Άποψη

Γιάννης Εμίρης: Ο νέος πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου της Αθήνας

Γιάννης Εμίρης: Ο νέος πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου της Αθήνας

Γιάννης Εμίρης: Γενικός Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» αναλαµβάνει ο καθηγητής Γιάννης Εµίρη

Τα καθήκοντα του ως Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συµβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ανέλαβε προσφάτως ο Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών κ. Γιάννης Εµίρης. Ο κ. Εµίρης εξελέγη στη θέση αυτή από διεθνή επιτροπή επιστηµόνων πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών.

Η θητεία του είναι τετραετής και έρχεται µετά από την δεκαετή επιτυχηµένη παρουσία στη θέση αυτή του Καθηγητή στο ΕΚΠΑ κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Ο νέος Πρόεδρος και

Καθήκοντα προέδρου

  • Γενικός Διευθυντής, ήδη µε µακρά εµπειρία ως συνεργάτης στο «Αθηνά», καταλαµβάνει τη θέση αυτή σε µια κρίσιµη περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις της πανδηµίας συνδυάζονται µε νέες ευκαιρίες και πρωτοφανείς δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόµων λύσεων, µέσω των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Ψηφιακών Επιστηµών, για πλήθος ζητηµάτων, µε σηµαντικότερα αυτά της κλιµατικής αλλαγής & αειφόρου ανάπτυξης, της ισότιµης ανοιχτής πρόσβασης σε πόρους και εργαλεία, της οµαλής ένταξης της τεχνητής νοηµοσύνης στις καθηµερινές κοινωνικές και παραγωγικές διεργασίες.

Δηλώσεις του προέδρου

  • Ο νέος Πρόεδρος, έχοντας καθαρή εικόνα αυτών των προσκλήσεων, αλλά και γνωρίζοντας το δυναµικό του ΕΚ «Αθηνά» δήλωσε:
  • «Νιώθω τιµή και υπερηφάνεια καθώς αναλαµβάνω τα ηνία του «Αθηνά»! Αποτελεί µια συναρπαστική πρόκληση να φέρω αυτόν τον δυναµικό οργανισµό στο επόµενο επίπεδο, στηριζόµενος σε ένα µοναδικό συνδυασµό επιστηµονικής αριστείας και κορυφαίας καινοτοµίας. Σε συνεργασία µε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναµικό του Κέντρου, θα εξερευνήσουµε νέες ερευνητικές κατευθύνσεις υποστηρίζοντας συγχρόνως ένα ευρύ φάσµα καίριων εφαρµογών.»

