Ψυχική Υγεία

Διαταραχές τοκετός: Ψυχικές διαταραχές που πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μαμάδες

Διαταραχές τοκετός: Ψυχικές διαταραχές που πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μαμάδες

Διαταραχές τοκετός: Η εγκυμοσύνη είναι ένα απίστευτο ταξίδι που φέρνει χαρά και προσμονή, αλλά και σημαντικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας.

Η εγκυμοσύνη είναι ένα απίστευτο ταξίδι που φέρνει χαρά και προσμονή, αλλά και σημαντικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Εν μέσω των σωματικών αλλαγών, είναι σημαντικό να μην παραμελούμε την ψυχική ευεξία για χάρη της συνολικής υγείας της μητέρας και του μωρού. Η αγνόηση της ψυχικής σας υγείας μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα και ακόμη και να επηρεάσει τη σχέση σας με το παιδί σας. Επιπλέον, καταστάσεις όπως η επιλόχεια κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον θηλασμό και τη συνολική ευημερία της μητέρας σας. Η προτεραιότητα στην ψυχική υγεία μετά τον τοκετό εξασφαλίζει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μωρού και επιτρέπει στη μητέρα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μητρότητας με ανθεκτικότητα και χαρά. Φροντίζοντας για την ψυχική τους υγεία, οι μητέρες μπορούν να ευδοκιμήσουν και να δημιουργήσουν θετικές βάσεις για την ευημερία ολόκληρης της οικογένειάς τους.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι κοινά στις εγκύους

Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος μετάβασης και αβεβαιότητας, πρέπει να είστε σε επιφυλακή για αυτές τις διαταραχές ψυχικής υγείας. Μία στις πέντε γυναίκες υποφέρει από προγεννητικό άγχος και απόγνωση. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι πιθανότητες ορισμένων διαταραχών ψυχικής υγείας αυξάνονται μετά την εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη παρέχει μια ποικιλία συναισθημάτων, τα οποία δεν είναι όλα θετικά. Εάν μπορεί να αισθανθείτε συναισθήματα ανησυχίας ή ανησυχίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρώτης ή απροσδόκητης εγκυμοσύνης μιας γυναίκας. Ορισμένες γυναίκες υποφέρουν επίσης από θλίψη ή άγχος μετά τον τοκετό. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το StatPearls αναφέρει ότι 1 στις 7 γυναίκες μπορεί να αναπτύξει επιλόχεια κατάθλιψη (PPD). Ενώ η PPD διαρκεί περισσότερο και μειώνει σημαντικά την ικανότητα των γυναικών να επιστρέψουν στην κανονική τους λειτουργία. Τείνει να διαρκεί λιγότερο για τις γυναίκες που έχουν baby blues. Επηρεάζει ακόμη και τη σχέση που μοιράζεται μια μητέρα με το παιδί της.

Συχνά ζητήματα ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό

Υπάρχουν πολλά συναισθήματα που μπορεί να βιώσετε μετά τον τοκετό. Μερικά από τα κοινά ζητήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι:

1. Αλλαγές διάθεσης

Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι αρκετά συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν είστε συνεχώς νευρικοί ή καταθλιπτικοί, θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Το άγχος, οι αλλαγές στο σώμα σας και αρκετοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία και να προκαλέσουν εναλλαγές στη διάθεση.

2. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται ως το να βιώνεις συναισθήματα λύπης, ευερεθιστότητας και θλίψης για εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά. Κάποιος μπορεί να έχει κατάθλιψη πριν μείνει έγκυος. Μπορεί επίσης να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, μια γυναίκα μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη εάν ένιωθε δυστυχισμένη που ήταν έγκυος ή ήταν υπό μεγάλο στρες στη δουλειά ή στο σπίτι, προσθέτει ο ειδικός.

3. Άγχος

Το άγχος είναι η απάντηση του σώματός σας στο στρες. Είναι μια κατάσταση φόβου που νιώθεις πριν συμβεί κάτι. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που αυτά τα συναισθήματα μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν στο μυαλό σας, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα συναισθήματά σας. Οι γυναίκες που ανησυχούν πολύ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άγχος. Μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν θα είστε καλός γονιός ή ότι δεν θα έχετε την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσετε ένα παιδί ή κάποια άλλη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει άγχος.

4. Άλλα θέματα ψυχικής υγείας

Αν και αυτά είναι κοινά ζητήματα ψυχικής υγείας, μπορεί επίσης να υποφέρουν από ορισμένα άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως:

1. Διπολική διαταραχή: Κάποιος μπορεί να παρουσιάσει ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, οι οποίες περιλαμβάνουν περιόδους αυξημένης διάθεσης (μανία) και περιόδους κατάθλιψης.
2. PTSD (Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες): Μια κατάσταση ψυχικής υγείας που εμφανίζεται μετά από εμπειρία ή μάρτυρα κάτι τραυματικό.
3. Κρίσεις πανικού: Πρόκειται για απροσδόκητες, οξείες σωματικές αντιδράσεις που συνοδεύονται από παραλυτικό τρόμο.
4. ΙΨΔ (Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή): Επαναλαμβανόμενες σκέψεις και συμπεριφορές που ανακουφίζουν από το άγχος ή την αγωνία.
5. Διατροφικές διαταραχές: Η ανθυγιεινή στάση απέναντι στα τρόφιμα, το βάρος και την εικόνα του σώματος, συχνά οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές στα πρότυπα διατροφής, που μπορεί να οδηγήσουν σε επιβλαβείς συνέπειες. Νευρική βουλιμία ή νευρική ανορεξία είναι δύο από τις πιο κοινές διατροφικές διαταραχές.

Μια γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη χρειάζεται επιπλέον προσοχή. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι κάποιος είναι λυπημένος, ανήσυχος ή υποφέρει από κάποιο άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, ώστε να μπορείτε να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη σας. Φροντίστε τον εαυτό σας όσο περισσότερο μπορείτε για χάρη του δικού σας και του μωρού σας. Να τρώτε υγιεινά, να ασκείστε τακτικά, να κοιμάστε επαρκώς και να λαμβάνετε τις προγεννητικές βιταμίνες σας. Εάν είστε ανήσυχοι, λυπημένοι ή νευρικοί, μιλήστε σε κάποιον για αυτό και μάθετε πότε να ζητήσετε βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι χειρουργοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τρεις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας για να σώζουν ζωές, λένε οι ερευνητές

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Τι να περιμένετε όταν κάνετε καισαρική;

Η πρόκληση τοκετού δεν μειώνει πάντα τον κίνδυνο καισαρικής ούτε βελτιώνει τα αποτελέσματα στις τελειόμηνες κυήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."