Επιστημονικά Νέα

Εγκυμοσύνη: Ο προγραμματισμένος τοκετός αυξάνει τις πιθανότητες για την αντιμετώπιση κινδύνων

Εγκυμοσύνη: Ο προγραμματισμένος τοκετός αυξάνει τις πιθανότητες για την αντιμετώπιση κινδύνων

Εγκυμοσύνη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μειώνει την παροχή αίματος στο έμβρυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας.

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μια δυνητικά επικίνδυνη επιπλοκή της εγκυμοσύνης, η προεκλαμψία, θα μπορούσε να προληφθεί με προσεκτικό έλεγχο των γυναικών στα τέλη της εγκυμοσύνης και με τον προγραμματισμό ενός έγκαιρου τοκετού για όσες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Η προεκλαμψία είναι μια ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επηρεάζει το 2-4% των κυήσεων, θέτοντας τις γυναίκες σε κίνδυνο για βλάβη οργάνων, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτικές κρίσεις και κώμα. Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση μειώνει την παροχή αίματος στο έμβρυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας.

Μπορεί να προληφθεί η προεκλαμψία;

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 86.000 εγκυμοσύνες σε δύο νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 57% των περιπτώσεων προεκλαμψίας σε τελικό στάδιο θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω του ελέγχου και του έγκαιρου τοκετού. Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπιστούν οι γυναίκες που θα εμφανίσουν προεκλαμψία στον πρόωρο τοκετό είναι να ελεγχθούν λίγο πριν από τον πρόωρο τοκετό, στις 35 ή 36 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ο συνδυασμός του προσωπικού ιστορικού, της αρτηριακής πίεσης και δύο εξετάσεων αίματος που αντικατοπτρίζουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων βρέθηκε να είναι ο καλύτερος τρόπος διαλογής για προεκλαμψία σε αυτή την ανάλυση.

Οι γυναίκες με τον υψηλότερο κίνδυνο θα μπορούσαν στη συνέχεια να υποβληθούν σε πρόκληση τοκετού ή καισαρική τομή πριν αναπτύξουν προεκλαμψία, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών. Διαπιστώθηκε ότι ο έλεγχος στις 11 έως 13 εβδομάδες κύησης θα αποτρέψει μόλις το ένα τρίτο των περιπτώσεων προεκλαμψίας στον τελικό χρόνο, γεγονός που τον καθιστά “κατώτερη” επιλογή σε σύγκριση με τον έλεγχο σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Οι κίνδυνοι του έγκαιρου τοκετού είναι γενικά εκείνοι που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό, με βάση το πόσο καιρό κυοφορούσε το έμβρυο. Η απόφαση να ακολουθηθεί η πρόκληση τοκετού λαμβάνεται με προσεκτική στάθμιση των κινδύνων μητρικών και εμβρυϊκών επιπλοκών εάν συνεχιστεί η εγκυμοσύνη έναντι εκείνων της πρόκλησης τοκετού και της προωρότητας.

Ενώ οι γιατροί υπολογίζουν τον καλύτερο τρόπο για τον έλεγχο της προεκλαμψίας, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν μέτρα τώρα για να μειώσουν τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για την πρόληψη της προεκλαμψίας, οι νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να αποκτήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει άσκηση, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και μείωση του σωματικού βάρους. Οι τακτικές μαιευτικές επισκέψεις και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης μπορούν να διευκολύνουν την έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας και μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η προσέγγιση αυτή αντιπροσωπεύει την εξατομικευμένη ιατρική στη φροντίδα μητρότητας, προσαρμόζοντας τη φροντίδα στον κίνδυνο. Με τον έλεγχο και τον εντοπισμό των γυναικών υψηλού κινδύνου, μπορούν να γίνουν έγκαιρες παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των μητρικών και εμβρυϊκών οφελών και της ασφάλειας, αλλά η μελέτη αυτή παρέχει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη διαχείριση της προεκλαμψίας σε γυναίκες υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση θανάτου των έγχρωμων νεογέννητων στις ΗΠΑ

Οι 5 δημοφιλέστεροι μύθοι σχετικά με την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Η τεχνολογία φέρνει διπλάσιο κίνδυνο προεκλαμψίας

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.