Σπουδές του προέδρου

  • Ο Γιάννης Εµίρης είναι Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Υπήρξε Ερευνητής στο INRIA Sophia-Antipolis από το 1995 έως το 2002 και έκτοτε είναι εξωτερικός συνεργάτης (οµάδα Γεωµετρικής Μοντελοποίησης). Έλαβε Πτυχίο (BScEng) από το Πανεπιστήµιο του Princeton (1989), Μεταπτυχιακό (MSc) και Διδακτορικό (PhD) Δίπλωµα από το U.C. Berkeley (1991 και το 1994, αντίστοιχα), και Δίπλωµα Καθηγεσίας (Habilitation) από το Πανεπιστήµιο της Νίκαιας, Γαλλία (2000), όλα στην Πληροφορική. Υπήρξε µακροχρόνιος επισκέπτης ερευνητής ή καθηγητής σε διάφορα ιδρύµατα διεθνώς: ETL Tsukuba (Ιαπωνία), Ontario Research Center in Computer Algebra, Simons Institute (Berkeley), ENS Paris, USI Lugano, ETH Zurich, JRC Ispra. Την τελευταία τριετία υπήρξε µέλος του επιστηµονικού συµβουλίου του Ελληνικού Ιδρύµατος Έρευνας και Καινοτοµίας, εκπροσωπώντας την Πληροφορική και τα Μαθηµατικά.
  • Τα ενδιαφέροντά του εκτείνονται στις περιοχές των Επιστηµονικών Υπολογισµών, της Υπολογιστικής Γεωµετρίας, της Ροµποτικής, της Βιοπληροφορικής και της Μηχανικής Μάθησης, µε έµφαση στην επίλυση πολυωνυµικών συστηµάτων, τους γεωµετρικούς υπολογισµούς υψηλής διάστασης, την κινηµατική ροµποτικών µηχανισµών και µορίων, την αναζήτηση και εξόρυξη δεδοµένων, καθώς και την βαθιά γεωµετρική µάθηση. Έχει ιδρύσει και διευθύνει το Εργαστήριο Γεωµετρικών και Αλγεβρικών Αλγορίθµων, ενώ έχει επιβλέψει 13 διδακτορικές διατριβές και 8 µεταδιδάκτορες ερευνητές
  • Είναι συγγραφέας περισσότερων από 130 άρθρων περιοδικών και δηµοσιεύσεων σε διεθνή συνέδρια µε κρίση, από τις οποίες δύο τιµήθησαν µε το βραβείο διακεκριµένης εργασίας στο ACM International Symposium on Symbolic and Algebraic Computation, και συνιδιοκτήτης ενός βιοµηχανικού διπλώµατος ευρεσιτεχνίας. Ο δείκτης του H-index είναι 39. Διατελεί µέλος της συντακτικής επιτροπής των “J. Symbolic Computation”, “Math for Computer Science” και “Applicable Algebra to Engineering, Communication & Computing”. Υπήρξε µέλος πολλών επιτροπών προγράµµατος συνεδρίων, πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής του ISSAC 2011 και γενικός συνδιοργανωτής του ISSAC 2020. Είναι τέλος επικεφαλής επιστήµονας σε µια νεοφυή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε το επάγγελμα που σας αρέσει και αλλάξτε ζωή

Κρίση στον γάμο Κατερίνας και Μιλτιάδη φέρνει η παρουσία του Άλκη

Σεξουαλική υγεία: Κόλπα για να την απογειώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ για την κακοποίηση παιδιού στο ιδιωτικό Κέντρο για παιδιά με αυτισμό

ΕΣΑμεΑ: "Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη, πόσα άτομα με αναπηρία θα έρθουν αντιμέτωπα με τη βαρβαρότητα, μέχρι να θεσπιστεί μια Εθνική Στρατηγική για την πραγματική διαβίωση στην κοινότητα;", διερωτάται μεταξύ άλλων ο Οργανισμός.

Humanlinks: Υπηρετώντας τον Άνθρωπο, την Κοινότητα και το Περιβάλλον

Πρόγραμμα Humanlinks: Οι θεματικές τις οποίες πραγματεύονται για τον κάθε μήνα είναι πάνω στην κοινωνική και σχολική έμφυλη βία, την έκφραση της γονεϊκότητας στις διάφορες μορφές οικογενειών, τη φροντίδα του εαυτού και της κοινότητας σε καιρούς κρίσης και τέλος την εσωτερική σύνδεση της κοινότητας με το περιβάλλον μέσα από την τέχνη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ στη Σύνοδο Κορυφής για την ενσωμάτωση της Αναπηρίας στην Υγεία

Βαρδακαστάνης: Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ μίλησε για το θέμα της ενσωμάτωσης της αναπηρίας στις πολιτικές για την υγεία μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία 2022. Στην προσυνεδριακή συνεδρίαση μίλησαν και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus και η δρ. Natalia Kanem, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ.

Η τεχνολογία σύμμαχος στην μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα μεγάλο κίνδυνο για κάθε νοσηλευόμενο τόσο για τους ενήλικες αλλά και πολύ περισσότερο για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Draeger: Προτάσεις αναβάθμισης της τεχνολογίας στη ΜΕΘ – ΧΡΓ που μπορεί να συμβάλουν και στην μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Κάλεσμα Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς ασθενείς με ΧΑΠ για συγκρότηση ομάδας υποστήριξης

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: H Ομάδα Εργασίας ασθενών με ΧΑΠ θα αποτελέσει ένα κύτταρο συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, καθώς και διαβούλευσης των συμμετεχόντων.