Καρδιαγγειακά

Καρδιακές ανωμαλίες αυξάνουν τον κίνδυνο για PTSD

Καρδιακές ανωμαλίες αυξάνουν τον κίνδυνο για PTSD

Τα παιδιά που γεννιούνται με καρδιακές ανωμαλίες, όταν ενηλικιώνονται διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), όπως λένε οι ερευνητές οι οποίοι συνδέουν για πρώτη φορά τη διαταραχή μετατραυματικού στρες με παθολογικά αίτια.

Η PTSD προκαλείται από ένα ψυχολογικά τραυματικό γεγονός, που περιλαμβάνει είτε έναν πραγματικό ή απειλούμενο θάνατο είτε έναν σοβαρό τραυματισμό του πάσχοντος ή άλλων. Ένα βίαιο προσωπικό συμβάν όπως ο βιασμός, η ληστεία, το τροχαίο ατύχημα, ο πόλεμος, ένα εργατικό ατύχημα, οι φυσικές καταστροφές όπως ένας σεισμός ή μία πλημύρα, αποτελούν «πιέσεις» που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να δεις κάποιον να πληγώνεται ή να πεθαίνει ή να πληροφορείσαι ότι ένας στενός φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο μπορεί να προκαλέσει τη διαταραχή.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology αναφέρεται πως η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να προκληθεί και σε άτομα που γεννήθηκαν με καρδιακές ανωμαλίες. Η έρευνα έγινε σε 134 ενήλικες που είχαν γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια (CHD). Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 11% έως 21% αυτών των παιδιών, ως ενήλικες, εμφάνισαν PTSD. Για να γίνει η σύγκριση, ανέφεραν πως τα ποσοστά του μετατραυματικού στρες στον γενικό πληθυσμό είναι μόλις 3,5%. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γιατροί και οι φροντιστές πρέπει να προσέξουν για τα σημάδια της PTSD σε ενήλικες ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια.

«Παρά το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων που ζουν με συγγενή καρδιοπάθεια έχει βελτιωθεί, αυτοί οι ασθενείς παραμένουν σε κίνδυνο τόσο για καρδιακά και μη καρδιακά προβλήματα και οι στρεσσογόνοι παράγοντες της ζωής μπορεί να τους θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για ψυχολογικό στρες» εξήγησε ο Dr. Yuli Kim, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Ο όρος συγγενής καρδιοπάθεια χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε την καρδιακή ανωμαλία της διάπλασης της καρδιάς ή των αγγείων. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες δημιουργούνται όταν η καρδιά ή και τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην καρδιά δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής πολύ πριν από την γέννηση. Εάν ένα παιδί γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, έχει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει μία ζωή φυσιολογικού ενήλικα.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες παρουσιάζονται με συχνότητα 0,8-1,2%. Στην Ελλάδα με 100.000 γεννήσεις κάθε χρόνο αναμένουμε 1.000 νέους ασθενείς. Η σωστή διάγνωση και η αντιμετώπιση θα επιτρέψει στο 80% των παιδιών αυτών όχι μόνον την ενηλικίωση αλλά και ένα άκρως ικανοποιητικό προγνώσιμο επιβίωσης και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]