Greek English French German Italian
Pin It

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου 

Παράταση των ωρών εργασίας σ΄ όλα τα δημόσια ακτινοθεραπευτικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων , θα δώσει ο νέος νόμος που θα δημοσιευθεί αυτές τις μέρες, ο οποίος θα καθορίζει τους όρους της ολοήμερης λειτουργίας τους , όπως αποκαλύπτει ο κ. Γιώργος Πισσάκας στην συνέντευξη που παραχώρησε www.healthweb.gr .

Παράλληλα ο κ. Πισσάκας Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) και Συντονιστής Διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού - Ογκολογικού τμήματος Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», μας λέει πως οι διοικήσεις των νοσοκομείων διασφαλίζουν ότι ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, ακριβής αλλά και αξιόπιστος. Ενώ, παραθέτει τον αριθμό των μηχανήματων που υπάρχουν για ακτινοθεραπεία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Θίγουμε , επίσης, το πολύ σημαντικό θέμα της πληρωμής των ασθενών για τις ακτινοβολίες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα παρότι είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ . Εξαναγκάζουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία τους καρκινοπαθείς να πληρώνουν από την τσέπη τους 3-5 χιλιάδες ευρώ για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία /ακτινοχειρουργική παρότι ο νόμος λέει ότι ο ασθενής δεν πρέπει να πληρώνει ούτε ένα ευρώ!! Για το θέμα αυτό ο κ.. Πισσάκας κάνει έκκληση σ’ όλους ‘’ Μην αφήνετε την έννοια του κράτους να κουρελιάζεται στην συνείδηση των ασθενών. Προστατέψτε το…’’

Πως μπορούν τα νοσοκομεία να διασφαλίζουν ότι ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, ακριβής και αξιόπιστος;

Ο ιατρικός εξοπλισμός στην ακτινοθεραπεία σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι πολύ σύγχρονος. Και το πολύ ευχάριστο είναι ότι αυτό πλέον (με τα ΕΣΠΑ και τις δωρεές κυρίως από το ΙΣΝ) αφορά και στα δημόσια και στα ιδιωτικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα. Μάλιστα ελάχιστα χρόνια πριν δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των δημόσιων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων θα μπορούσε να είναι μικρότερος από αυτόν των ιδιωτικών. Και να ,που σήμερα αυτό έχει γίνει πραγματικότητα. ‘Όλα αυτά τα μηχανήματα είναι τόσο υψηλής τεχνολογίας που δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να λειτουργούν αν δεν εξασφαλίζεται η απόλυτη ακρίβεια και αξιοπιστία τους. Και είναι αλήθεια μετά από αρκετές προσπάθειες σχεδόν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις για τα σέρβις των μηχανημάτων αυτών.

Έχετε να μας δώσετε τον αριθμό των μηχανήματων που υπάρχουν για ακτινοθεραπεία. Πόσα μηχανήματα υπάρχουν στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία ;

Συνολικά ο αριθμός των μηχανημάτων σε όλη την Ελλάδα είναι 50. Από αυτά τα 32 είναι στον δημόσιο τομέα και τα 18 στον ιδιωτικό. Βέβαια υπάρχει μια υστέρηση 20 τουλάχιστον μηχανημάτων για να καλυφθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας. Και αυτός είναι ο λόγος των μεγάλων αναμονών που ακούτε.

 iatros aktino

Πόσοι ασθενείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία κάθε χρόνο στην Ελλάδα ;

Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι περίπου το 60% των ασθενών με καρκίνο θα χρειαστεί να κάνει ακτινοθεραπεία σε κάποια φάση της πορείας της νόσου. Συνολικά βάσει των διεθνών δεδομένων περίπου 28 με 32 χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία στην πατρίδα μας.

Οι ασθενείς πρέπει πληρώνουν για τις ακτινοβολίες αφού είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ;

Τώρα μου θίγετε ένα θέμα που ενώ φαίνεται απλούστατο αυτό το κράτος το έχει κάνει άλυτο! Όταν δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ κατανόησε το μεγάλο πρόβλημα της ταλαιπωρίας των ασθενών που δεν μπορούσαν να βρουν θέση στα δημόσια ακτινοθεραπευτικά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και σήμερα στην Αττική υπάρχουν περισσότερα μηχανήματα στον ιδιωτικό τομέα από ότι στον δημόσιο. Επίσης υπήρχαν τεχνικές που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν στον δημόσιο τομέα λόγω έλλειψης εξοπλισμού όπως η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική. Έτσι λοιπόν αποφάσισε να καλύψει πλήρως τις τεχνικές αυτές στα ιδιωτικά με μηδενική συμμετοχή του ασθενούς (καλύπτοντας και την αμοιβή του γιατρού). Στις υπόλοιπες τεχνικές καθόρισε από το 2012 μηδενική συμμετοχή του ασθενούς στο ιδιωτικό κέντρο αλλά κάλυψη από τον ασθενή της δαπάνης του γιατρού.

