Ρεπορτάζ Υγείας

Το clawback έχει γονατίσει τις μονάδες αιμοκάθαρσης

Το clawback έχει γονατίσει τις μονάδες αιμοκάθαρσης

Το claw back έχει γονατίσει τις Ιδιωτικές Κλινικές και μονάδες αιμοκάθαρσης καθώς καλούνται να επιστρέψουν τεράστια ποσά στον ΕΟΠΥΥ.

Οι κλινικές παρότι αδυνατούν να λειτουργήσουν με αυτό το καθεστώς δεν προχωρούν σε ομαδική επίσχεση εργασίας, διότι γνωρίζουν τις μη αναστρέψιμες συνέπειες που μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει στην υγεία των νεφροπαθών ασθενών.

Το λεγόμενο claw back, αφορά, εν γένει, την επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει τις ετησίως προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας. Ο υπολογισμός της επιστροφής αυτής γίνεται επί του τζίρου της κλινικής αιμοκάθαρσης. Με απλά λόγια επιστρέφεται ένα ποσό, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών αιμοκάθαρσης αλλά και το κόστος φαρμάκων, υλικών, ιατρικών αναλώσιμων και εξοπλισμού, το οποίο η Μονάδα Αιμοκάθαρσης έχει αποδώσει όπως πρέπει στους προμηθευτές της.

Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης τονίζουν τα εξής :

Την παραπάνω -επί του τζίρου- αστοχία εντείνει ο εσφαλμένος, από το Υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ, υπολογισμός του προϋπολογισμού για την αποζημίωση της πραγματικής δαπάνης των ΜΧΑ, για τις υπηρεσίες που οι τελευταίες παρείχαν σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. Είναι ηλίου φαεινότερον, πως αν ο προϋπολογισμός δοθεί αυθαίρετα δίχως να υπολογισθεί επακριβώς και σε αντιστοιχία με τον υπάρχοντα αριθμό των αιμοκαθαιρομένων ασθενών, το claw back θα αναρριχηθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Αυτό συμβαίνει εν προκειμένω καθώς ο προϋπολογισμός του έτους 2018 είναι ελλιπής και δυσανάλογος προς τον αριθμό των πασχόντων από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε τεχνητό νεφρό. Τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου αποτυπώνουν την αύξηση των υποβληθέντων σε τεχνητό νεφρό στην χώρα μας ως εξής:

ΕΤΟΣ

2000

2005

2010

2015

2018

ΣΕ ΤΕΧΝΗΤΟ ΝΕΦΡΟ

6.256

7.877

9.060

10.024

11.332

Ο κλάδος της αιμοκάθαρσης είναι ίσως ο μοναδικός στον οποίο δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση. Η αύξηση των ασθενών οφείλεται 1) στη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Περίπου 1%-2% του πληθυσμού νοσεί ετησίως από νεφρική ανεπάρκεια και 2) στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής χάρη στις ιατρικά εξελιγμένες και υψίστης ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Εν ολίγοις, αν ξεπεραστούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού, είναι αποτέλεσμα της προσέλευσης των ασθενών, οι οποίοι έχουν νοσήσει, εξυπηρετηθεί από τις ΜΧΑ και δεν προσμετρώνται από την Πολιτεία. Με άλλα λόγια, η υπέρβαση είναι αποτέλεσμα του εσφαλμένου και αυθαίρετου προϋπολογισμού που είναι ανεπαρκής για τον υπάρχοντα αριθμό νεφροπαθών ασθενών, οι οποίοι επιβάλλεται να ενταχθούν στον τεχνητό νεφρό για την διατήρησή τους στην ζωή.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται ένα κύμα ασθενών που εγκαταλείπουν τα Δημόσια Νοσοκομεία (πιθανότατα λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού) και εντάσσονται στις Ιδιωτικές Μονάδες Αιμοκάθαρσης. Η εισροή αυτή, η οποία ανακουφίζει το Δημόσιο από τις υπέρογκες δαπάνες στις οποίες θα υποβαλλόταν, δεν λαμβάνεται υπόψιν από τους αρμόδιους φορείς.

