Top News

Η παραμονή στη νεογνολογική ΜΕΘ επηρεάζει τη συμπεριφορά των πρόωρων

Η παραμονή στη νεογνολογική ΜΕΘ επηρεάζει τη συμπεριφορά των πρόωρων

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (FMRP-USP) στη Βραζιλία δείχνει ότι η διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ είναι ο παράγοντας που εξηγεί καλύτερα ορισμένα συμπεριφορικά προβλήματα πρόωρων νεογνών, τα οποία σχετίζονται με τη διαμόρφωση των συναισθημάτων, ανεξάρτητα από τον βαθμό της προωρότητας, την παρουσία βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας και αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας (ROP).

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Early Human Development , ο νεογνικός πόνος και οι αγχωτικές εμπειρίες μπορούν να επηρεάσουν τόσο την πρόωρη όσο και την μεταγενέστερη ανάπτυξη του παιδιού . “Επιπλέον, το περιβάλλον νεογνών της ΜΕΘ περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού, όπως τα υψηλά επίπεδα θορύβου και φωτεινότητας, επαναλαμβανόμενα ερεθίσματα αφής και αποχωρισμό από τη μητέρα”, γράφουν οι συγγραφείς.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 100 πρόωρα βρέφη ηλικίας 18 έως 36 μηνών, με διαφορετικά επίπεδα προωρότητας. Σκοπός της μελέτης ήταν να ανακαλύψει πώς οι νεογνικοί και οι κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες επηρεάζουν την ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Όλα τα βρέφη γεννήθηκαν στο νοσοκομείο του FMRP-USP και συμμετείχαν σε ένα πολυτομεακό πρόγραμμα παρέμβασης στη νεογνική ΜΕΘ. Εφαρμόστηκαν διάφορες δοκιμασίες για την αξιολόγηση της ιδιοσυγκρασίας, του στρες και της συμπεριφοράς (καταλήγουν σε βαθμολογία στους σχετικούς δείκτες).

Η μελέτη των 100 πρόωρων μωρών έδειξε ότι η παρατεταμένη παραμονή στη νεογνική ΜΕΘ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προβλήματα συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τη Μaria Beatriz Martins Linhares, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο FMRP-USP και κύρια ερευνήτρια της μελέτης, η πρόωρη παιδική ηλικία είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για ρύθμιση της δια βίου ανάπτυξης του ατόμου. “Η αρχική φυσιολογική και συναισθηματική κατάσταση θέτει τις βάσεις για πολλές διαδικασίες ρύθμισης της μετέπειτα συμπεριφοράς”, ανέφερε.

“Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς των νεογνών και των παιδιών μπορούν να υποδηλώσουν τον κίνδυνο προβλημάτων της συμπεριφοράς στην ενηλικίωση. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να αποφευχθούν στο παράθυρο μεταξύ γέννησης και περίπου έξι ετών”. Η Linhares τονίζει ότι η ανάπτυξη περιλαμβάνει όχι μόνο τη σωματική ανάπτυξη, τη γλώσσα και τις κινητικές δεξιότητες. Έχει επίσης συναισθηματικές, κοινωνικές και συμπεριφορικές πτυχές. “Η κινητική ανάπτυξη, οι δείκτες συμπεριφοράς και τα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας πρέπει να παρακολουθούνται”. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Βραζιλία έχει το 10ο υψηλότερο ποσοστό πρόωρων γεννήσεων στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]