Άποψη

Αναιμία και Σιδηροπενία: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή τους

Αναιμία και Σιδηροπενία: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή τους

Γράφει για το healthweb.gr Ο καθηγητής Παθολογίας, κ. Τεντολούρης Νικόλαος Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

Η αναιμία είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και τις εγκύους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 42% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών και το 40% των εγκύων παγκοσμίως έχει αναιμία. Στο γενικό πληθυσμό, περίπου ένας στους τρεις συνανθρώπους μας έχει αναιμία. Η αναιμία είναι η κατάσταση στην οποία ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή η συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης μέσα σε αυτά είναι χαμηλότερος από το φυσιολογικό. Η αναιμία, στο 60% περίπου των περιστατικών, οφείλεται στη σιδηροπενία, δηλαδή στην έλλειψη σιδήρου. H σιδηροπενία είναι η κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά ή ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αδυνατεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο συχνή νόσος με σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό του ανθρώπου, πολλοί δεν γνωρίζουν αυτές τις αρνητικές συνέπειες, ενώ ακόμα και τα άτομα που υποφέρουν από αυτή δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πλήρως τα συμπτώματά της. Μελετώντας τα συμπτώματα της σιδηροπενίας, παρατηρούμε κάποια τα οποία είναι πολύ συχνά σε μεγάλο πλήθος συνανθρώπων μας όπως είναι το αίσθημα μόνιμης εξάντλησης ή έντονης κούρασης (κόπωση), η απώλεια μαλλιών παραπάνω από το κανονικό, τα νύχια με ανωμαλίες στο χρώμα, το σχήμα και την υφή τους, η χλωμή ή κίτρινη όψη, η μειωμένη σεξουαλική διάθεση και η στυτική δυσλειτουργία, η δυσκολία να παραμείνουν τα πόδια και τα χέρια ζεστά (συνεχές αίσθημα κρύου) κ.α.

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση της σιδηροπενίας;

Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Η διάγνωση περιλαμβάνει αιματολογικό έλεγχο και συγκεκριμένα των παραμέτρων σιδήρου, δηλαδή της αιμοσφαιρίνης, της φερριτίνης ορού αλλά και του κορεσμού τρανσφερίνης. Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό απαιτεί αναπλήρωση του ελλείμματος σιδήρου. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη του σιδήρου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επαρκεί για τη διόρθωση του προβλήματος. H θεραπεία με σίδηρο μπορεί να δώσει τη λύση και μπορεί να χορηγηθεί είτε από του στόματος είτε ενδοφλεβίως. Τα από του στόματος χορηγούμενα σκευάσματα σίδηρου έχουν τη θέση τους στη θεραπευτική φαρέτρα, αλλά συνήθως απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχούς λήψης (μέχρι και 6 μήνες) και μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, κυρίως από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως η ναυτία και η δυσκοιλιότητα. Τα σκευάσματα ενδοφλεβίου σιδήρου υψηλής δόσης μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Παραδείγματος χάρη, ο καρβοξυμαλτοζικός σίδηρος μπορεί να χορηγηθεί εφάπαξ σε μία μόνο συνεδρία και να αποκαταστήσει το πρόβλημα της σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ασφάλεια.

Εν κατακλείδι, η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία είναι νοσήματα τα οποία απαντώνται σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Ο σίδηρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Τα συμπτώματα στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω είναι μια σημαντική προειδοποίηση για τον ασθενή, ο οποίος θα πρέπει να συμβουλευθεί έγκαιρα τον θεράποντα ιατρό του για τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση καθώς και για τη σωστή θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποφύγετε πιθανή σιδηροπενική αναιμία

Σιδηροπενία: Μην λαμβάνεις σκευάσματα σιδήρου χωρίς την συμβολή του γιατρού

Εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα στην Πανδημία οι εργαζόμενοι πάσχοντες από διαβήτη

Εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα στην Πανδημία οι εργαζόμενοι πάσχοντες από διαβήτη, με ευθύνη των αρμοδίων Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, τονίζει το ΔΣ του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας .

‘’Φαρμάκι’’ οι ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών στην  Ελλάδα

Τα ιδιωτικά κέντρα ‘’ ξεπουπουλιάζουν’’ τους ασθενείς με καρκίνο ζητώντας πάνω από 2.500€ για κάθε ακτινοθεραπευτική πράξη. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει αρχείο νεοπλασιών .

Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ): Η εκτίμηση της συμβολής τους

Ένα ολοκληρωμένο «Εθνικό» σύστημα Υγείας, οφείλει να ανα-σχεδιασθεί με ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων και συνδεδεμένων λειτουργιών που θα διασφαλίζουν την σωστή λειτουργία  της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Αθλητικές κακώσεις: Τι να προσέχουμε ανάλογα με το άθλημα που προτιμούμε

Η συμμετοχή του παγκόσμιου πληθυσμού σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες έχει αυξηθεί  εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τραυματισμοί που αφορούν όσους αθλούνται είτε περιστασιακά, είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά ονομάζονται αθλητικές κακώσεις. Οι αθλητικές κακώσεις μπορούν να συμβούν σε όλους, ακόμη και εκτός προπόνησης, σε στιγμές της καθημερινότητας. 

Νέα Έρευνα κορωνοϊός : Τα αντισώματα ανιχνεύονται μέχρι και 4 μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα

Μελέτη ανέδειξε ότι και οι τρεις τύποι αντισωμάτων ανιχνεύονται ήδη από τη 12η μέρα μετά τη μόλυνση από τον ιό. Τα IgA και IgM αντισώματα εξαφανίζονται μέσα σε περίπου δύο μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι τα αντισώματα IgG ανιχνεύθηκαν μέχρι και 4 μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα, και μάλιστα τα αντισώματα αυτά ήταν εξουδετερωτικά δηλ. μπορούσαν να αδρανοποιήσουν τον ιό.

AstraZeneca: Νέο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2

Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν συνάψει συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την ανάπτυξη και την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα του ερευνητικού φαρμάκου AZD7442 έναντι του COVID-19.Η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του  SARS-CoV-2 αποτελεί μια πιθανή  θεραπευτική επιλογή για ορισμένες ομάδες ασθενών.  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.