπεις σε χειρουργείο και να υποστείς τη δυσκολία της επέμβασης και της νάρκωσης είναι μόνο αν είναι ανάγκη. Υπολογίστε ότι μόνο ένα 6-7% κάνει χρήση προγραμμάτων δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

 Υπάρχουν ασθενείς που λένε ότι τους  ζητάνε οι ιδιωτικές κλινικές να προπληρώνουν.

Αυτό είναι αλήθεια γιατί έχουμε πολλά φέσια. Παίρνουμε μια προκαταβολή για να υπάρχει μια δέσμευση. Αν έχουμε χειρουργείο γνωρίζουμε το κόστος. Αν βγούμε εκτός γίνεται εκκαθάριση και συμψηφισμός. Τα φέσια όμως παραμένουν. Είτε αν βγει και είναι ευχαριστημένος, είτε αν αποδημήσει…

Υπογράφηκαν από μεγάλες κλινικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία ασφαλισμένων σε  τετράκλινους θαλάμους, που δεν διαθέτουν όμως οι κλινικές και αυτό δημιούργησε πρόβλημα στις χρεώσεις εις βάρος των ασφαλισμένων, πέραν του ότι είναι μια εικονική σύμβαση.

Ισχύει όχι για τις ιδιωτικές ασφάλειες αλλά τον ΕΟΠΥΥ. Όλες οι κλινικές προβλέπουν 4κλινους θαλάμους για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια,  κάποιες κλινικές των Βορείων και των Νοτίων προαστίων δεν έχουν τετράκλινους θαλάμους. Οι κλινικές χαρακτηρίζονται από τις θέσεις. Η Γ΄ θέση που είναι έως 5 κλίνες στις  γενικές κλινικές και έως 7 κλίνες στις ψυχιατρικές, Β’ θέση που είναι έως 4 κλίνες, Β’ α΄ έως 3 κλίνες, η Α΄ που είναι το μονόκλινο και πολυτελείας που είναι η σουίτα. Όντως, χρεώνεται παραπάνω ο ασθενής.

Η  σύμβαση δεν έγινε βάσει της θέσης, βάσει των αριθμών κλινών και δημιουργεί πρόβλημα στους ασθενείς οι ,οποίοι βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη .  

Ναι , σωστά , δεν έγινε η σύμβαση βάσει της θέσης, βάσει των αριθμών κλινών( επί Κουτρουμάνη). Αυτό αλλάζει, γίνεται με θέσεις με τον καινούργιο ΕΚΠΥ. Το έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ, το καταλαβαίνουμε.. θα γίνουν συμβάσεις για Γ’ θέση. Πάλι αν δεν καλύψει το κόστος, μπορούμε να ξεφύγουμε. (π.χ. πλαστική χειρουργική ).

Είναι αρρένων, θηλέων δεν είναι μεικτοί οι θάλαμοι. Βάσει της νομοθεσίας διαθέτουμε 20% των κλινών σε Γ΄ θέση. Μπορείς να πεις ότι από τα κρεβάτια αυτά είναι ιδιωτική ασφάλιση και είναι καλυμμένα. Και έχω 1 κενό για τον ΕΟΠΥΥ.

Θα πρέπει να μάθουν όλοι ότι από τη στιγμή που επιλέγουν νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική θα πρέπει να πληρώσουν. Οι τιμοκατάλογοι δεν είναι ίδιοι σε όλα και ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται κατά την είσοδό του. Πρέπει να βλέπουμε που θα χειρουργηθείς, που θα νοσηλευτείς με ασφάλεια. Το 99% των κλινικών παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες υγείας. Ποιοτικές, αποδοτικές και αποτελεσματικές. Η διαφορά είναι στις ξενοδοχειακές υποδομές. Αν βάλεις πρώτα από όλα τις ξενοδοχειακές υποδομές θα πρέπει να τις πληρώσεις, όπως πληρώνω ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Μπορούμε να πάμε και σε ένα  τετράστερο νοσοκομείο.

