Ρεπορτάζ Υγείας

Το τέλμα των ιδιωτικών κλινικών

Το τέλμα των ιδιωτικών κλινικών

Για το τέλμα που έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές κλινικές συζήτησαν ο Υπουργός Υγείας, με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΚ έθεσε στον Υπουργό το μείζον ζήτημα της καθυστέρησης των πληρωμών από πλευράς ΕΟΠΥΥ, για τις παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και επεσήμανε τα εξοντωτικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η εφαρμογή του claw back και του rebate στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.
Αξιοσημείωτη είναι η επίσημη παραδοχή του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την ανικανότητα ορισμένων ταμείων να εκκαθαρίσουν τιμολόγια που αφορούν τις οφειλές του κράτους από το 2007-2011. Είναι τουλάχιστον περίεργο, μετά από τόσο καιρό και τόσες πιέσεις για εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών, να μην μπορούν να εκκαθαριστούν τιμολόγια… 5 ετών.

Ο κ. Σαμαράς, το 2013, απευθυνόμενος στους διοικητές των ταμείων είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής. Και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε». Ακόμη περιμένουμε αυτή τη στάλα να πέσει, και να δώσει πνοή στον ιδιωτικό τομέα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, έναν τομέα που παρέχει άμεσα και έμμεσα περισσότερες από 55.000 θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, που ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ, ήταν και είναι προγραμματισμένες να εξοφληθούν από ειδικό λογαριασμό. Ο λογαριασμός, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, προοριζόταν, βάσει συμφωνίας με την Τρόικα, για την εξόφληση μέρους των οφειλών προς τους ιδιωτικούς παρόχους Υγείας. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκαν ποτέ στις επιχειρήσεις, στις οποίες συνεχίζουν να οφείλονται.

‘’Ο ΣΕΚ αναμένει πλέον από τον νέο Υπουργό Υγείας ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς σκοπεύει να διευθετήσει τα φλέγοντα θέματα του κλάδου’’ τονίζει ο σύνδεσμος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σε κάποιες περιοχές της περιφέρειας μπορεί να παραταθεί το lockdown

Χριστούγεννα με ... μέτρο λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου

Οι οίκοι ανοχής καλά κρατούν εν καιρώ πανδημίας - Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ

Παράλληλα, σε βάρος επτά εκ των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και θα εφαρμοστεί σε βάρος τους το διοικητικό μέτρο της απέλασης.

Πανελλαδική απεργία με βασικό αίτημα τη θωράκιση του ΕΣΥ

Πανελλαδική απεργία για την Υγεία πραγματοποιείται σήμερα, με βασικό αίτημα τα ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη θωράκιση του ΕΣΥ. Έξω από το Σισμανόγλειο η κινητοποίηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι  διεκδικήσεις ποικίλουν αλλά με βασικό αίτημα τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας τόσο του προσωπικού όσο και […]

Δραματικές καταστάσεις στο ΣΩΤΗΡΙΑ

Σακκά Λοιμωξιολόγος Σωτηρία: Ζούμε δραματικές στιγμές. Στις δύσκολες στιγμές, που βιώνουν αυτό το διάστημα το προσωπικό των νοσοκομείων, αναφέρθηκε η  γιατρός, που μίλησε σήμερα σε πρωινή εκπομπή. Με μία γλαφυρή περιγραφή έστειλε στους πολίτες το μήνυμα για μεγαλύτερη επαγρύπνηση και προσοχή.  Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Ακόμα και ολόκληρες οικογένειες βρίσκονται στους θαλάμους και νοσηλεύονται είναι από […]

Αλ. Βατόπουλος: Στην επαρχία δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση

Βατόπουλος καθηγητής: Στην επαρχία δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή στο Mega σχολίασε τις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και για την συνολική κατάσταση. “Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι […]

Χριστούγεννα με ... μέτρο και περιορισμούς στις μετακινήσεις

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι εξετάζει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα μέρα μέρα και με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων θα ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις, συνυπολογίζοντας και τον παράγοντα ψυχολογία του κόσμου που βρίσκεται στο ναδίρ.