Ρεπορτάζ Υγείας

Αναμονή άνω των 12 μηνών σε Ιπποκράτειο και Παπανικολάου Θεσσαλονίκης

Αναμονή άνω των 12 μηνών σε Ιπποκράτειο και Παπανικολάου Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει ότι μόνο 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες του Ιπποκράτειου και 4 από τις 12 του Παπανικολάου είναι σε χρήση.

Τραγική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τα χειρουργεία και τις αναμονές των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζονται περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που περιμένουν χειρουργείο για περισσότερο από ένα χρόνο, με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίζουν τις σημαντικότερες προκλήσεις στη διενέργεια χειρουργείων λόγω ελλείψεων προσωπικού. Το θέμα αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην προγραμματισμένη εισαγωγή των απογευματινών ιατρείων, ανησυχία που αναγνωρίζει το υπουργείο Υγείας. Αναμένεται ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να μην δει την ίδια πρόοδο με αυτή τη νέα πρωτοβουλία χειρουργικού προγράμματος όπως άλλες περιοχές της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν αξιοσημείωτες καθυστερήσεις χειρουργικών επεμβάσεων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει ότι μόνο 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες του Ιπποκράτειου και 4 από τις 12 του Παπανικολάου είναι σε χρήση. Αυτή η υποχρησιμοποίηση υπογραμμίζει την πρόκληση της διεξαγωγής πρόσθετων απογευματινών χειρουργικών επεμβάσεων για τη μείωση του χρόνου αναμονής χωρίς να επηρεάζονται οι συνήθεις πρωινές επεμβάσεις. Τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για απογευματινές επεμβάσεις εξαρτώνται από την προϋπόθεση ότι οι πρωινές επεμβάσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

Ο Γιαννάκος επισημαίνει ότι ακόμη και με επαρκή αριθμό αναισθησιολόγων, τα χειρουργεία δεν θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω της κρίσιμης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στις ιατρικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης. Η ανάλυση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των εκκρεμών χειρουργείων ρίχνει φως στην κλίμακα και τη θέση αυτών των προκλήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Οι κρυφές λίστες αναμονής του NHS τρομοκρατούν τους ασθενείς

Ερωτήσεις - Απαντήσεις για Ενιαία Λίστα Χειρουργείου και Απογευματινά Χειρουργεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις. 

Βραζιλία: Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αποτρέψει 1,4 εκατ. θανάτους σε 20 χρόνια

Βραζιλία: Η υψηλή κάλυψη των τριών προγραμμάτων οδήγησε σε μειώσεις των συνολικών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών και ενηλίκων άνω των 70 ετών.