Καλώς ή κακώς και οι δυνατότητες ως χώρα, στον ΕΟΠΥΥ κυρίως δεν υπάρχει πολυτέλεια της κάλυψης του κόστους νοσηλείας σε μεγάλα συγκροτήματα και σε μικρότερα. Έχουν δεσμευτεί λόγω του μνημονίου έως το τέλος του 2022 οι προϋπολογισμοί να μείνουν σταθεροί στο σύνολό τους. Εσωτερική κατανομή μπορεί να γίνει αλλά δεν μπορεί να γίνει στο σύνολο. Αν σκεφτούμε ότι από τα 6,5 δις, τα 2 δις περίπου είναι το ιδιωτικό φάρμακο, όχι το νοσοκομειακό και των ιδιωτικών κλινικών και περίπου 1,5 δις είναι οι υπόλοιποι πάροχοι, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, τα υποκαταστήματα, οι μισθοδοσίες, τα λειτουργικά έξοδα.

Πολλοί ασθενείς μιλούν για υπερχρεώσεις. Τι έχετε να πείτε ; 

Αρχικά οι τιμοκατάλογοι είναι ελεύθεροι. Όταν θα χειρουργηθείς για συγκεκριμένη νόσο, για μια χολή μπορεί να σου πει από την πρώτη στιγμή πόσο κοστίζει και πόσο θα πληρώσεις.

Όταν όμως νιώθεις ένα πόνο στην κοιλιά και λες πρέπει να επισκεφτώ τα εξωτερικά ιατρεία και σου λέει ο γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία εγώ δεν μπορώ να κάνω διάγνωση χωρίς να κάνω εξετάσεις να καταλάβω τι είναι, εκεί το κόστος είναι άγνωστο. Μπορεί να είναι μια απλή γαστρεντερίτιδα, μπορεί να είναι και κάτι πολύ σοβαρό. Άρα δεν μπορείς από την πρώτη στιγμή να κοστολογήσεις την πάθηση, την νοσηλεία, την αποθεραπεία. Διότι νιώθεις απλά κάποια συμπτώματα, θα πρέπει να γίνουν όλες οι εξετάσεις, να δει ο γιατρός από τι πάσχεις και μπορεί το κόστος να είναι μηδαμινό ή μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρό και να αναγκαστείς να νοσηλευτείς ακόμη και σε ΜΕΘ. Μόνο στα χειρουργεία είναι συγκεκριμένο το κόστος π.χ. κήλη.

Στην νέα σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ  και κλινικών, ποιες θα είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες για τους ασθενείς;

Όταν είναι χειρουργική επέμβαση πρέπει να είναι ενημερωμένος ο ασθενής από την πρώτη στιγμή για το κόστος για να είναι τίμια η σχέση.  Εκτός αν υπάρξει κάποια επιπλοκή (3-4%). Στα παθολογικά περιστατικά και στα καρδιολογικά δεν ξέρεις. Διότι εκεί πας να γίνει πρώτα η διάγνωση και να βρεις μετά τη νόσο. Εκεί είναι προβληματική η σχέση.

Ποια είναι τα  αιτήματα των ιδιωτικών κλινικών ;

Να μην δουλεύουμε κάτω του κόστος, για να μην κλείσουν και άλλες κλινικές. Να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ότι μπορεί να πληρώνει – σεβόμαστε ότι έχει κάποια περιθώρια και από τους δανειστές- και από εκεί και πέρα δυστυχώς θα επιβαρύνει τους ασθενείς ή την ιδιωτική ασφάλιση αν έχουν.

Στο άρθρο 58 του ΕΚΠΥ αναφέρεται ότι αν ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώσει καταχρηστική χρέωση σε βάρος ασφαλισμένου, προτείνει στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ να εκδώσει καταλογιστική πράξη σε βάρος των παρόχων και τα ποσά να συμψηφίζονται με οφειλές και να αποδίδονται άμεσα στους ασφαλισμένους. Υφίστανται περιπτώσεις καταχρηστικών χρεώσεων;

Υφίστανται ναι. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς αλλά και μετά από καταγγελίες. Επιβάλλονται πρόστιμα υπέρ του ΕΟΠΥΥ, όχι ακόμα στους ασφαλισμένους.  Ο καθένας έχει τη δική του κοστολόγηση, η οποία είναι ελεύθερη σε ελεύθερη οικονομία. Έχουμε υποβάλλει τιμοκαταλόγους με την υπογραφή της σύμβασης. Παλιά υπήρχε ελεγκτής από τον ΕΟΠΥΥ. Τώρα με την ψηφιοποίηση ο έλεγχος μπορεί να γίνει real time.

