Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Οι πόροι των κλινικών ερευνών στηρίζουν το ΕΣΥ

Οι πόροι των κλινικών ερευνών στηρίζουν το ΕΣΥ

 Οι δαπάνες των φαρμακοβιομηχανιών για την κλινική έρευνα σε ποσοστό 15% χρησιμοποιείται για την στήριξη των υποδομών των νοσοκομείων αλλά και για της εκπαίδευσης των γιατρών, όπως τονίστηκε κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου Clinical Research Conference 2014 , που πραγματοποιείται 15&16 Ιανουαρίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής με κεντρικό θέμα «Κλινική έρευνα: Δυναμικός μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα”

Της Νικολέτας Ντάμπου

Είκοσί περίπου διοικήσεις νοσοκομείων κυρίως της Αττικής παραδέχθηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου ότι το που ποσό που αναλογεί στα νοσοκομεία παρακρατείται από τις οικείες ΥΠΕ. Πραγματοποιήθηκαν 224 μελέτες το 2012 αξίας 8 εκατομ. Ενώ, υο 2013 κατατέθηκαν 13 εκατ. 362 μελέτες 2013, σύμφωνα με την κα Καλλιόπη Αγγελοπούλου, μέλος της διοίκησης στην Α’ ΥΠΕ. Αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της Ελλάδας μπορεί να δώσει η ανάπτυξη της κλινικής έρευνας, είναι και είναι απαραίτητη η δέσμευση της πολιτείας για την προώθηση αλλά και την προσήλωση σε συγκεκριμένα πρότυπα, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ασθενών,σύμφωνα με την κα Βέρα Βαζαίου, Sr Mgr Development Operations, Amgen Hellas. Πολλαπλασιαστικά οφέλη, θα μπορέσουν να υπάρχουν εάν υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο κι απαραίτητη πιστοποίηση όσων εμπλέκονται στη διαδικασία της έρευνας, όπως γρήγορη πρόσβαση σε νέα φάρμακα, εισροή ξένων κεφαλαίων, εξοικείωση με νέες θεραπείες. τόνισε η κ. Βαζαίου. Ενώ, σημείωσε ότι ‘’ η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τις διαδικασίες και να επιταχύνει την προσαρμογή με τον κοινοτικό κανονισμό. Έχει πολύ καλό δυναμικό’’.Μια σημαντική χρονιά για την Κλινική Έρευνα στη Ελλάδα ήταν το 2013 ,υποστήριξε η κ. Ε. Κοράκη, Γενική Γραμματέας της Hellenic Association of CROs, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου να θέτει βάσεις προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα και στις διαδικασίες’’ Υπάρχουν , ωστόσο, αρκετά ακόμα να γίνουν.

Διεξάγονται σήμερα 39.000 χιλιάδες κλινικές μελέτες σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Zeincro κ. Τάκης Ζερβακάκης. Ο κ. Ζεβακάκης τόνισε ότι μόνο μόνο στο Βέλγιο το 2010 επενδύθηκαν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Έρευνα και Ανάπτυξη ενώ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, οι κλινικές μελέτες φθάνουν τις 5.853. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie και αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης μίλησε για μείωση των αιτήσεων για κλινικές έρευνες την περίοδο 2007-2011 που φτάνει το 25 %, σε ένα τομέα που μπορεί να προσφέρει έσοδα στη χώρα ύψους 500 εκ. ευρώ «το φάρμακο αποτελεί έναν από τρεις πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό, στο κομμάτι της κλινικής έρευνας ταλαιπωρείται από τις δυσλειτουργίες.» επισήμανε ο κ. Αποστολίδης υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών εγκρίσεων των μελετών και την δημιουργία σχεδίου εθνικής στρατηγικής για τα θέμα. Ο Γρηγόρης Σιβολαπένκο αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής στο Παν/μιο Πατρών ανέφερε ότι 138 δισεκατ. δολάρια επενδύονται στην έρευνα, κι από αυτό το 60% δίνεται σε κλινική έρευνα. Μάλιστα τόνισε ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί καθώς πριν μερικά χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 36%. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σιβολαπένκο, οι πιθανότητες επιτυχίας φαρμάκου είναι μικρές, στο 10-15%. «Από 100 μελέτες φάση 1 θα πάει στη φάση 3 το 10%. Ο ίδιος τόνισε ότι η κλινική έρευνα φέρνει οφέλη δημόσια υγεία και οικονομία.. είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ η μείωση θνησιμότητας από καρκίνο έφερε υπεραξίες 500 δισεκ. $, ενώ συνολικά τα οφέλη από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής μετά το 1970 στις ΗΠΑ έφτασαν στα 2,6 με 3,2 δισεκ. δολάρια. Τέλος τόνισε ότι η κλινική έρευνα βελτιώνει τον εξοπλισμό ΕΣΥ, καλύπτουν μισθών, σε γιατρούς δίνει την ευκαιρία για δημοσιεύσεις, έσοδα γα το κράτος, καλλίτερη διαχείριση. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΚΑΒ: Πώς θα επανδρώνονται τα πληρώματα των ασθενοφόρων στα νησιά σε περιόδους κρίσης;

Η.Β. NHS - Δαπάνησε 4,1 δισ. λίρες σε 11 χρόνια για αγωγές λόγω εγκεφαλικής βλάβης μωρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αύξηση των θανάτων στους άνω των 65 λόγω της κλιματικής αλλαγής - Πανεπιστημιακή έκθεση

Όλα αυτά λέει ο καθηγητής αναφέρονται σε μία μελέτη του «Νew England Journal of Medicine», η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο «και ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει και άλλες αιτίες κινδύνου από τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου ως καύσιμου, αλλά και τη βιομηχανοποιημένη ζωή μας, γιατί πολλά από αυτά τα μικρά σωματίδια βγαίνουν από τα πλαστικά, τα εντομοκτόνα, τα καλλυντικά και από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα ανθυγιεινά στοιχεία εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Close Icon