Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ι. Βαρδακαστάνης: Η πολιτική συνοχής πρέπει να βασίζεται στον άνθρωπο

Ι. Βαρδακαστάνης: Η πολιτική συνοχής πρέπει να βασίζεται στον άνθρωπο

Ι. Βαρδακαστάνης: Η πολιτική συνοχής, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική της ΕΕ, έχει στηρίξει κάθε βήμα της διεύρυνσης της ΕΕ.

Τη δημόσια ακρόαση της ΕΟΚΕ στο Μαυροβούνιο σχετικά με τον τρόπο που θα συμβάλει η πολιτική συνοχής στη διεύρυνση και ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στον αποτελεσματικό σχεδιασμό και εφαρμογή των ταμείων συνοχής, άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διερευνητικής γνωμοδότησης ECO/639-Ο ρόλος της πολιτικής συνοχής στους προσεχείς γύρους της διεύρυνσης της ΕΕ. Στόχος της ήταν να ακούσει όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που προέρχονται από το Μαυροβούνιο καθώς μία από τις προτεραιότητες της ΕΟΚΕ είναι η διεύρυνση της ΕΕ. Στην ολομέλεια του Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση με τον Έντι Ράμα, πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον Milojko Spajić, πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις υποψήφιες χώρες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε:

«Η ΕΕ θεμελιώθηκε στις αξίες της αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών, του σεβασμού και της συνοχής! Ήδη από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, υπήρχε ο στόχος της μείωσης των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ περιφερειών και με την παροχή στήριξης στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές. Αυτή η οικονομική και κοινωνική συνοχή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στη συνέχεια, το 2007, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, προστέθηκε ένα τρίτο στοιχείο: η εδαφική συνοχή.

Η πολιτική συνοχής, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική της ΕΕ, έχει στηρίξει κάθε βήμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Όπως πολύ σωστά είπε ο Jacques Delors, κάθε διεύρυνση της Ευρώπης πρέπει να συνοδεύεται από ενισχυμένη συνοχή.

Αλλά η πολιτική συνοχής δεν είναι μόνο τα ταμεία. Αφορά τους ανθρώπους, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών. Πρόκειται για την ψυχή της ΕΕ. Είναι η κόλλα που κρατά την Ευρώπη ενωμένη. Είναι αναγκαίο να βοηθηθούν τα κράτη μέλη, οι περιφέρειες και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών να συνεισφέρουν, να επωφεληθούν και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

Πώς θα είναι αποτελεσματική η πολιτική συνοχής και για το Μαυροβούνιο; Θα πρέπει να βασίζεται στην επιμερισμένη διαχείριση, τον από κοινού σχεδιασμό και την εταιρική σχέση με την τοπική κοινωνία των πολιτών και τους περιφερειακούς φορείς – μια πολιτική συνοχής δηλαδή που θα βασίζεται στον τόπο και στον άνθρωπο».

Η κ. Maria del Carmen BARRERA CHAMORRO, ως εισηγήτρια, παρουσίασε το σχέδιο της γνωμοδότησης με θέμα «Ο ρόλος της πολιτικής συνοχής στους προσεχείς γύρους της διεύρυνσης της ΕΕ». Στην ακρόαση παρέστησαν και μίλησαν πολλοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών του Μαυροβουνίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ι. Βαρδακαστάνης: Οι προσδοκίες του ελληνικού αναπηρικού κινήματος δεν κάμπτονται

ΕΣΑμεΑ: Στρατηγική για την Αναπηρία, καθημερινότητα και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: 3 Δεκεμβρίου Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Ημερίδα 4/12/2023

Ημερίδα «Συμπεριληπτική Πολιτική Προστασία» από ΕΣΑμεΑ και υπ. Κλιματικής Κρίσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τακτική ενημέρωση κοινού για την παγκόσμια ημέρα διακοπής καπνίσματος

ΚΕΦΙ: Ο Σύλλογος, Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών, «Κ.Ε.Φ.Ι.» για 19η συνεχή χρονιά παρουσιάζει το πρόγραμμα τακτικής ενημέρωσης κοινού, φροντιστών, ασθενών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης του καρκίνου.

ΕΣΑμεΑ: Προσβλητικός με ρατσιστικά χαρακτηριστικά όρος σε απόφαση του υπ. Εθν. Άμυνας «κόβει» ευεργετικά μέτρα από άτομα με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Ο όρος της «ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία» είναι προσβλητικός, εμπεριέχει καταφανή ρατσιστικά χαρακτηριστικά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 147 έτη προσφοράς και εθελοντισμού

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μεγάλη εκδήλωση-έκθεση στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος με ενημέρωση για το έργο και τις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2024.

ΦΣΘ: Εθελοντική αιμοδοσία 29/5 σε συνεργασία με το νοσοκομείο "Άγιος Παύλος"

ΦΣΘ: Πρόκειται για την 20ή εθελοντική αιμοδοσία του ΦΣΘ η οποία είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης, αλλά και για φίλους και γνωστούς.

ΕΣΑμεΑ: Ζητείται άμεση λύση στα προβλήματα των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. όλης της χώρας

ΕΣΑμεΑ: Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει αγωνιστεί σκληρά για τη δημιουργία του θεσμού των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. και για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου των μνημονίων.

Close Icon