Editorial

Τι απέγιναν οι διαγωνισμοί προμήθειας οξυγόνου,για εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων;

Τι απέγιναν οι διαγωνισμοί προμήθειας οξυγόνου,για εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων;

Της Νικολέτας Ντάμπου

Πριν τρία χρόνια η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωναν πανηγυρικά ότι το ετήσιο κόστος προμήθειας οξυγόνο ιατρικής χρήσης γι’ όλα τα νοσοκομεία ανερχόταν σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ . Κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ . Τότε αλλά και σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας ,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αγοράζουν υγρό οξυγόνο με κόστος, σύμφωνα με την τιμή που αναγράφεται στο Παρατηρητήριο Τιμών, δηλαδή, 0,69 € ανά κυβικό. Η ΕΚΑΠΥ λοιπόν ενέκρινε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων παραγωγής οξυγόνου για ιατρικής χρήσης στα δημόσια νοσοκομεία. Είχε εκδώσει μία προδιαγραφή για χρονομίσθωση οκτώ (8) ετών, με προαίρεση για ένα επιπλέον έτος, αφού όπως ρητά αναφέρει η σύμβαση θα έληγε μετά την λήξη της οκταετίας.

Πέρασαν άλλα δύο χρόνια και δεν είδαμε καμιά εγκατάσταση- πλην του νοσοκομείου Καλαμάτας που έγινε το πρώτο, το οποίο αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ , εγκατέστησε μονάδα παραγωγής οξυγόνου. Το έργο στοίχισε περίπου 500.000 € και χάρη σε αυτό, το νοσοκομείο θα εξοικονομεί κατά δήλωσή του διοικητή του, ετησίως 400.000 €. Είδαμε όμως πολλούς διαγωνισμούς για την προμήθεια οξυγόνου με τιμές να κυμαίνονται από 0,2 –065 €/ m3 . Μία τιμή με τεράστια απόκλιση που δεν δικαιολογείται.

Ρωτάμε, λοιπόν, τι απέγιναν εκείνοι οι διαγωνισμοί που θα γινόντουσαν για την εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων;

Πόσα νοσοκομεία έκαναν διαγωνισμό και πόσα εγκατέστησαν μονάδα παραγωγής οξυγόνου εκτός του νοσοκομείου Καλαμάτας;

Οι τιμές που μειώθηκαν κατά 66% περάστηκαν στο παρατηρητήριο τιμών , για να μειωθεί και άλλο το κόστος ή παρέμειναν ίδιες;

Αντί λοιπόν να εξαγγέλλονται έργα που δεν μπορούν να γίνουν ποτέ, ας δώσει εντολή ο υπουργός υγείας στους διορισμένους στο ΕΚΑΠΥ, να περνάνε τις χαμηλότερες τιμές του οξυγόνου , χωρίς άχρηστες προδιαγραφές, τυμπανοκρουσίες και χρονοβόρους διαγωνισμούς , ώστε να έχουν τουλάχιστον 66% οικονομία και να δικαιολογούν και τους υπέρογκους μισθούς τους. Τα υπόλοιπα θα μείνουν μάλλον υποσχέσεις και δηλώσεις!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η task force ,το clawback και οι φορολογικές παραβάσεις από την μη είσπραξη

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Ο διοικητής του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» αποπέμφθηκε από τον υπουργό υγείας καθώς υπήρχαν πάρα πολλά  αρνητικά σχόλια στον Τύπο . Αναρωτιόμαστε, η αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ τι έλεγε για τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ; Τα έβρισκε όλα καλά στο νοσοκομείο ; Τι αναδείκνυαν οι δείκτες σαν προβλήματα και πόσο σοβαρά ήταν αυτά ; Εάν δεν ελάμβαναν τόσο μεγάλη έκταση τα σχόλια στο διαδίκτυο όλα θα πήγαιναν μια χαρά ;

Ο διαγωνισμός 14 εκ.€ και οι αργομισθίες διασωστών στο ΕΚΑΒ

Τα προβλήματα , όπως όλοι παραδέχονται, στο ΕΚΑΒ είναι πολλά και διαχρονικά. Εμείς πέρα από κάθε αντιπαλότητα και φωνασκία θέσαμε τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το ΕΚΑΒ.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ

Στην Ελλάδα για να αναδειχθούν τα προβλήματα πρέπει είτε να γίνει κάτι τραγικό (  Τέμπη , θάνατοι συμπολιτών μας λόγω έλλειψης  ασθενοφόρων ) ή  εκλογές !Δυστυχώς αυτή την περίοδο συνέβησαν και τα δύο. Και συνάνθρωποι  μας έχασαν άδικα τη ζωή τους και εκλογές έχουμε που κυριαρχεί μια στείρα αντιπαράθεση για την Υγεία. Εμείς θα μείνουμε σε αυτό το άρθρο μόνο στο ΕΚΑΒ.

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών  έχει κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος ευθύνεται ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή του κράτους και αντί να αντιδράσει άμεσα στέλνοντας επιστολή στο Υπουργείο Yγείας για να γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο ανεπαρκούς κάλυψης των ασθενών ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ηπαρίνης , άφησε να αγοραστούν από το ΙΦΕΤ  15.000 συσκευασίες κλασικής ηπαρίνης (5.000 με 150 ευρώ/συσκευασία και 10.000 με 200 ευρώ/συσκευασία), ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για διερεύνηση αγοράς άλλων 35.000 με άγνωστη τιμή  προς το παρόν. Οι ευθύνες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.