Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ELF: Ο Δημήτρης Κοντοπίδης στο τιμόνι του European Lung Foundation

ELF: Ο Δημήτρης Κοντοπίδης στο τιμόνι του European Lung Foundation

ELF: Ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ασθενής με Κυστική Ίνωση από την Ελλάδα, ανέλαβε επίσημα τη ηγεσία του European Lung Foundation (ELF) για την επόμενη τριετία.

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού συνεδρίου για τα αναπνευστικά νοσήματα (ERS) στο Μιλάνο, με περισσότερους από 20.000 επισκέπτες και με τους κορυφαίους επιστήμονες, ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ασθενής με Κυστική Ίνωση από την Ελλάδα, ανέλαβε επίσημα τη ηγεσία του European Lung Foundation (ELF) για την επόμενη τριετία. Ένας ευρωπαϊκός οργανισμός που ηγείται από τους ίδιους τους ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα ανά την Ευρώπη και συνεργάζεται στενά με τον αντίστοιχο επιστημονικό οργανισμό, το European Respiratory Society (ERS), με παρουσία γραφείων και προσωπικού σε τρεις χώρες (Βέλγιο, Αγγλία, Σουηδία).

Σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο από εκπροσώπους ασθενών από διαφορετικές χώρες και αναπνευστικές παθήσεις, την ημέρα των ασθενών σύστησε ο προκάτοχος του Δημήτρη Κοντοπίδη στο ELF, Kjeld, τον παρουσίασε μετά από έξι μήνες προετοιμασίας για αυτήν τη θέση. Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε τον Kjeld για την 6μηνη καθοδήγησή του, που στάθηκε ως μέντορας και δάσκαλος ανεβάζοντας τον πήχη αρκετά ψηλά παρουσίασε την επόμενη ημέρα την ακόλουθη εισαγωγική ομιλία:

«Εάν θέλουμε τώρα να δούμε ποιες είναι οι προκλήσεις των καιρών μας θεωρώ ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τον τρόπο που έχουμε υπηρεσίες υγείας. Στις μέρες μας το νοσοκομείο δεν είναι στο νοσοκομείο, μεταφέρεται στο γραφείο, στο σπίτι στην τσέπη μας με τα διάφορα mobile & pocket devices. Τα RWD – τα δεδομένα μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε έγκαιρες προβλέψεις και στοχευμένη πρόληψη. Η τεχνολογία μπορεί να μειώσει τις ανισότητες.

Πλέον ο ασθενής συμεριφέρεται περισσότερο ως χρήστης με διαφορετικές προσδοκίες και χαρακτηριστικά. Θέλουμε οι λύσεις να είναι σχεδιασμένες για τον κάθε ασθενή, για αυτό πρέπει να είναι στο κέντρο του σχεδιασμού της κάθε υπηρεσίας και ασθενοκεντρικών πολιτικών. Έτσι και η στρατηγική των επόμενων 3 ετών θα βασίζεται σε 3 αξίες:

  • PATIENT DRIVEN: Πολιτικές αποφάσεις και codesign υπηρεσίες με patient experts
  • EMPOWERING COMMUNITIES: Των ασθενών, των γιατρών και των ενδιαφερόμενων φορέων.
  • MULTI KNOWLEDGE NETWORKS: Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και προαγωγή συνεργασιών, υιοθετώντας καλές πρακτικές.”

Αναφερόμενος στην επικαιρότητα με πλημμύρες και φωτιές σε όλη την Ευρώπη πρόσθεσε: «Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι ως άνθρωποι είμαστε συνδεδεμένοι με το περιβάλλον. Οι καταστροφές που συνέβησαν πρόσφατα, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, αναδεικνύουν την κλιματική αλλαγή και τη σημασία της. . Το περιβάλλον, ο αέρας που αναπνέουμε, οι συνήθεις που έχουμε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των πνευμόνων μας. Για αυτό και μέρος της αποστολής μας είναι να προωθούμε περιβαλλοντικές πολιτικές».

Κλείνοντας, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες από διάφορες χώρες με τα εξής λόγια: «Θα ήθελα να καλέσω κάθε έναν από εσάς, είτε πρόκειται για ασθενείς με διάφορες αναπνευστικές παθήσεις, είτε για ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και επαγγελματικά υπόβαθρα, να πάρετε ενεργό μέρος στο ταξίδι των τριών επομενων ετών, να συν σχεδιάσουμε μαζί τις μελλοντικές μας μέρες για απεριόριστη ανάσα. Διότι γνωρίζετε καλύτερα, ότι στο ταξίδι της ζωής μας, κάθε ανάσα μετράει.»

Το 2021, ο Δημήτρης τιμήθηκε με το ετήσιο Βραβείο ELF, για την ακούραστη και επιμελή δουλειά του να βελτιώσει τη ζωή των συναδέλφων ασθενών με κυστική ίνωση, υποστηρίζοντας την καινοτομία και την έρευνα. Η Δρ Pippa Powell, Διευθύντρια του ELF, σχολίασε: Είμαστε απίστευτα τυχεροί που έχουμε ένα επιτυχημένο και συμπονετικό άτομο όπως ο Δημήτρης που εντάσσεται στην ELF ως Πρόεδρος και ανυπομονούμε πολύ για το τι θα φέρουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O Δ. Κοντοπίδης στο healthweb: Η δίκαιη κατανομή πόρων στην υγεία θα επιτευχθεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών 2023 Ετήσια Εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Servier Hellas και Όμιλος ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. κοινή δράση για προσήλωση των ασθενών στην αγωγή

Σύσκεψη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με το ΙΦΕΤ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βγες από το κάδρο: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Βγες από το κάδρο: Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας.

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Επιχορήγηση €2.200.903 εκ. για τη στήριξη Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Το Πρόγραμμα BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ.