Editorial

Σκάνδαλο η σειρά ένταξης φαρμάκων στην θετική λίστα; 

Σκάνδαλο η σειρά ένταξης φαρμάκων στην θετική λίστα; 

Της Νικολέτας Ντάμπου

Γιατί παραλήφθηκαν φάρμακα συμπερίληψης στην απόφαση για ένταξη στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων;  

Πρόσφατα δημοσιεύματα σχολιάζουν αρνητικά την Αρ. Πρωτ.Δ3(α) 17256/20/3/2020 απόφαση του Υπουργού Υγείας ,για ένταξ στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, φαρμακευτικών προϊόντων, μετά Θετική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης , χωρίς παραπομπή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης . Για την έκδοση της απόφασης αναφέρεται ότι ελήφθησαν υπόψη «τα αποσπάσματα των πρακτικών  συνεδριάσεων 66ης/14-11-2019, 67ης/21-11-2019, 69ης/5-12-2019 και 71ης/19-12-2019 συνεδρίασης» ,της προηγούμενης επιτροπής Αξιολόγησης ,υπό την προεδρία του καθηγητή κ Κούβελα . Τα σχόλια των δημοσιευμάτων αναφέρουν , ότι με την απόφαση αυτή , εντάσσονται στη θετική λίστα φάρμακα μεταγενέστερης ημερομηνίας κατάθεσης αιτημάτων, από πολλά άλλα προγενέστερης ,δίνοντας έτσι την αίσθηση σκανδάλου … Είναι όμως αυτό αληθές και γιατί;

Η προηγούμενη επιτροπή αξιολόγησης ,είχε ως γνωστό αποστείλει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης , τα φάρμακα που είχαν αξιολογηθεί πριν το νόμο 4633/19 ,μεταξύ των οποίων και φάρμακα για τα οποία όμως, βάσει του Ν4633 , δεν απαιτείται πλέον διαπραγμάτευση , γενόσημα, βιοομοειδή, αλλαγή ΚΑΚ κλπ. Για τα φάρμακα αυτά λογικό είναι οι αιτήσεις τους προς την Αξιολόγηση, να έχουν ημερομηνία κατάθεσης προγενέστερη , αυτών που τώρα εντάσσονται με την πρόσφατη υπουργική απόφαση και που είναι όλα χωρίς διαπραγμάτευση .(Το λέει και η σχετική απόφαση ). Τα 32 φάρμακα που εντάχθηκαν δηλ.με την ΥΑ, από ότι προκύπτει, δεν είχαν αποσταλεί στη διαπραγμάτευση από την προηγούμενη επιτροπή Αξιολόγησης , γιατί στο ενδιάμεσο εκδόθηκε ο νέος νόμος που τα εξαιρούσε . 

Τι θα έπρεπε να έχει γίνει : Η επιτροπή Διαπραγμάτευσης να έχει επιστρέψει στην επιτροπή Αξιολόγησης (HTA) όσες αιτήσεις με φάρμακα είχε παραλάβει και με το νέο νόμο δεν απαιτούν διαπραγμάτευση για ένταξη , ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξή τους ,μαζί με αυτά που εντάχθηκαν με τη σχετική απόφαση .

Στο άρθρο του healthweb.gr με τίτλο  Διαβάστε εδώ : Σκληρή δουλειά περιμένει την επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων το 2020 30 Δεκεμβρίου 2019, γράφαμε «Να σημειώσουμε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση των  100 φαρμάκων των οποίων οι φάκελοι έχουν αξιολογηθεί από τα μέσα Αυγούστου 2019  , όπως έχει κάνει γνωστό ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA) , καθηγητής κ. Δημήτριος Κούβελας μιλώντας  αποκλειστικά στο Healthweb -Διαβάστε εδώ : Δ.Κούβελας: Η επιτροπή ΗΤΑ χρόνισε, άρχισε να «περπατάει» και να «μιλάει».  Εμείς , να σημειώσουμε ότι  τα 100 φάρμακα που έχουν αξιολογηθεί και σταλεί στην διαπραγμάτευση, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν, γιατί σε αυτά περιέχονται γενόσημα και άλλα φάρμακα που σύμφωνα με το νέο νόμο δεν θα περνούν και από διαπραγμάτευση.» Να λοιπόν τι πρέπει να έχει συμβεί και φωνάζουν .

Που είναι τα φάρμακα τα όποια πρέπει να επιστρέψει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στην Επιτροπή HTA ; Μήπως τα επέστρεψε  καιρό πριν και η πρόεδρος της επιτροπής Αξιολόγησης – Φλώρα Μπακοπούλου τα καθυστερεί ;

 Βέβαια τέτοια ώρα ,τέτοια λόγια ( κοροναϊος ) …. Πάντως πρέπει να λυθεί το θέμα!

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Η κλινική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, διαφαίνεται ότι θα βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να ανταπεξέλθει στις δυσάρεστες και θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας .

Ακριβοπληρώνουν τα νοσοκομεία τις δωρεές αναπνευστήρων για τον κορωνοϊό

Με την έκρηξη της πανδημίας, παρατηρήθηκε μια έξαρση εκδήλωσης δωρεών (Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Εταιρειών, Ιδιωτών, Ενώσεων κ.λ.π ) προς το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των κλινικών αναγκών. Μεταξύ των μηχανημάτων στις δωρεές υπήρχαν και οι “περίφημοι” και “ πολυσυζητημένοι “ αναπνευστήρες.

Η κρίση του κορωνοϊού ανοίγει τον δρόμο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

Το γερασμένο πλέον Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο  δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’80 αποτελώντας σπουδαία  καινοτομία είναι σήμερα κατά κοινή παραδοχή ακριβό και ασύμφορο, γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται άμεσα μεταρρυθμίσεις για  να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να υπηρετεί τον ασθενή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΕΟΠΥΥ : Έρχεται η κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.;

Για την  Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στον νόμο  ν.3918/11 και το  άρθρο 21 στις αρμοδιότητες του Προέδρου ΕΟΠΥΥ  παρ.και θ. αναφέρετο  ότι « Παραγγέλλει στην ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων και ελέγχων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού.  Εποπτεύει και συντονίζει τις Υπηρεσίες της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. και αναθέτει σε δύο (2) δικηγόρους που ασχολούνται […]

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Νοσοκομειακά φάρμακα:  Το ΙΦΕΤ  θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομειακά φάρμακα μετά από  τροποποίηση του νόμου 4512/18 .