Ρεπορτάζ Υγείας

Τοκετός: 50% υψηλότερος κίνδυνος πρόωρου τοκετού σε μητέρες με κακή ψυχική υγεία

Τοκετός: 50% υψηλότερος κίνδυνος πρόωρου τοκετού σε μητέρες με κακή ψυχική υγεία

Τοκετός: Τα ισχυρά ευρήματα αυτής της μελέτης ανοίγουν το δρόμο για καλύτερη αξιολόγηση κινδύνου, βελτιωμένες προσπάθειες πρόληψης και προσαρμοσμένες θεραπείες, ενισχύοντας τελικά την ευημερία των μέλλουσες μητέρες και τα μωρά τους

Νέα εργασία με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο King’s College του Λονδίνου, στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, διαπίστωσε ότι γυναίκες που είχαν τουλάχιστον μία επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας τα επτά χρόνια πριν από την εγκυμοσύνη τους διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η μελέτη, «Μαιευτικά και νεογνικά αποτελέσματα σε έγκυες γυναίκες με και χωρίς ιστορικό εξειδικευμένης φροντίδας ψυχικής υγείας: μια εθνική μελέτη κοόρτης βασισμένη στον πληθυσμό που χρησιμοποιεί συνδεδεμένα δεδομένα ρουτίνας που συλλέγονται στην Αγγλία», που δημοσιεύτηκε στο Lancet Psychiatry, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από δύο εκατομμύρια έγκυες γυναίκες και διαπίστωσε ότι μία στις 10 γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει υπηρεσίες ψυχικής υγείας πριν από την εγκυμοσύνη τους είχαν πρόωρο τοκετό, σε σύγκριση με μία στις 15 σε εκείνες που δεν είχαν κάνει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει υπηρεσίες ψυχικής υγείας αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν ένα μωρό μικρό για την ηλικία κύησης, αυξάνοντας από 65 ανά 1.000 γεννήσεις σε γυναίκες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε 75 ανά 1.000 γεννήσεις. γυναίκες που είχαν.

Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις επαφές με την περίθαλψη ψυχικής υγείας πριν από την εγκυμοσύνη μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό γυναικών με αυξημένο κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων τοκετού και ποιες θα ήταν πιο πιθανό να ωφεληθούν από τη συνεργασία με τις κοινοτικές ομάδες περιγεννητικής φροντίδας ψυχικής υγείας σε συντονισμό με τις τοπικές υπηρεσίες μητρότητας.

Η ανώτερη συν-συγγραφέας Louise M Howard, Καθηγήτρια Γυναικείας Ψυχικής Υγείας στο King’s College του Λονδίνου είπε: “Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τον σημαντικό βαθμό στον οποίο οι γυναίκες με προϋπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα εκείνες που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο ή/και πρόσφατη επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας, διατρέχουν κίνδυνο δυσμενών μαιευτικών και νεογνικών εκβάσεων. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας οι μαίες να ρωτούν λεπτομερώς σχετικά με την επαφή με την ψυχική υγεία πριν από την εγκυμοσύνη και οι υπηρεσίες μητρότητας και ψυχικής υγείας να συνεργαστούν για να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα για να μειώσουν αυτό κίνδυνος.”

Προηγούμενη έρευνα είχε εντοπίσει μια σχέση μεταξύ της κακής ψυχικής υγείας των εγκύων μητέρων και των χειρότερων εκβάσεων για τα μωρά. Ωστόσο, η νέα έρευνα, η οποία συνέδεσε δεδομένα νοσοκομείων και καταγραφής γεννήσεων με εξειδικευμένα αρχεία υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, ποσοτικοποιεί τις επιπτώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε περισσότερες από 2 εκατομμύρια εγκύους μητέρες που γέννησαν ένα μόνο παιδί μεταξύ 2014 και 2018, το 7,3% (151.770) είχε τουλάχιστον μία επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας τα επτά χρόνια πριν από την εγκυμοσύνη τους.

