Ρεπορτάζ Υγείας

Οι πόροι των κλινικών ερευνών στηρίζουν το ΕΣΥ

Οι πόροι των κλινικών ερευνών στηρίζουν το ΕΣΥ

 Οι δαπάνες των φαρμακοβιομηχανιών για την κλινική έρευνα σε ποσοστό 15% χρησιμοποιείται για την στήριξη των υποδομών των νοσοκομείων αλλά και για της εκπαίδευσης των γιατρών, όπως τονίστηκε κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου Clinical Research Conference 2014 , που πραγματοποιείται 15&16 Ιανουαρίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής με κεντρικό θέμα «Κλινική έρευνα: Δυναμικός μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα”

Της Νικολέτας Ντάμπου

Είκοσί περίπου διοικήσεις νοσοκομείων κυρίως της Αττικής παραδέχθηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου ότι το που ποσό που αναλογεί στα νοσοκομεία παρακρατείται από τις οικείες ΥΠΕ. Πραγματοποιήθηκαν 224 μελέτες το 2012 αξίας 8 εκατομ. Ενώ, υο 2013 κατατέθηκαν 13 εκατ. 362 μελέτες 2013, σύμφωνα με την κα Καλλιόπη Αγγελοπούλου, μέλος της διοίκησης στην Α’ ΥΠΕ. Αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία της Ελλάδας μπορεί να δώσει η ανάπτυξη της κλινικής έρευνας, είναι και είναι απαραίτητη η δέσμευση της πολιτείας για την προώθηση αλλά και την προσήλωση σε συγκεκριμένα πρότυπα, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ασθενών,σύμφωνα με την κα Βέρα Βαζαίου, Sr Mgr Development Operations, Amgen Hellas. Πολλαπλασιαστικά οφέλη, θα μπορέσουν να υπάρχουν εάν υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο κι απαραίτητη πιστοποίηση όσων εμπλέκονται στη διαδικασία της έρευνας, όπως γρήγορη πρόσβαση σε νέα φάρμακα, εισροή ξένων κεφαλαίων, εξοικείωση με νέες θεραπείες. τόνισε η κ. Βαζαίου. Ενώ, σημείωσε ότι ‘’ η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τις διαδικασίες και να επιταχύνει την προσαρμογή με τον κοινοτικό κανονισμό. Έχει πολύ καλό δυναμικό’’.Μια σημαντική χρονιά για την Κλινική Έρευνα στη Ελλάδα ήταν το 2013 ,υποστήριξε η κ. Ε. Κοράκη, Γενική Γραμματέας της Hellenic Association of CROs, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου να θέτει βάσεις προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα και στις διαδικασίες’’ Υπάρχουν , ωστόσο, αρκετά ακόμα να γίνουν.

Διεξάγονται σήμερα 39.000 χιλιάδες κλινικές μελέτες σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Zeincro κ. Τάκης Ζερβακάκης. Ο κ. Ζεβακάκης τόνισε ότι μόνο μόνο στο Βέλγιο το 2010 επενδύθηκαν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Έρευνα και Ανάπτυξη ενώ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, οι κλινικές μελέτες φθάνουν τις 5.853. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie και αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης μίλησε για μείωση των αιτήσεων για κλινικές έρευνες την περίοδο 2007-2011 που φτάνει το 25 %, σε ένα τομέα που μπορεί να προσφέρει έσοδα στη χώρα ύψους 500 εκ. ευρώ «το φάρμακο αποτελεί έναν από τρεις πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό, στο κομμάτι της κλινικής έρευνας ταλαιπωρείται από τις δυσλειτουργίες.» επισήμανε ο κ. Αποστολίδης υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών εγκρίσεων των μελετών και την δημιουργία σχεδίου εθνικής στρατηγικής για τα θέμα. Ο Γρηγόρης Σιβολαπένκο αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής στο Παν/μιο Πατρών ανέφερε ότι 138 δισεκατ. δολάρια επενδύονται στην έρευνα, κι από αυτό το 60% δίνεται σε κλινική έρευνα. Μάλιστα τόνισε ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί καθώς πριν μερικά χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 36%. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σιβολαπένκο, οι πιθανότητες επιτυχίας φαρμάκου είναι μικρές, στο 10-15%. «Από 100 μελέτες φάση 1 θα πάει στη φάση 3 το 10%. Ο ίδιος τόνισε ότι η κλινική έρευνα φέρνει οφέλη δημόσια υγεία και οικονομία.. είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ η μείωση θνησιμότητας από καρκίνο έφερε υπεραξίες 500 δισεκ. $, ενώ συνολικά τα οφέλη από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής μετά το 1970 στις ΗΠΑ έφτασαν στα 2,6 με 3,2 δισεκ. δολάρια. Τέλος τόνισε ότι η κλινική έρευνα βελτιώνει τον εξοπλισμό ΕΣΥ, καλύπτουν μισθών, σε γιατρούς δίνει την ευκαιρία για δημοσιεύσεις, έσοδα γα το κράτος, καλλίτερη διαχείριση. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επίδραση της αισθητικής χειρουργικής στην εικόνα του σώματός μας

ΙΣΠ: Απαράδεκτα συκοφαντικές και προσβλητικές οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια κατά ιατρών μελών μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο SARS-CoV-2 είναι απίθανο να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Στη μελέτη, η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 στους Φινλανδούς κάτω των 15 ετών συγκρίθηκε με τρεις προηγούμενες περιόδους αναφοράς ίδιας διάρκειας. Τα αντισώματα SARS-CoV-2 σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αναλύθηκαν σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Olli Vapalahti. Μεταξύ των 785 παιδιών και εφήβων που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 κατά την περίοδο της πανδημίας, αντισώματα SARS-CoV-2 που προκλήθηκαν από μόλυνση βρέθηκαν μόνο σε πέντε άτομα, δηλαδή σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση των δυνητικά θανατηφόρων βακτηριακών λοιμώξεων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

"Πρόκειται για μια εργασία-ορόσημο που όχι μόνο συνδέει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή με την ασθένεια, αλλά παρέχει ισχυρές αποδείξεις για την περιβαλλοντική εξάπλωση αυτού του εξαιρετικά θανατηφόρου βακτηριακού παθογόνου".

Η Ισημερινή Γουινέα επιβεβαιώνει 8 νέα κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ

Χωρίς θεραπεία, ο ιός Μάρμπουργκ μπορεί να αποβεί μοιραίος σε ποσοστό έως και 88% των ανθρώπων που νοσούν από την ασθένεια. Κρούσματα Marburg και μεμονωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στην Αγκόλα, το Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα και την Γκάνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ΕΕΚΕ: Εορτή 25ης Μαρτίου-Προσοχή στην αγορά βακαλάου

ΕΕΚΕ: Λόγω της δημοφιλίας του βακαλάου, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, με ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι.