Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Έχετε ακούσει ποτέ για την προσκόλληση των παιδιών ή τη θεωρία της προσκόλλησης; Εάν είστε γονιός, φροντιστής ή παιδαγωγός, το πιθανότερο είναι να χτυπήσει ένα κουδούνι. Η προσκόλληση των παιδιών αναφέρεται σε έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσουν τα παιδιά προς τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Πολλές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες υπογραμμίζουν τη σημασία της θετικής προσκόλλησης – αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «ασφαλή προσκόλληση». Η ασφαλής προσκόλληση λειτουργεί σαν υπερδύναμη για τα παιδιά. Όταν καθιερωθεί, μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για θετικά αποτελέσματα, όπως ισχυρές ακαδημαϊκές επιδόσεις, μάθηση, ενσυναίσθηση, συναισθηματική ρύθμιση και ευημερία. Ως αποτέλεσμα, πολλοί γονείς και φροντιστές θέλουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν μια ασφαλή προσκόλληση. Πώς όμως μπορούν οι γονείς και οι φροντιστές να το πετύχουν αυτό; Στην πρόσφατη μελέτη μας, μια σύνθεση 174 μελετών που περιελάμβαναν περισσότερους από 22.000 γονείς και παιδιά, επιβεβαιώσαμε ότι όταν η συμπεριφορά των γονέων δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στις ανάγκες των παιδιών, το παιδί τους είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξει ασφαλή προσκόλληση.

Να είσαι παρών και προσεκτικός

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αντιμετωπίζουν διαφορετικές καταστάσεις όπου χρειάζονται υποστήριξη από τους γονείς τους. Για παράδειγμα, τα βρέφη μπορεί να κλαίνε επειδή πεινούν, να νιώθουν άβολα ή να φοβούνται επειδή άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να ξύνουν το γόνατό τους πέφτοντας από το ποδήλατό τους ή να φοβούνται ένα τέρας στην ντουλάπα. Ένας «ευαίσθητος» γονιός είναι κάποιος που παρατηρεί πότε το παιδί του χρειάζεται προσοχή και ανταποκρίνεται άμεσα με τρόπο που παρηγορεί και καθησυχάζει το παιδί. Ένας «αναίσθητος» γονέας μπορεί να μην παρατηρήσει ότι το παιδί του έχει ανάγκη ή μπορεί να αισθάνεται λιγότερο ενδιαφέρον να το υποστηρίξει. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Η προσοχή τους μπορεί να τραβήξει αλλού: μπορεί να είναι απασχολημένοι με εργασιακά ή προσωπικά θέματα ή με τα τηλέφωνά τους. Μπορεί επίσης να έχουν ιστορικό μη ευαίσθητων γονέων και να μην έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα σημάδια του παιδιού τους.

Το να είσαι ευαίσθητος ενισχύει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια

Η μελέτη μας, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin, υπογραμμίζει πόσο ευαίσθητες και ανταποκρινόμενες συμπεριφορές γονέων είναι βασικά συστατικά για την επίτευξη ασφαλούς προσκόλλησης. Είναι σημαντικό ότι αυτός ο σύνδεσμος υπήρχε για παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς και για κορίτσια και αγόρια. Αυτή η μελέτη μας λέει ότι οι ευαίσθητες συμπεριφορές δείχνουν στα παιδιά ότι μπορούν να βασίζονται στον γονέα τους σε στιγμές ανάγκης και να τους εμπιστεύονται για να τους βοηθήσουν, κάτι που ενισχύει την ασφαλή προσκόλληση. Η αίσθηση ασφαλούς προσκόλλησης των παιδιών με τους γονείς ή τους πρώτους φροντιστές τους είναι επίσης το θεμέλιο για τις σχέσεις με πολλούς άλλους φροντιστές καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες και οι εκπαιδευτικοί. Έχοντας έναν φροντιστή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, τα παιδιά μαθαίνουν ότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, μπορούν να βασίζονται σε άλλους για υποστήριξη και παρηγοριά.  Πολλοί άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται πρωτίστως τις μητέρες όταν πρόκειται να παρηγορήσουν ένα ταλαιπωρημένο παιδί. Ωστόσο, η μελέτη μας επαναλαμβάνει ότι η ευαίσθητη ανατροφή των παιδιών έχει σημασία τόσο για τις μητέρες όσο και για τους πατέρες. Το να μπορείς να αναγνωρίζεις και να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες ενός παιδιού σημαίνει να είσαι προσεκτικός και να φροντίζεις το παιδί, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί από οποιονδήποτε φροντιστή.

Στρατηγικές για να είστε πιο ευαίσθητοι

Δεδομένης της σημασίας των ευαίσθητων συμπεριφορών, οι γονείς, οι παππούδες και/ή οι εκπαιδευτικοί μπορεί να αναρωτιούνται πώς μπορούν να εμπλακούν με μεγαλύτερη ευαισθησία με τα παιδιά. Ακολουθούν τέσσερις στρατηγικές για να βοηθήσετε.

Απαντήστε στα σήματα των παιδιών.

Μόλις αναγνωρίσετε τα σήματα του παιδιού, ήρθε η ώρα να απαντήσετε. Είναι σαν να παίζεις ένα παιχνίδι τένις – όταν ένα παιδί κλαίει ή φωνάζει, σερβίρει την μπάλα. Ως φροντιστής, η δουλειά σας είναι να παρακολουθείτε αυτή τη μπάλα και στη συνέχεια να απαντάτε επιστρέφοντας το σερβίς πίσω από το φιλέ. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων, που συχνά αποκαλούνται αλληλεπιδράσεις «εξυπηρέτησης και επιστροφής», προάγει την ασφαλή προσκόλληση και τη θετική ανάπτυξη του παιδιού.

Σεβαστείτε τον ρυθμό των παιδιών.

Είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί να αναλάβει την ηγεσία. Αφήστε το παιδί να ορίσει τον ρυθμό και την κατεύθυνση όταν αλληλεπιδράτε μαζί του. Για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί μπορεί να θέλει να σταματήσει και να επιθεωρήσει κάθε βράχο ή λουλούδι σε μια σύντομη βόλτα, κάτι που μπορεί να φαίνεται αργό ή βαρετό σε έναν γονιό, αλλά είναι μια συναρπαστική περιπέτεια για ένα μικρό παιδί του οποίου ο εγκέφαλος αναπτύσσεται γρήγορα. Αφήνοντας τα παιδιά να ηγούνται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενθαρρύνοντας την εξερεύνηση και σχολιάζοντας αυτό που τους ενδιαφέρει, τα βοηθάτε να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο τους. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Οι φροντιστές μπορεί μερικές φορές να βιώσουν την πίεση να γίνουν ο «τέλειος γονιός». Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε με ευαισθησία όταν αισθανόμαστε άγχος ή τραβιόμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι, ενώ στοχεύουμε στη συνέπεια στις απαντήσεις μας στη φροντίδα, είναι επίσης σημαντικό να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας και να καταλαβαίνουμε ότι είμαστε και άνθρωποι. Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ενσυναίσθηση μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά των παιδιών;

Ανάπτυξη του παιδιού: Δώστε το δώρο της παρουσίας και της αγάπης κατά τη διάρκεια των διακοπών

3 βασικές συμβουλές ευεξίας για τους γονείς

Γονείς: Κάνοντας 1 βήμα πιο κοντά στον έφηβο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της πρόσληψης θερμίδων των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».

Close Icon