Στον κλάδο της αιμοκάθαρσης υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Ο αριθμός των ασθενών προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες αιμοκάθαρσης είναι καταγεγραμμένος και μηχανογραφημένος. Υπάρχει μηδενική παραβατικότητα και φορολόγηση στο ακέραιο μιας και τα έσοδα των Μονάδων Αιμοκάθαρσης προέρχονται αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ (ουδεμία επιβάρυνση και σωστά δεν έχουν οι νεφροπαθείς ασθενείς).

Είναι το λιγότερο άδικο να ενημερώνονται οι κλινικές, και μάλιστα κατόπιν εορτής, ότι ένα τεράστιο ποσοστό των παρεχόμενων και δαπανηρών υπηρεσιών τους έγινε δωρεάν ήτοι δεν θα πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης ζητούν λοιπόν από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, να προβλέψουν, ως οφείλουν, το ύψος της δαπάνης του έτους 2018 με απόλυτη ακρίβεια, προτείνοντας ρεαλιστικό προϋπολογισμό και όχι κάνοντας «ασκήσεις αντοχής» στις μονάδες αιμοκάθαρσης και στους χιλιάδες εργαζομένους και ασθενείς που αυτές υποστηρίζουν. Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα όλες οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και ιδίως αυτές της επαρχίας, που εξυπηρετούν μικρότερο αριθμό ασθενών έναντι των αστικών κέντρων, είναι καταδικασμένες.

Η αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει οι ΜΧΑ λόγω του πρώτου εξαμήνου του claw back του έτους 2018 (σε συνδυασμό με λοιπές περικοπές όπως η έκπτωση rebate που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ επί των μηνιαίων τιμολογίων, το 5% κλπ) εντείνεται από την ιλιγγιώδη άνοδο του δευτέρου εξαμήνου του ίδιου έτους και την αδυναμία εξεύρεσης λύσης παρά τις συνεχείς κρούσεις. Ο κλάδος, παρά την οριακή κατάσταση και την απροθυμία που αντιμετώπισε από το Υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε να μην προχωρήσει, προς το παρόν, σε ομαδική επίσχεση εργασίας. Και αυτό διότι οι κλινικές γνωρίζουν τις μη αναστρέψιμες συνέπειες που μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει στην υγεία των νεφροπαθών ασθενών. Θα πρέπει συνεπώς, το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ να μην παραγνωρίζουν αυτές τις συνέπειες, τις οποίες θα προκαλέσουν αν δεν αυξήσουν τον προϋπολογισμό του κλάδου της αιμοκάθαρσης ως οφείλουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

26/06: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός Κρούσματα 26/06: 9.294 νέα κρούσματα -13 νεκροί - 93 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Οι γιατροί παροτρύνουν το CDC να αναθεωρήσει τα αυστηρά μέτρα covid για τα παιδιά

Μια μελέτη διαπίστωσε πέρυσι ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ ήταν πολύ πιο αρνητική από τις αντίστοιχες στον υπόλοιπο κόσμο, με δραστικές συνέπειες, ιδιαίτερα για τους πιο φιλελεύθερους αναγνώστες.

Τα μη εμβολιασμένα άτομα εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ

Ενώ τα δύο τρίτα στις ΗΠΑ είναι εμβολιασμένα, ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει μη εμβολιασμένο (ή μη πλήρως εμβολιασμένο). Αυτά τα άτομα εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο. Σύμφωνα με τον Jill Gonzalez, αναλυτή του WalletHub: «Η οικονομική μας ανάκαμψη δεν θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της έως ότου η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που είναι ιατρικά ικανοί να εμβολιαστούν το κάνουν».

Η τελευταία κλινική αμβλώσεων του Μιζούρι προσελκύει διαδηλωτές που αποδοκιμάζουν την απαγόρευση

Και σήμερα, είναι απλώς σοκαριστικό και απογοητευτικό για μένα που το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις τους είπε ότι, «Όχι, δεν το κάνετε… Δεν σας εμπιστευόμαστε να λαμβάνετε αποφάσεις για το σώμα σας».

Κορωνοϊός Κρούσματα 25/06: 12.082 νέα κρούσματα - 8 νεκροί - 88 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 25/06: 12.082 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 88, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι.