Επιστημονικά Νέα

Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες: Μελέτη εξετάζει την κληρονομικότητα σε άνδρες & γυναίκες

Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες: Μελέτη εξετάζει την κληρονομικότητα σε άνδρες & γυναίκες

Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες: Οι συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες είναι πολύ πιο κοινές μεταξύ των παιδιών γυναικών που έχουν καρδιακά προβλήματα παρά των ανδρών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τα δημόσια αρχεία περισσότερων από 2 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν στη Δανία από το 1977-2011 και συνέκριναν τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ανωμαλιών σε παιδιά με και χωρίς γονέα με καρδιακή ανωμαλία. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (24/5) στο περιοδικό Circulation: Genomic and Precision Medicine της American Heart Association, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος συγγενών καρδιακών ανωμαλιών ήταν σχεδόν διπλάσιος στους απογόνους των γυναικών με καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με τα παιδιά των ανδρών, που είχαν επίσης καρδιακές ανωμαλίες.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα παιδιά των γυναικών χωρίς συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, τα παιδιά των γυναικών που είχαν καρδιακά προβλήματα είχαν περισσότερο από πενταπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή ανωμαλία. Για τα παιδιά ανδρών με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, ο κίνδυνος ήταν τριπλάσιος.

Η Δρ Nina Øyen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι τα ευρήματα ήταν κάπως αναμενόμενα επειδή παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε μικρότερες μελέτες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως εξεπλάγη που οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με τον ίδιο τύπο καρδιακής ανωμαλίας. Τα ευρήματα «είναι σημαντικά για τη γενετική συμβουλευτική και την προγεννητική έρευνα, ειδικά τώρα που ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες επιβιώνουν μέχρι την ενηλικίωση και είναι αρκετά υγιείς για να κάνουν παιδιά», δήλωσε η Øyen, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο τμήμα παγκόσμιας δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία.

Η ίδια σημείωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να συμβουλεύσουν τους υποψήφιους γονείς με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες. Η μελέτη “μπορεί επίσης να παρέχει ενδείξεις για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη γενετική αρχιτεκτονική των καρδιακών δυσπλασιών”, δήλωσε η Øyen,που είναι επίσης ανώτερη σύμβουλος ιατρικής γενετικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Haukeland στη Νορβηγία.

Πάντως, η Øyen εξήγησε ότι δεν είναι ακόμη σαφές, γιατί οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν παιδιά με τον ίδιο τύπο καρδιακής ανωμαλίας, ιδιαίτερα ανωμαλίες που διαταράσσουν την οδό για την έξοδο του αίματος από την καρδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Metropolitan General: Σπάνια καρδιοχειρουργική επέμβαση σε 23χρονη

29 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τις Καρδιακές Παθήσεις

Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.