Θα μπορούσαν να γίνονται και πλασματικές καταγγελίες για να παίρνουν οι ασθενείς τα λεφτά τους πίσω… Θα έπρεπε να υπάρχουν στον ελεγκτικό μηχανισμό 32 ειδικότητες γιατρών σε βάρδιες κλπ για να είναι σωστός ο έλεγχος. Κανείς τρίτος δεν μπορεί να κρίνει.

Οι κλινικές πρέπει να αποζημιώνονται όλες με το ίδιο ΚΕΝ; Ανεξαρτήτως ξενοδοχειακής υποδομής, χωρίς αξιολόγηση των παροχών που προσφέρονται;

Ναι. Διότι έγινε μια προσπάθεια να υπάρξει μια κατηγοριοποίηση, δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν μπορείς να κρίνεις τους γιατρούς, όλοι έχουν το ίδιο πτυχίο και την ίδια ειδικότητα. Αντιστοίχως και το νοσηλευτικό προσωπικό. Το θέμα των υποδομών και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού υπάρχει ένας νόμος, βάσει του οποίου λειτουργούμε και ελεγχόμαστε κάθε χρόνο. Άρα είμαστε νόμιμοι βάσει των προδιαγραφών. Αν θέλουμε να προσφέρουμε κάτι περισσότερο θα το χρεώσουμε κάτι περισσότερο. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το μίνιμουμ για να αποκαταστήσει την υγεία των ασφαλισμένων.

Τις επιπλέον παροχές τις κρίνει ο ασθενής και τις πληρώνει. Είναι πολλοί παράγοντες οι οποίες συντελούν στο αποτέλεσμα. Σε καμιά χώρα δεν γίνεται αξιολόγηση τέτοιου είδους.

 Υπάρχει real time έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ;

Θέλουμε αλλά υπάρχει εκ των υστέρων. Αν δεν υποβάλλουν τους λογαριασμούς, παίρνουν ένα δείγμα 20% και κάνουν έλεγχο από τα σκαναρισμένα. Και κόβουν με βάσει τη συμφερότερη για τον οργανισμό τιμή. Με αποτέλεσμα να έχουν ένα τουλάχιστον 20% κούρεμα. Γιατί αυτό είναι δειγματοληπτικό.

Προκηρυχθήκαν οι θέσεις 180 γιατρών και προσήλθαν μόνο 40. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό, συνεπώς αδυνατεί ο ΕΟΠΥΥ να κάνει real time έλεγχο.

Σε πόσες ημέρες πληρωνόσαστε από τον ΕΟΠΥΥ;

Τώρα πληρωνόμαστε σε 90 ημέρες από τον ΕΟΠΥΥ. Πληρώνουμε τους προμηθευτές μετρητοίς και πάει πίσω το προσωπικό.  Μας χρωστούν από το Νοέμβριο του 2018 και τα παλιά από το 2012… Ανεξαρτήτως κυβερνήσεων θα πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πόσες ιδιωτικές κλινικές υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην  Ελλάδα;

Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 75 ιδιωτικές κλινικές γενικές μεικτές και ειδικές, 35 ψυχιατρικές και περίπου 10 μαιευτικές που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μικρές των 15- 20 κλινών σε μικρές επαρχιακές πόλεις. Συνεπώς υπάρχουν γύρω στις 125 ( από 170), όταν το 1930 οι κλινικές ήταν 90!.  Όλες είναι σε οριακό σημείο!

Είναι όλες σε οριακό σημείο;

Ναι δυστυχώς  όλες . Σκεφτείτε το τελευταίο εξάμηνο πόσες πουλήθηκαν; Όσες είχαν εξάρτηση 100% από τον ΕΟΠΥΥ και δόθηκαν σε ξένα funds. Και περιφέρονται να αγοράσουν τα  ξένα funds. Tο πρόβλημα  είναι ότι αφελληνίζεται η Υγεία και δεν μένει σε ελληνικά χέρια. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

Η πανδημία  του COVID 19 έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του κλάδου του φαρμάκου καθώς αναπτυχθήκαν εμβόλια και θεραπείες με εντυπωσιακές ταχύτητες αλλά και την επιτακτική ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία  κίνητρα  για επενδύσεις . Αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr .