Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του

Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Μια ομάδα ειδικών μεταβολισμού και μοριακών βιολόγων στο νοσοκομείο Zhongshan του Πανεπιστημίου Fudan, σε συνεργασία με συναδέλφους από άλλα ιδρύματα στην Κίνα, ανακάλυψε ότι ορισμένα ανθελονοσιακά φάρμακα δείχνουν πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) στις γυναίκες. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, δοκίμασαν το φάρμακο διυδροαρτεμισινίνη (ένα τύπος αρτεμισινίνης) σε ποντίκια και στη συνέχεια σε μια μικρή ομάδα γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών PCOS.

Η Elisabet Stener-Victorin, με το Ινστιτούτο Karolinska, δημοσίευσε ένα άρθρο της Perspective στο ίδιο τεύχος περιοδικού που περιγράφει την εργασία και προτείνει ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών PCOS στο μέλλον. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών PCOS είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες εμφανίζουν ανώμαλη ανάπτυξη κύστεων στις ωοθήκες τους, που οδηγεί σε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο, υπερβολική τριχοφυΐα, ακμή και συχνά παχυσαρκία. Τα συμπτώματα της πάθησης έχουν γενικά αποδοθεί στην παραγωγή ασυνήθιστα υψηλών επιπέδων ανδρογόνων. Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών PCOS και δεν είναι ιάσιμο, αλλά έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ομάδα στην Κίνα διαπίστωσε ότι η χορήγηση μιας κατηγορίας φαρμάκων που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελονοσίας μείωσε τα συμπτώματα τόσο σε μοντέλα ποντικών όσο και σε γυναίκες. Πριν από αρκετά χρόνια, μια άλλη ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η χορήγηση του φαρμάκου αρτεμισινίνη στους παχύσαρκους βοήθησε να μετατραπεί το λευκό λιπώδες λίπος τους σε μπεζ λιπώδες λίπος, το οποίο καίγεται ευκολότερα με την άσκηση. Αυτό οδήγησε την ομάδα σε αυτή τη νέα προσπάθεια να εξετάσει εάν τέτοια φάρμακα μπορεί να είναι ωφέλιμα για τους ασθενείς με PCOS, επειδή άλλες έρευνες είχαν δείξει μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων του καφέ λιπώδους λίπους και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών PCOS. Οι ερευνητές έδωσαν πρώτα στα πειραματόζωα δεϋδροεπιανδροστερόνη, έναν τύπο ανδρογόνου, για να μιμηθούν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών PCOS. Στη συνέχεια τους έδωσαν αρτεμισινίνη και διαπίστωσαν ότι εμπόδιζε τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανάπτυξη κύστεων.

Ενθαρρυμένη από τα αποτελέσματά της, η ομάδα διεξήγαγε μια μικρή κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 19 ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών PCOS – στην κάθε μία χορηγήθηκε αρτεμισινίνη τρεις φορές την ημέρα για τρεις μήνες. Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται με προβλήματα μνήμης;

Νέα μελέτη για διάγνωση και διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών:

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της πρόσληψης θερμίδων των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».

Close Icon