Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Editorial

Τι απέγιναν οι διαγωνισμοί προμήθειας οξυγόνου,για εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων;

Τι απέγιναν οι διαγωνισμοί προμήθειας οξυγόνου,για εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων;

Της Νικολέτας Ντάμπου

Πριν τρία χρόνια η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωναν πανηγυρικά ότι το ετήσιο κόστος προμήθειας οξυγόνο ιατρικής χρήσης γι’ όλα τα νοσοκομεία ανερχόταν σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ . Κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ . Τότε αλλά και σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας ,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αγοράζουν υγρό οξυγόνο με κόστος, σύμφωνα με την τιμή που αναγράφεται στο Παρατηρητήριο Τιμών, δηλαδή, 0,69 € ανά κυβικό. Η ΕΚΑΠΥ λοιπόν ενέκρινε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων παραγωγής οξυγόνου για ιατρικής χρήσης στα δημόσια νοσοκομεία. Είχε εκδώσει μία προδιαγραφή για χρονομίσθωση οκτώ (8) ετών, με προαίρεση για ένα επιπλέον έτος, αφού όπως ρητά αναφέρει η σύμβαση θα έληγε μετά την λήξη της οκταετίας.

Πέρασαν άλλα δύο χρόνια και δεν είδαμε καμιά εγκατάσταση- πλην του νοσοκομείου Καλαμάτας που έγινε το πρώτο, το οποίο αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ , εγκατέστησε μονάδα παραγωγής οξυγόνου. Το έργο στοίχισε περίπου 500.000 € και χάρη σε αυτό, το νοσοκομείο θα εξοικονομεί κατά δήλωσή του διοικητή του, ετησίως 400.000 €. Είδαμε όμως πολλούς διαγωνισμούς για την προμήθεια οξυγόνου με τιμές να κυμαίνονται από 0,2 –065 €/ m3 . Μία τιμή με τεράστια απόκλιση που δεν δικαιολογείται.

Ρωτάμε, λοιπόν, τι απέγιναν εκείνοι οι διαγωνισμοί που θα γινόντουσαν για την εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων;

Πόσα νοσοκομεία έκαναν διαγωνισμό και πόσα εγκατέστησαν μονάδα παραγωγής οξυγόνου εκτός του νοσοκομείου Καλαμάτας;

Οι τιμές που μειώθηκαν κατά 66% περάστηκαν στο παρατηρητήριο τιμών , για να μειωθεί και άλλο το κόστος ή παρέμειναν ίδιες;

Αντί λοιπόν να εξαγγέλλονται έργα που δεν μπορούν να γίνουν ποτέ, ας δώσει εντολή ο υπουργός υγείας στους διορισμένους στο ΕΚΑΠΥ, να περνάνε τις χαμηλότερες τιμές του οξυγόνου , χωρίς άχρηστες προδιαγραφές, τυμπανοκρουσίες και χρονοβόρους διαγωνισμούς , ώστε να έχουν τουλάχιστον 66% οικονομία και να δικαιολογούν και τους υπέρογκους μισθούς τους. Τα υπόλοιπα θα μείνουν μάλλον υποσχέσεις και δηλώσεις!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξάνονται τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων και φορέων της ΠΦΥ το 2025

Tο rebate στα ιατροτεχνολογικά είναι κατά μέσο όρο 10% και θα φτάσει έως και 15%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυξήσεις  σοκ σε 461 φάρμακα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις σε 461 φαρμακευτικά σκευάσματα οι οποίες δεν αφορούν μόνο στα φθηνά φάρμακα αλλά και ακριβά που η λιανική του τιμή θα φτάσει τα 1276,56 ευρώ ! Συνολικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αυξάνονται οι λιανικές τους τιμές είναι 126 , ενώ οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και  457,4 %.

Έρχονται αυξήσεις των τιμών φαρμάκων: Πώς κάποια σκευάσματα είχαν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών;

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2024

Επιβάρυνση με επιπλέον rebate 3% σε ακριβά φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ακριβά φάρμακα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον rebate 3% , όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2024, στο ΦΕΚ 3413Β .

Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει νέους κανόνες για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε νέους κανόνες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας του αίματος, των ιστών και των κυττάρων που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και στη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας αυτών των ουσιών στην ΕΕ.

Ιστορική εξέλιξη: Επετεύχθη συμφωνία της Παγκ. Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας

Επετεύχθη συμφωνία της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, αποφασιστική δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Έρχονται τα QALY’s στην Ελλάδα; Νέες μέθοδοι ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ

Με το ν. 5107-2024 ψηφίστηκε  ο δείκτης εξομάλυνσης προκειμένου να  μειωθούν οι δαπάνες υγείας μέσω της θεσμοθέτησης σύγχρονων μορφών ελέγχου της αιτούμενης προς αποζημίωση δαπάνης υγείας. Με το νέο σύστημα εισάγεται δείκτης εξομάλυνσης, η υπέρβαση του οποίου ανά περιφερειακή ενότητα και κατηγορία διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής υπηρεσίας οδηγεί σε μη αποζημίωση της καθ’ υπέρβαση αιτηθείσας δαπάνης.

Ελλείψεις φαρμάκων και Ψηφιακή αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Από το Σεπτέμβριο του 2023 το Υπουργείο Υγείας είχε εξαγγείλει  τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων(Η.Σ.Πα.Δι.Φ.) το οποίο  θα αποτύπωνε ψηφιακά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, που ξεκινά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνεχίζεται στις φαρμακαποθήκες και καταλήγει στα χέρια του ασθενή μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Close Icon