Η ανώτερη συν-συγγραφέας της μελέτης Καθηγήτρια Heather O’Mahen από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας στη μητέρα ή στο άτομο που γεννά σχετίζονται με αυξημένους μαιευτικούς και νεογνικούς κινδύνους, αλλά αυτή η έρευνα έχει πρακτικές συνέπειες, βοηθώντας να καθοδηγήσει και να εστιάσει την προσοχή του κλινικού ιατρού σε γυναίκες που μπορεί να είχαν επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας τον τελευταίο χρόνο ή που μπορεί να έχουν ιστορικό εισαγωγών στο νοσοκομείο».

Η καθηγήτρια Helen Sharp, καθηγήτρια περιγεννητικής και κλινικής παιδοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ είπε: “Αυτά τα τελευταία ευρήματα προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες για πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και την εγκυμοσύνη και επιτρέπουν στους κλινικούς ιατρούς να προσφέρουν συμβουλές και οδηγίες για τον μετριασμό τους. Στο Ινστιτούτο της Υγείας του πληθυσμού είμαστε αφοσιωμένοι στη βελτίωση της κοινωνικής υγείας, της ευημερίας και των ευκαιριών ζωής και αυτό το τελευταίο έργο στηρίζει αυτές τις αξίες.”

Καθώς η υγειονομική περίθαλψη συνεχίζει να εξελίσσεται, η λήψη αποφάσεων με βάση τεκμήρια γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Τα ισχυρά ευρήματα αυτής της μελέτης ανοίγουν το δρόμο για καλύτερη αξιολόγηση κινδύνου, βελτιωμένες προσπάθειες πρόληψης και προσαρμοσμένες θεραπείες, ενισχύοντας τελικά την ευημερία των μέλλουσες μητέρες και τα μωρά τους Δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη φροντίδα και την υποστήριξη για τις γυναίκες, διασφαλίζοντας πιο υγιή αποτελέσματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε προτού επιλέξετε καισαρική τομή

Η υποκατάσταση νικοτίνης συμβάλλει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα υπέρ και τα κατά του φυσικού και του τοκετού με επισκληρίδιο

Ένα τρομακτικό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι συνέπειες των εντολών για τα εμβόλια covid πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε μελλοντική πολιτική για πανδημία

Τι μας λέει αυτό για τη χρήση των εντολών εμβολίων κατά τη διάρκεια μελλοντικών πανδημιών; Στο πλαίσιο της υψηλής εθελοντικής συμμόρφωσης, οι εντολές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση. Η εντολή για κάτι δεν είναι πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πείσετε τους ανθρώπους να κάνουν κάτι για το γενικότερο καλό.

Λίπος Κοιλιά: Συνδέεται με χαμηλότερη γνωστική ικανότητα και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές, επισημαίνουν ότι τα τελικά τους ευρήματα δείχνουν πολύ ισχυρότερη σύνδεση του σπλαχνικού λίπους με θέματα γνωστικής έκπτωσης, καταλήγοντας ότι είναι ο αποφασιστικής σημασίας παράγοντας που πρέπει να υπολογίζεται σε προληπτικές εξετάσεις αντί του Δείκτη Μάζας Σώματος αφού ο τελευταίος μπορεί να είναι τελικά παραπλανητικός για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που πραγματικά κινδυνεύουν περισσότερο.

Είναι τα λασπώδη ποτά πραγματικά βλαβερά για την υγεία των μικρών παιδιών;

Αλλά για ένα μικρό παιδί, λόγω του μεγέθους του, θεωρήθηκε ότι ο κίνδυνος κρίθηκε αρκετά υψηλός ώστε να εκδοθούν προειδοποιήσεις. Ωστόσο, η απάντηση και οι συστάσεις του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων για περιορισμό της παροχής γλυκερίνης σε μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη σαφέστερη ενημέρωση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Κωστής Χατζηδάκης: Υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή στο Αττικό Νοσοκομείο ο ΥΠΕΘΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο μας σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία και ο Υπουργός αναρρώνει ομαλά.