Editorial

Είναι νόμιμη η νέα σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης φαρμάκων;

Είναι νόμιμη η νέα σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης φαρμάκων;

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Με έκπληξη διαβάσαμε την απόφαση του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 163 ΥΟΔΔ/21-3-1018 με θέμα « Σύσταση και συγκρότηση επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ»!

Σε ποια επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται, όταν με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4512/2018 θεωρητικά ,αλλά και ουσιαστικά δεν μπορεί να υφίσταται, αφού ο νόμος αναφέρει κατηγορηματικά ότι η επιτροπή διαπραγμάτευσης για φάρμακα θα είναι πλέον του Υπουργείου Υγείας και όχι του ΕΟΠΥΥ . Επιπλέον το μίγμα της νέας εννεαμελούς επιτροπής του νόμου 4512 είναι τελείως διαφορετικό ,όσον αφορά την ιδιότητα των προσώπων που θα την απαρτίζουν, από αυτό που περιλαμβάνεται στην νέα εκ δοθείσα υπουργική απόφαση.

Ποιο ήταν όμως, όπως φαίνεται, το ουσιαστικό σκεπτικό της παράδοξης και παράτυπης αυτής απόφασης : Η παύση του μέλους της επιτροπής κ.Παπαδάκη , πρώην συμβούλου και φίλου του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και πρώην Προέδρου του ΕΚΑΠΤΥ, μετά τις καταγγελίες που εξαπέλυσε κατά του Υπουργείου Υγείας και της Προέδρου του ΕΟΦ, όπως πρώτο σας αποκάλυψε το Healthweb διαβάστε εδώ το άρθρο του Healthweb… ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αποπομπή προέδρου ΕΚΑΠΤΥ : Πρωτοφανείς καταγγελίες για σκάνδαλο και η αντικατάσταση του με άνθρωπο του περιβάλλοντος του Υπουργείου, τον κ.Ποδηματά.

Και τώρα;

Θα συνεχίσει η παλαιά επιτροπή, με το νέο μέλος της, τις διαπραγματεύσεις για το φάρμακο;

Μήπως δεν βρίσκουν νέους πρόθυμους επιστήμονες υποψήφιους να συμμετέχουν στην επιτροπή HTA και την επιτροπή διαπραγμάτευσης του Ν .4512/18 και πάμε πάλι στα παλιά ;

Και πως γίνεται να αναφέρεται στη νέα υπουργική απόφαση διετής θητεία για τα ίδια μέλη της παλαιάς επιτροπής ; Είναι νόμιμη τελικά η επιτροπή ,παρά την επικαλούμενη επιφύλαξη του άρθρου 256 παρ.3και 4 του Ν.4512; Νομιμοποιούνται τα μέλη να συμμετέχουν ;

Ρωτήθηκαν αν επιθυμούν να συνεχίσουν να πλαισιώνουν την επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έληξε η θητεία της παλαιάς επιτροπής.

Οι νομικοί τι λένε;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Η κλινική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, διαφαίνεται ότι θα βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να ανταπεξέλθει στις δυσάρεστες και θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας .

Ακριβοπληρώνουν τα νοσοκομεία τις δωρεές αναπνευστήρων για τον κορωνοϊό

Με την έκρηξη της πανδημίας, παρατηρήθηκε μια έξαρση εκδήλωσης δωρεών (Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Εταιρειών, Ιδιωτών, Ενώσεων κ.λ.π ) προς το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των κλινικών αναγκών. Μεταξύ των μηχανημάτων στις δωρεές υπήρχαν και οι “περίφημοι” και “ πολυσυζητημένοι “ αναπνευστήρες.

Η κρίση του κορωνοϊού ανοίγει τον δρόμο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

Το γερασμένο πλέον Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο  δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’80 αποτελώντας σπουδαία  καινοτομία είναι σήμερα κατά κοινή παραδοχή ακριβό και ασύμφορο, γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται άμεσα μεταρρυθμίσεις για  να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να υπηρετεί τον ασθενή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΕΟΠΥΥ : Έρχεται η κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.;

Για την  Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στον νόμο  ν.3918/11 και το  άρθρο 21 στις αρμοδιότητες του Προέδρου ΕΟΠΥΥ  παρ.και θ. αναφέρετο  ότι « Παραγγέλλει στην ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων και ελέγχων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού.  Εποπτεύει και συντονίζει τις Υπηρεσίες της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. και αναθέτει σε δύο (2) δικηγόρους που ασχολούνται […]

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Νοσοκομειακά φάρμακα:  Το ΙΦΕΤ  θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομειακά φάρμακα μετά από  τροποποίηση του νόμου 4512/18 .