Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για μεγάλη αναμονή για χειρουργείο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για μεγάλη αναμονή για χειρουργείο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

ΠΟΕΔΗΝ: Μεγάλες αναμονές για τακτικά χειρουργεία καταγράφονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, που δεν είναι άλλο από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Μεγάλες αναμονές για τακτικά χειρουργεία καταγράφονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, που δεν είναι άλλο από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, επικαλείται τη λίστα χειρουργείων του νοσοκομείου, που είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας και έχει επικαιροποιηθεί πρόσφατα.
Η καταγγελία τονίζει ότι υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά χειρουργεία που έχουν εγγράφει πριν από δύο χρόνια και οι επεμβάσεις τους είναι προς προγραμματισμό. «Το Ιπποκράτειο είναι από τα νοσοκομεία που είχε αξιοποιήσει διάταξη νόμου την περίοδο της Covid-19, έως 3 1/12/2023 και συνεργάστηκε με ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές, όπου έστελνε ασθενείς για τακτικά χειρουργεία. Μας κόσηζε, όμως, πολύ παραπάνω. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε σε αυτές τις περιπτώσεις τις ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) προς 2,09 σε σχέση με το καθορισμένο ΚΕΝ. Και όχι μόνο αυτό. Έκαναν τη χειρουργική επέμβαση και αμέσως ο ασθενής διακομιζόταν στο Ιπποκράτειο για νοσηλεία. Κανονικά δεν θα έπρεπε να καταβάλλεται το σύνολο του ΚΕΝ και μάλιστα πάνω από το διπλάσιο από το καθορισμένο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Το Ιπποκράτειο είναι ως γνωστόν και μεταμοσχευτικό κέντρο», υπογραμμίζει ο ίδιος. Η  κατάσταση του χειρουργικού τομέα στο νοσοκομείο σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:
  • Λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και εργάζονται 9 αναισθησιολόγοι σε 29 οργανικές θέσεις. Συνεπικουρούν το νοσοκομείο και τέσσερις αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία, οι οποίοι βέβαια λείπουν από εκεί.
  • Οι αναισθησιολόγοι τού Ιπποκράτειου και οι μετακινούμενοι επαρκούν μόνο για εφημερίες και έκτακτα περιστατικά.
  • Χειρουργεία τακτικών περιστατικών η κάθε επεμβατική κλινική του νοσοκομείου λαμβάνει μια ημέρα την εβδομάδα, γεγονός στο οποίο αποδίδει τις μεγάλες αναμονές.
«Εάν αύριο το νοσοκομείο αποκτήσει 29 αναισθησιολόγους, η κατάσταση στο χειρουργικό τομέα δεν θα βελτιωθεί, γιατί έχουμε τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία. Είναι αδύνατον να καλύψει με νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερες χειρουργικές αίθουσες», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος. Και προσθέτει: «Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετούν όλη τη Βόρειο Ελλάδα, είναι συνεπτυγμένες 70 χειρουργικές αίθουσες και με το ζόρι λειτουργούν οι 43. Ούτε συζήτηση για απογευματινά χειρουργεία. Εάν λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία, αυτό θα είναι σε βάρος των πρωινών με την αναμονή όσων δεν έχουν χρήματα να εκτινάσσεται ακόμη περισσότερο». Την ίδια ώρα, πολλές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές και πολλοί ασθενείς για να χειρουργηθούν μπορεί να περιμένουν ακόμη και 2 χρόνια. Οι σοβαρές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οδηγούν σε ένα «λειτουργικό κατήφορο» αλλά η κυβέρνηση δεν πτοείται και δηλώνει πανέτοιμη να βάλει μπρος τις μηχανές για τα «απογευματινά χειρουργεία».
Στο μεταξύ, έχοντας πρόσφατη την περιπέτεια με το παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», που έθεσε σε κίνδυνο τα χειρουργεία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές και πολλοί ασθενείς για να χειρουργηθούν μπορεί να περιμένουν ακόμη και 2 χρόνια. Ο πρόεδρος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε επτά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας επισημαίνοντας ότι η περίπτωση του «Αγλαΐα Κυριακού» είναι χαρακτηριστική του προβλήματος. Ο κ. Γιαννάκος εστιάζει στις «συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού» προκειμένου «να καλύψου ν τα τεράστια κενά».  «Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι συνεπτυγμένες 70 χειρουργικές αίθουσες και με το ζόρι λειτουργούν οι 43 αλλά όταν μπαλώνουμε μία τρύπα, ανοίγουμε μία άλλη».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καταγγέλλει παράνομες αναθέσεις σε ιδιωτικά ασθενοφόρα δευτερογενών διακομιδών. «Μια σειρά από Διοικήσεις Νοσοκομείων όπως του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αναθέτουν σέ ιδιωτικά ασθενοφόρα ης δευτερογενείς διακομιδές. Δηλαδή τη μεταφορά των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο, για το σπίτι τους» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Σημειώνει, επίσης, ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων επιβαρύνονται κατά πολύ και ταυτόχρονα υπάρχουν κρυφές χρεώσεις στους ασθενείς.  Η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι τα νοσοκομεία υπογράφουν μη νόμιμες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων χωρίς να έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να λειτουργούν ασθενοφόρα, εκφράζοντας την απορία «πώς επιτρέπεται σε δημόσιες υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία να παρανομούν».
Η Ομοσπονδία εξηγεί ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο άδειες για ασθενοφόρα μπορούν να διαθέτουν μόνο ιδιωτικές κλινικές ή ασφαλιστικές εταιρείες και μόνο για τους δικαιούχους. «Και όμως, παράνομα, οι άδειες ασθενοφόρων υπενοικιάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες και το ίδιο το κράτος μέσω των νοσοκομείων παρανομεί» σημειώνει. Η λύση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι «η σύσταση των θέσεων των οδηγών στα νοσοκομεία, οι προσλήψεις οδηγών, προκειμένου τα ίδια τα νοσοκομεία να πραγματοποιούν τις δευτερογενείς διακομιδές. «Ήδη, νοσοκομεία έχουν συστήσει την εν λόγω υπηρεσία και αναλαμβάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές (πχ. Αρτα)», καταλήγει η Ομοσπονδία στην καταγγελία της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο και στάση εργασίας στα νοσοκομεία

Δήλωση του Υπουργού Υγείας μετά από την συνάντηση με αντιπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ

Στάση εργασίας σήμερα 1η Φεβρουαρίου για τους 6.000 συμβασιούχους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότερα είδη κροτώνων, μεγαλύτερη περίοδος, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί «Το Ιλινόις είναι στην πρώτη γραμμή»

"Μετακινούνται σε πολλά μέρη και το Ιλινόις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών. Λαμβάνουμε περισσότερα τσιμπούρια παντού. Έχουμε δει δεκαπλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες. Είναι καιρός να το γνωρίζουμε. "

Συμβουλές για να ταξιδέψετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με αλτσχάιμερ

Ενημερώστε την αεροπορική σας εταιρεία ότι ταξιδεύετε με κάποιον που έχει προβλήματα μνήμης. Πείτε τους για τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια ή ειδικές ανάγκες σχετικά με το αγαπημένο σας πρόσωπο.

ΕΟΔΥ: 2 θάνατοι από Covid και 6 διασωληνωμένοι - ύφεση στη γρίπη

ΕΟΔΥ: Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 117. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 81 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 636.

Η ετοιμότητα για τον ιό HPAI A(H5N1) διαφέρει από χώρα σε χώρα

«Οι προκλήσεις που αναφέρονται στην παρακολούθηση των εκτεθειμένων ατόμων και οι διαφορές στις αντιιικές συστάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί και να τυποποιηθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στους ιούς HPAI A(H5N1) στις Η.Π.Α., ιδιαίτερα εάν αναφέρονται επιπρόσθετα συμβάντα μετάδοσης του ιού A(H5N1) από ζώο σε άνθρωπο», γράφουν οι συγγραφείς.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αναταραχή σε ένα αεροπλάνο; Πόσο πρέπει να ανησυχώ;

Ένας τρόπος για να κατανοήσετε δραστηριότητες με μικρούς, δυσνόητους κινδύνους είναι να συγκρίνετε τους κινδύνους τους με τους κινδύνους πιο οικείων δραστηριοτήτων. Αν το κάνουμε αυτό, τα δεδομένα δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο να οδηγείς αυτοκίνητο ή να οδηγείς μοτοσικλέτα παρά να ταξιδεύεις με αεροπλάνο.

Τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη του θηλασμού ποσοτικοποιήθηκαν

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων τα πρώτα χρόνια.

Απαιτείται επαγρύπνηση για να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω τα στοιχεία που παρέχονται σε αυτή τη μελέτη για να υποστηρίξουμε τον εμβολιασμό [της γρίπης των πτηνών] σε ζώα και να ενισχύσουμε τη βιοασφάλεια της αγοράς ζωντανών πτηνών στη χώρα. "

Close Icon