Editorial

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Εμείς στο www.healthweb.gr είχαμε αναδείξει το μέγεθος του αριθμού των μη πραγματοποιούμενων χειρουργείων στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ότι δεν ήταν πραγματικό αλλά πολύ μικρότερο( σχεδόν το μισό ) Μετά από λίγους μήνες ο τότε υπουργός υγείας κύριος Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή να γίνει εκκαθάριση στις λίστες των χειρουργείων όλων των νοσοκομείων για να γίνει γνωστό ότι αυτός ο αριθμός φτάνει τις 90.000 . Αμφιβάλλει κάθε λογικός άνθρωπος για το μέγεθος αυτό. Πόσο μάλλον θα έπρεπε να το ψάχνουν περισσότερο οι σύμβουλοι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου υγείας ,οι γενικοί γραμματείς και υφυπουργοί.Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ένας συνάνθρωπος μας περιμένει για να κάνει μία επέμβαση 3 και 4 χρόνια. Και επέμβαση αισθητικής να ήταν δεν θα μπορούσε να περιμένει τόσο πολύ. Κάποιος άλλος είναι λοιπόν ο πραγματικός αριθμός τους.

Αλλά και η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική .

Η άποψη ότι η οικονομική ενίσχυση των γιατρών απ’ αυτά θα μειώσει αισθητά δεν μπορεί να ισχύει. Ο υπουργός υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα γίνονται όλα τα πρωινά χειρουργεία που έχουν προγραμματιστεί και κατόπιν οι χειρουργοί θα συνεχίζουν στα απογευματινά.
Πόσα επιπλέον μπορούν να κάνουν καθημερινά, ένα , δυο ; Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θ’ αναβάλλονται χωρίς σοβαρό λόγο τα πρωινά χειρουργεία για να υπάρχει ελεύθερος χρόνος και λιγότερη κόπωση για τα απογευματινά.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων πως θα αντιμετωπιστεί;

Ο αριθμός των αναισθησιολόγων  είναι συγκεκριμένος και ήδη εργάζονται νυχθημερόν στον ιδιωτικό τομέα και σπανίζουν στο δημόσιο αφού όλοι έχουν αποχωρήσει από αυτό.

  • Το πιο σημαντικό όμως κύριε Υπουργέ είναι ότι στον ασθενή την χειρουργική επέμβαση την πρότεινε συγκεκριμένος γιατρός, σε συγκεκριμένο νοσοκομείο με συγκεκριμένη τεχνική. Ο ασθενής δεν γνωρίζει τα ιατρικά ζητήματα και εμπιστεύεται πραγματικά τη ζωή του σ’ ένα γιατρό που του προτείνει για παράδειγμα ,να κάνει μία λαπαροσκοπική επέμβαση αντί μιας κλασικής επέμβασης  με μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και περισσότερο χρόνο αποκατάστασης.

Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε κάποιον ασθενή να χειρουργηθεί αντί του νοσοκομείου Α στο νοσοκομείο Β. Δεν είναι ούτε ηθικό ούτε λειτουργικό. Γιατί αν προκύψει οποιοδήποτε μοιραίο λάθος υπεύθυνος θα είναι ο γιατρός  που του επέβαλε να πάει στο νοσοκομείο Β .

Ποιος θα έχει την ευθύνη της μετέπειτα αποκατάστασης ενός ασθενούς που θα έχει χειρουργηθεί από έναν ιδιώτη χειρουργό σε δημόσιο νοσοκομείο;

Σήμερα δεν τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης ο ασθενής όταν χειρουργείται από άλλο γιατρό όχι τόσο αρεστό ή μικρότερης βαθμίδας στο νοσηλευτικό προσωπικό. Θα γίνει όταν όλοι ξέρουν ότι έχει αμοιφθεί ο εξωτερικός χειρουργός με ένα μηνιαίο μισθό ενός χειρουργού στο δημόσιο νοσοκομείο;

Και αυτό που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε εύκολα είναι πως θα χρηματοδοτηθούν 50.000 χειρουργεία από το ταμείο ανάκαμψης; Υπάρχει ήδη η πίστωση ή θα εγκριθεί στο μέλλον; Στο ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν εγκριθεί συγκεκριμένες προτάσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό;

Το ταμείο ανάκαμψης είναι το λεφτόδεντρο για ότι προκύψει( σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, χειρουργεία); Δεν υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για έργα που θα υλοποιηθούν στρατηγικά διευκολύνοντας τη ζωή των Ελλήνων στο παρόν και το μέλλον και θα προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό για να αυξηθεί το ΑΕΠ και κατ’ επέκταση μισθοί, συντάξεις και το διαθέσιμο ποσό στο προϋπολογισμό για παιδεία,  υγεία…

Διαφεύγει μάλλον στους ιθύνοντες ότι τα μισά χρήματα του ταμείου ανάκαμψης είναι δάνεια άρα δεν μπορούν να σπαταλώνται αδιακρίτως  και αδικαιολόγητα.

  • Εμείς κύριε υπουργέ υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κάνοντας συνεχώς ρεπορτάζ στα νοσοκομεία μπορούμε να σας πούμε ότι οι εγχειρήσεις που είναι σε αναμονή είναι λιγότερες από 70.000 και ότι ελάχιστοι ασθενείς θα δεχθούν να πάνε σ’ άλλο γιατρό ή νοσοκομείο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι δεν αποδεχθούν αυτή τη λύση θα διαγραφούν από τη λίστα και τα χειρουργεία θα μειωθούν σημαντικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε θα λειτουργήσει η λίστα αναμονής χειρουργείων ;

Έλλειψη αναισθησιολόγων : Η λύση που μπορούν να δώσουν ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ

Υπουργός υγείας: Διαβάζοντας healthweb ανακάλυψε την πραγματική λίστα αναμονής χειρουργείων στο ‘Παίδων Αγία Σοφία’

Tα νοσοκομεία έχουν υψηλά αποθεματικά και ληξιπρόθεσμα 1,4 δισ. ευρώ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποια έργα για την Υγεία θα υλοποιηθούν τελικά  μέχρι το τέλος του 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης;. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση για να συγκρατήσει τις απώλειες που είχαν τα κράτη -μέλη της, λόγω του κορωνοϊού και μετά από πολλές ενστάσεις σύστησε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο τα χρηματοδοτεί.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.