Ρεπορτάζ Υγείας

Παιδική Παχυσαρκία: Οι γιατροί στην πρώτη γραμμή χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση και πόρους για την αντιμετώπισή της

Παιδική Παχυσαρκία: Οι γιατροί στην πρώτη γραμμή χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση και πόρους για την αντιμετώπισή της

Οι επαγγελματίες υγείας έθεσαν επίσης το ζήτημα της χρήσης εκατοστών ΔΜΣ για την αξιολόγηση προβλημάτων βάρους στα παιδιά. Διαφορετικοί επαγγελματίες υγείας εξέφρασαν διαφορετικές ανησυχίες, με γιατρούς και νοσηλευτές πρωτοβάθμιας περίθαλψης να σημειώνουν ότι είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα εκατοστά ΔΜΣ και ότι ο ΔΜΣ δεν είναι καλό μέτρο για τα μικρότερα παιδιά.

Παιδική Παχυσαρκία: Οι γιατροί αισθάνονται ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας λόγω έλλειψης εκπαίδευσης και ικανότητας σύμφωνα με νέα έρευνα. Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ διεξήγαγαν σε βάθος συνεντεύξεις με επαγγελματίες υγείας (HCPs) για να κατανοήσουν τις εμπειρίες τους από την υποστήριξη των οικογενειών για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Ένας συμμετέχων στη μελέτη είπε: «Είχα μια μαμά και το παιδί της ήταν υπέρβαρο, αλλά ήταν νεαρή γονέας και στην πραγματικότητα δεν ήξερε πώς να μαγειρεύει τα δείπνα και, ναι… περάσαμε πολύ χρόνο μαζί της, δίνοντάς της φύλλα εργασίας, πώς να μαγειρεύει, να φτιάχνει πατάτες και φασόλια αντί να πηγαίνε στο κατάστημα με ψάρια και πατάτες». Μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν, οι επαγγελματίες μοιράστηκαν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη χρόνου και εκπαίδευσης για την υποστήριξη των οικογενειών, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας για εξειδικευμένες υπηρεσίες και της έλλειψης πρόσβασης σε δεδομένα που συλλέγονται τακτικά για το βάρος των παιδιών. Οι ιατροί υγείας μοιράστηκαν επίσης τις ανησυχίες τους σχετικά με την καταστροφή της εμπιστοσύνης, τονίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με το βάρος των παιδιών, και πολλοί είπαν ότι είχαν επίγνωση των πολιτιστικών παραμέτρων κατά την αύξηση του βάρους. Η Miranda Pallan, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Παιδιών και Εφήβων στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ανώτερη συγγραφέας της εργασίας είπε: «Αυτή η μελέτη φέρνει μια νέα συνειδητοποίηση σχετικά με τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια παροχής προληπτικής φροντίδας στους νέους. «Μέσα από τη σειρά συνεντεύξεων με γιατρούς, νοσηλευτές πρωτοβάθμιας φροντίδας και σχολικούς νοσηλευτές, μπορέσαμε να δούμε ορισμένα ξεκάθαρα εμπόδια που εμποδίζουν την αποτελεσματική παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς τις οικογένειες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιδημίας της παιδικής παχυσαρκίας. «Αν και δεν πρέπει να περιμένουμε από τους γιατρούς να αφιερώνουν πολύ χρόνο για να διδάσκουν τις οικογένειες πώς να μαγειρεύουν υγιεινά ισορροπημένα γεύματα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και αφιερωμένο χρόνο για να μπορέσουν να δώσουν πρακτικές συμβουλές και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερες εξειδικευμένες υπηρεσίες».

Μελέτη περίπτωσης

«Κανείς δεν μιλάει πραγματικά για τις βαθύτερες αιτίες με τους γονείς» Η Δρ Έλεν Φάλοους είναι γιατρός στο Βόρειο Οξφορντσάιρ και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την υποστήριξη των οικογενειών για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Επίσης, κατέχοντας ρόλους στη διδασκαλία και ως Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας  Ιατρική του Τρόπου Ζωής (Lifestyle Medicine) η Δρ. Fallows εργάζεται τακτικά με οικογένειες που δυσκολεύονται να καταλάβουν πού να πάνε για να λάβουν υποστήριξη, αλλά χωρίς συγκεκριμένες υπηρεσίες διαχείρισης βάρους για παιδιά σε τοπικό επίπεδο συχνά πρέπει να αντλήσουν με τη δική της πείρα να παρέχει συμβουλές. Η Δρ Fallows είπε, “Όλοι πιστεύουν ότι είναι πρόβλημα όλων των άλλων, κανείς δεν μιλάει στην πραγματικότητα για τις βαθύτερες αιτίες με τους γονείς – που είναι κυρίως η ποιότητα των τροφίμων. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρόνου, γνώσης και κινήτρων για τους επαγγελματίες υγείας. Υπάρχουν καλοί και δωρεάν εκπαιδευτικοί πόροι εκεί έξω, οι οποίοι θα πρέπει πραγματικά να παρέχονται συστηματικά ως πρώτο σημείο αναφοράς. “Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε να έχει δια βίου επιπτώσεις και οι γενικοί ιατροί θα μπορούσαν να είναι ιδανικοί για να οδηγήσουν την εργασία για την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, χωρίς την εκπαίδευση και την εντολή υποστήριξης ατόμων με αυτοφροντίδα για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών, θα συνεχιστεί να είναι μια πρόκληση για να κάνουμε μια ουσιαστική διαφορά για τις πολλές οικογένειες που αναζητούν βοήθεια».

Έλλειψη εμπιστοσύνης στον ΔΜΣ

Οι επαγγελματίες υγείας έθεσαν επίσης το ζήτημα της χρήσης εκατοστών ΔΜΣ για την αξιολόγηση προβλημάτων βάρους στα παιδιά. Διαφορετικοί επαγγελματίες υγείας εξέφρασαν διαφορετικές ανησυχίες, με γιατρούς και νοσηλευτές πρωτοβάθμιας περίθαλψης να σημειώνουν ότι είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα εκατοστά ΔΜΣ και ότι ο ΔΜΣ δεν είναι καλό μέτρο για τα μικρότερα παιδιά. Ένας άλλος συμμετέχων είπε, “Συνήθιζα να χρησιμοποιώ τους χάρτες εκατοστών [ύψους και βάρους] και στην πραγματικότητα ο ΔΜΣ θα βάλει πολύ περισσότερα παιδιά σε μια κατηγορία υπέρβαρων από τα γραφήματα εκατοστών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παιδική Παχυσαρκία: «Πρέπει να αλλάξουν πράγματα στις αντιλήψεις μας επισημαίνει η Αν. Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη

Έρευνα αποκαλύπτει τη σύνδεση της παιδικής παχυσαρκίας με BPA πλαστικά

  Η έκθεση σε BPA συνδέεται με τη μικροχλωρίδα του εντέρου και την παιδική παχυσαρκία

Η σχέση του καπνίσματος από τους γονείς και της παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά τα κοινωνικοοικονομικά όρια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Με συμμετοχή του ΕΚΑΒ ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις του ΕΚΑΒ που συμμετείχαν στην άσκηση στις 22 και 23 Απριλίου 2024, ήταν εκτός υπηρεσίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε η εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των πραγματικών ημερήσιων δυνάμεων του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.