Ρεπορτάζ Υγείας

Θεσσαλονίκη κορωνοϊός – λύματα: «Είναι πολύ εύκολο η σπίθα να γίνει πυρκαγιά»

Θεσσαλονίκη κορωνοϊός – λύματα: «Είναι πολύ εύκολο η σπίθα να γίνει πυρκαγιά»

Θεσσαλονίκη κορωνοϊός - λύματα: Φαίνεται πως το ιικό φορτίο του νέου κορωνοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα, και από την στιγμή που το ιικό φορτίο πέρασε στο πορτοκαλί από το κόκκινο επίπεδο, υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις, που δείχνουν ωστόσο ότι έχει ανακοπεί η τάση αποκλιμάκωσης, η οποία είχε καταγραφεί από τα μέσα έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση προς τα κάτω. Η παρατεταμένη παραμονή στο ίδιο επίπεδο, δείχνει πως τα μέτρα που ισχύουν, με τον τρόπο που εφαρμόζονται από τους πολίτες, έχουν φτάσει στο όριό τους, δε μας πηγαίνουν σε πιο χαμηλά επίπεδα, δε βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στην σταθεροποίηση αυτή, είναι μέσα στη χαλαρότητα των εορτών και της ανάγκης των ανθρώπων να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με κοντινούς τους συγγενείς ή φίλους, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα νέα απότομο ξέσπασμα».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: «Είναι πολύ εύκολο η σπίθα να γίνει πυρκαγιά. Και όταν λέμε πως βρισκόμαστε στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, ας θυμόμαστε και ότι εκείνες τις μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είχαν μικρή πληρότητα, ενώ τώρα αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση με τις ΜΕΘ γεμάτες».

Ενώ ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, διευκρίνισε, ότι: «αυτή η μεταβλητότητα που βλέπουμε στο διάγραμμα μεταξύ των μετρήσεων, είναι στα όρια της ακρίβειας της τεχνικής που ακολουθούμε. Άρα στην πραγματικότητα αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως έχουμε σταθεροποίηση του ιικού φορτίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: 251 νέα κρούσματα στην Αττική και 237 στη Θεσσαλονίκη

Αυστηρή προειδοποίηση Πέτσα για τοπικά σκληρά lockdown - «Στις γιορτές αν δεν προσέξουμε, θα κινδυνέψουμε»

Συγκρατημένη αισιοδοξία από το ιικό φορτίο των λυμάτων Θεσσαλονίκης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 50% των ασθενών με HIV είναι τουλάχιστον 50 ετών και διατρέχει τον κίνδυνο αδυναμίας και συννοσηροτήτων

"Βρισκόμαστε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή όπου το να ζεις στα 70, 80 και ακόμη και 90 σου με HIV είναι πλέον εφικτό και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, κοινωνικά, σωματικά και ιατρικά, για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινά όσο φτάνουν τα τελευταία τους χρόνια».

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες από την Ε.Πν.Ελ.

Αφρικανική σκόνη: Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια που μπορούν να συνδυαστούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, σχηματίζοντας ένα επικίνδυνο και δυνητικά τοξικό μείγμα για το ανθρώπινο σώμα, ειδικά το αναπνευστικό σύστημα.

Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή υδατανθράκων

Εκτός από το είδος των υδατανθράκων λάβετε υπόψη σας και τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που επιλέγετε, συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) ενός τροφίμου δείχνει πόσο γρήγορα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή του, σε κλίμακα από 0 έως 100. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη GI (πάνω από 70) πέπτονται εύκολα και προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.