Ρεπορτάζ Υγείας

Χωρίς άδεια οι ναυαγοσώστες σε πισίνες,water parks& λίμνες

Χωρίς άδεια οι ναυαγοσώστες σε πισίνες,water parks& λίμνες

Της Νικολέτας Ντάμπου

Οι ναυαγοσώστες που στελεχώνουν πισίνες, water parks και λίμνες, δεν είναι έως σήμερα άρτια καταρτισμένοι και δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος  διότι δεν υπάρχει επικαιροποιημένη νομοθεσία. Ενώ, οι δήμοι για τις παραλίες δεν έχουν  κονδύλια ώστε να κάνουν έγκαιρα προσλήψεις ναυαγοσωστών και προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο. Ταυτόχρονα, διάφοροι οργανισμοί επιτελούν ένα σημαντικό έργο σε επίπεδο νομοθεσίας και αγωγής υγείας σε μια προσπάθεια καταπολέμησης αυτού του προβλήματος που έχει άμεση επίπτωση στην Δημόσια Υγεία της χώρας μας. Για αυτά τα ζητήματα μιλάει στο LIFE2DAY, ο παγκοσμίως βραβευμένος Δρ. Στάθης Αβραμίδης, που εργάζεται ως Σύμβουλος Ατυχημάτων και Αγωγής Υγείας στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (ΓΓΔΥ-ΥΥ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κ. Στάθης Αβραμίδης σύμβουλος ατυχημάτων και αγωγής υγείας του Υπουργείου Υγείας

Ο κ. Στάθης Αβραμίδης σύμβουλος ατυχημάτων και αγωγής υγείας του Υπουργείου Υγείας

Η Νομοθεσία της Ναυαγοσωστικής Ακτών

“Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου δίνει άδεια λειτουργίας σε ιδιωτικές σχολές, με σκοπό να δίνουν δίπλωμα ναυαγοσώστη ακτής”, μας λέει ο Δρ. Αβραμίδης. Το Π.Δ. 23/2000 του Υπουργείου Ναυτιλίας ορίζει ότι ειδική τριμελής επιτροπή, χαρακτηρίζει ως πολυσύχναστη την παραλία που φιλοξενεί από 500 άτομα και πάνω ημερησίως. Σε αυτή υποχρεούται να υπάρχει πιστοποιημένος ναυαγοσώστης (ακτής). Ακόμα και αυτό όμως δεν είναι αρκετό αφού συχνά δεν τηρείται. Oι δήμοι είτε δεν έχουν κονδύλια για να κάνουν προσλήψεις είτε προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο αντί να προσλάβουν ναυαγοσώστη είτε οι πιστοποιημένοι ναυαγοσώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν επαρκούν. Καλώς η κακώς πάντως, στις ακτές υπάρχει ένα νομικό καθεστώς, που αν επικαιροποιηθεί θα βελτιώσει την ασφάλεια στη θάλασσα. Είπαμε λοιπόν να καλύψουμε ένα νομοθετικό κενό, που υπάρχει στους υπόλοιπους λουτρικούς χώρους ενδοχώριων υδάτων, δηλαδή στην πισίνα, το waterpark και τη λίμνη”.

 Η Νομοθεσία της Ναυαγοσωστικής Ενδοχώριων Υδάτων

Η Υπουργική Απόφαση του 1973 και οι μετέπειτα Υγειονομικές Διατάξεις, δεν αποτελούν ένα ορθά δομημένο νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα που οδηγούν στα ατυχήματα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει νόμος που να λέει από πού θα προέρχονται οι ναυαγοσώστες που στελεχώνουν πισίνες, waterparks και λίμνες. Υπάρχει νομοθετικό κενό. “Έχοντας συνειδητοποιήσει το πρόβλημα στη ΓΓΔΥ, συνέταξα ένα Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με εισήγηση του ΓΓΔΥ, κ. Ιωάννη Μπασκόζου και την υπογραφή του τ. Υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Το σχέδιο ασχολείται με τις σχολές ναυαγοσωστικής ενδοχώριων υδάτων που θα έχουν σαν αποστολή τους την πιστοποίηση ναυαγοσωστών πισίνας, waterpark, και λίμνης. Ως αρμόδιος φορέας υλοποίησης ορίζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, του οποίου η ηγεσία, έχει δείξει ευαισθησία και ενδιαφέρον”. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε με άκρως θετικά σχόλια από τους κοινωνικούς εταίρους. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπογραφεί από τον νέο Υπουργό Υγείας, κ. Άνδρεα Ξανθό με σκοπό να δοθεί μία λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα”, τονίζει στο LIFE2DAY o Δρ. Αβραμίδης.

 Αθλητική Ναυαγοσωστική

Η αθλητική ναυαγοσωστική καλλιεργείται ως άθλημα εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό, με τη διοργάνωση παγκόσμιων, κοινοπολιτειακών αγώνων, World Games και στρατιωτικών αγώνων. “Στην Ελλάδα μέσω της ΕΟΥΔΑ προσπαθούμε να μυήσουμε τον κόσμο στην έννοια της ασφάλειας. Αν από μικρή ηλικία κάποιος είναι εκπαιδευμένος, δεν θα πνιγεί όταν θα πάει για μπάνιο. Ως Σύμβουλος Ατυχημάτων και Αγωγής Υγείας στη ΓΓΔΥ-ΥΥ με Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας τον Ιωάννη Μπασκόζο και Διευθυντή του Γραφείου τον Δρ. Κώστα Αλεξίου, αλλά και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπονούμε δράσεις και προγράμματα ασφάλειας στο νερό, ως μέσο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από ατυχήματα’’ λέει ο Δρ. Αβραμίδης.

 Πανελλήνια Δράση «Ασφαλής Ελλάδα»

“Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το ίδρυμα Princess Charleneo fMonaco Foundation, και το International Swimming Hall of Fame, την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 15 Μαΐου που θα καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Νερό, πραγματοποιήσαμε τη δράση «Ασφαλής Ελλάδα». Χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα αποκτήσαν γνώσεις ασφάλειας στο νερό και αθλητικής ναυαγοσωστικής.”

 Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό

“Μετά την “Ασφαλή Ελλάδα”, σκεφτήκαμε να εντάξουμε την δράση αυτή σε κάτι πιο μεγάλο. Έτσι φτιάξαμε το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό. Το πρόγραμμα αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στηρίχθηκε από ένα σύνολο σημαντικών διεθνών και εθνικών οργανισμών. Αναφέρω τα Διεθνή Βραβεία GuisseppeSciacca, το AChanceforChildrenFoundation που ίδρυσε ο σκηνοθέτης του Baywatch, το InternationalSwimmingHallofFame, το PrincessCharleneofMonacoFoundation, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΠΙΣ, ΕΣΔΥ, ΕΟΥΔΑ, ΣΕΕΔΑ, ΠΕΝΕΛΦΑ και η ΓΓΔΥ του Υπουργείου Υγείας. Ανεβάσαμε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, το βίντεο “Έλληνα Προφυλάξου” που προβλήθηκε όλο το καλοκαίρι στην τηλεόραση, την παρουσίαση του “Ασφαλής Ελλάδα” σε μορφή power point για τη διδασκαλία σε σχολεία, κατασκηνώσεις και άλλους φορείς. Επίσης, το Εθνικό Πρόγραμμα περιέχει 8 εκπαιδευτικές ενότητες μέσα από τις οποίες μπορούν οι ενήλικοι και τα παιδιά να πάρουν πληροφορίες, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να λάβουν δωρεάν βεβαιώσεις κατανόησης. Έχει επίσης στατιστικά στοιχεία, μέσα από τα οποία ο πολίτης θα καταλάβει την έκταση του πνιγμού στην Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα εμπλουτίζεται, ενώ στόχος μας είναι να προστεθεί και μία θεατρική παράσταση που αφού εγκριθεί από αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, θα μπορεί να διατεθεί ως σχολική παράσταση.

 Ο Μάρκος Σεφερλής Πρεσβευτής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας, τιμήσαμε πρόσφατα με την Ομοσπονδιακή Προπονήτρια Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, Ελευθερία Αβραμίδου, τον ταλαντούχο ηθοποιό Μάρκο Σεφερλή με τον τίτλο του “Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως Αθλητικής Ναυαγοσωστικής“. Ο Μάρκος αποδέχτηκε με χαρά τον τίτλο, “δανείζοντας” τη φήμη του για να φέρει τον κόσμο σε επαφή με την έννοια της αθλητικής ναυαγοσωστικής ως μέσο προστασίας από ατυχήματα στο νερό [video].

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

25/06: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός Κρούσματα 25/06: 12.082 νέα κρούσματα - 8 νεκροί - 88 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το CDC συνιστά εμβόλια covid για μωρά και παιδιά κάτω των 5 ετών. Ακολουθούν 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Λιγότερος απολυταρχισμός και περισσότερη ταπεινότητα από τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας θα συνέβαλλε πολύ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Το ξέσπασμα μηνιγγιτιδόκοκκου στη Φλόριντα μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ

Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ένα εμβόλιο για μηνιγγιτιδόκοκο επικοινωνώντας με το ιατρείο, το φαρμακείο, το κοινοτικό κέντρο υγείας ή το τοπικό τμήμα υγείας.

Κορωνοϊός Κρούσματα 24/06: 11.972 νέα κρούσματα - 13 νεκροί - 86 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 24/06: 11.972 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 86, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 13 νέοι θάνατοι.

Σημειώνεται νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας να αναφέρει ως αιτία τις υποπαραλλαγές BA.4 and BA.5, όχι μόνο για την αύξηση των μολύνσεων στην χώρα, αλλά και ανά την υφήλιο.