Πιο ξεκάθαρο δεν γινόταν. Παρόλα αυτά υπήρξε στις αρχές του 2013 και διευκρινιστική εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (αρ.πρωτ.7372/18-02-2013) που έλυνε και όλες τις απορίες για τους ασθενείς. Όμως ακόμη και σήμερα αυτό παραβιάζεται ασύστολα σε γνώση όλων. Από το 2012 μέχρι και σήμερα πέρασαν όλα τα πολιτικά χρώματα από την εξουσία άλλα οι ασθενείς δεν βρήκαν άκρη. Εξακολουθούν να τους ζητάνε να πληρώσουν από την τσέπη τους 3-5 χιλιάδες ευρώ για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία /ακτινοχειρουργική άσχετα αν ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει 5,5 -7,5 χιλιάδες ευρώ την τεχνική αύτη στα ιδιωτικά και άσχετα αν ο νόμος λέει ότι ο ασθενής δεν πρέπει να πληρώνει ούτε ένα ευρώ.

Για τις άλλες σύγχρονες τεχνικές εκτός από την νόμιμη αμοιβή του γιατρού τα ιδιωτικά κέντρα ζητάνε επιπλέον για μία ριζική θεραπεία χίλια με δύο χιλιάδες ευρώ. Το ότι ακόμη και σήμερα μετά από τόσα δημοσιεύματα αυτό εξακολουθεί να γίνεται δεν σημαίνει ότι κάποιοι νοιώθουν στο απυρόβλητο;

Και μην μου πείτε να διεκδικήσει ο ασθενής τα δικαιώματά του, γιατί δείχνει τρομερή έλλειψη ενσυναίσθησης. Ο ασθενής βρίσκεται αδύναμος μπροστά σε αυτό. Προσπαθεί για την ζωή του και βλέπει ένα κράτος να παρατηρεί αδιάφορο το τι του συμβαίνει. Αδιάφορο στην αγωνία του και απροστάτευτος. Δεν είναι εντυπωσιακό ότι για έναν ασθενή που χρειάζεται κάτι και κάνει τον αγώνα του, μέσω διαδικτύου να δείχνουν ότι συγκινούνται οι πάντες (πρωθυπουργοί, υπουργοί κλπ κλπ) και για τις 30 χιλιάδες των ανθρώπων που κάθε χρόνο παλεύουν να νικήσουν τον καρκίνο να μην συγκινείται κανένας; Εγώ πάντως κάνω έκκληση σε όλους: μην αφήνετε την έννοια του κράτους να κουρελιάζεται στην συνείδηση των ασθενών. Προστατέψτε το…

radiotherapia

Ποιους τρόπους προτείνετε ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία που φτάνει και τους 2,5 μήνες;  

Το πρώτο είναι να δουλεύουν περισσότερο όλα τα δημόσια ακτινοθεραπευτικά. Εδώ υπάρχει ευχάριστη είδηση. Δημοσιεύεται αυτές τις μέρες ο νόμος που καθορίζει τους όρους της ολοήμερης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων που θα δώσει την δυνατότητα παράτασης των ωρών εργασίας . Το δεύτερο που όμως θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί είναι η δημιουργία νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων. Το υπουργείο έχει συγκεκριμένη πρόταση και για την αντικατάσταση των λίγων πλέον παλαιών μηχανημάτων αλλά και για την δημιουργία νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων στην περιφέρεια που θα αποσυμπιέσουν λίγο την Αθήνα αφού αυτή την στιγμή και χάρη στο οδικό δίκτυο πάρα πολύς κόσμος καταφεύγει στην Αθήνα.

Μπορούν να υπάρξουν συμπράξεις δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα της ακτινοθεραπείας;

Στην ακτινοθεραπεία ο δημόσιος τομές περιλαμβάνει και τα κρατικά και τα ιδιωτικά αφού τα ιδιωτικά αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής έχει μηδενική η μικρή συμμετοχή όπως είπαμε πριν. Στην ουσία αν τηρηθούν οι νόμοι είναι η ιδανική λύση για τον ασθενή. Στην ουσία εμένα ως γιατρό με νοιάζει ο ασθενής να μπορεί να κάνει πολύ καλά την ακτινοθεραπεία του και στην ενδεδειγμένη χρονική στιγμή. Αν το κράτος θέλει να αποζημιώνει ένα κρατικό ή ένα ιδιωτικό κέντρο αυτό θα το λύσει το ίδιο. Λύση πρέπει να προσφέρει στον κάθε ασθενή με μηδενικό ή με ελάχιστο κόστος. Αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημά του. Όπως κι αν σκέπτεται την σύμπραξη των δύο τομέων θα πρέπει να βάλει σαφείς και ξεκάθαρους όρους που να αποτρέπουν οτιδήποτε θα έκανε τον ασθενή υποχείριο εκβιασμών. Γιατί όταν αρχίζει ένας ασθενής ακτινοθεραπεία δεν πρέπει να την διακόπτει παρά μόνο για ιατρικούς λόγους και προς Θεού με τίποτα για οικονομικούς.

Έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο ;

Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα στην ακτινοθεραπεία. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο έλεγχο της ακρίβειας και περιορισμό της δόσης στους υγιείς ιστούς τη περιοχής που ακτινοβολείται. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε καθημερινό έλεγχο της στόχευσης (σχεδόν όλα πλέον τα μηχανήματα έχουν ενσωματωμένο ένα είδος αξονικού τομογράφου) και σε πολύ λιγότερες παρενέργειες για τον ασθενή. Στην ουσία η σύγχρονη ακτινοθεραπεία προσφέρει και περισσότερη και καλύτερη ζωή. Και ας μην ξεχνάμε ότι περισσότεροι από τους μισούς που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο θα γίνουν καλά και η ποιότητα ζωής τους από εκεί και πέρα έχει πολλή μεγάλη σημασία.

Pin It

Cook name small