Πολιτική Υγείας

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων – Τα κόστη

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων – Τα κόστη

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς. 

Το Υπουργείο Υγείας ενορχηστρώνει την έναρξη αμειβόμενων απογευματινών χειρουργείων εντός του ΕΣΥ, με στόχο την επίσπευση της εξυπηρέτησης στη λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων. Αναμένεται ότι η χωρητικότητα του συστήματος θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20% με την εισαγωγή των βραδινών χειρουργείων. Αυτή η κίνηση αναμένεται να καταστήσει πιο ελκυστικές τις θέσεις για χειρουργούς και αναισθησιολόγους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι αμοιβές των ασθενών για απογευματινές επεμβάσεις θα κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της επέμβασης.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι αυτή η δομή των τελών είναι διπλάσια από αυτή που θα πλήρωναν οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αυτές οι αμοιβές θα κατανεμηθούν μεταξύ των μελών της χειρουργικής ομάδας. Οι κλινικές που αναζητούν άδεια για απογευματινές επεμβάσεις πρέπει να διατηρήσουν την τρέχουσα τιμή εξυπηρέτησης για πρωινές χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπλέον, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περίπου 50.000 περιπτώσεις με παρατεταμένους χρόνους αναμονής για χειρουργική επέμβαση προγραμματίζεται να λάβουν δωρεάν θεραπεία κατά τις βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους αποκάλυψαν τα βασικά στοιχεία της υπουργικής απόφασης για τη διοργάνωση απογευματινών ιατρείων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με τους απαραίτητους πόρους, κυρίως ανθρώπινο δυναμικό. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102.634 κρούσματα σε αναμονή χειρουργείου. Από αυτούς, 44.459 (43%) περιμένουν έως και τέσσερις μήνες, 31.954 (31%) από 4 έως 12 μήνες και 26.221 (26%) για περισσότερους από 12 μήνες.

Η πιο οξεία εκκρεμότητα παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, με το 48% των κρουσμάτων να περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες να καταγράφονται σε νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης. Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των απογευματινών χειρουργείων, οι επεμβάσεις θα ταξινομηθούν σε έξι κατηγορίες βάσει ιατρικών κριτηρίων και ασφαλιστικών προτύπων. Οι αμοιβές των ασθενών θα καθοριστούν αναλόγως και θα κυμαίνονται από 300 ευρώ για μικρές επεμβάσεις όπως ο απλός καταρράκτης, έως και 2.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριές χειρουργικές επεμβάσεις όπως οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Τα ποσά αυτά αναφέρονται ότι είναι τουλάχιστον διπλάσια στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αμοιβές από τα βραδινά χειρουργεία θα κατανεμηθούν στα μέλη της χειρουργικής ομάδας. Για παράδειγμα, για μια μεγάλη επέμβαση, ο επικεφαλής συντονιστής χειρουργός θα λάβει 550 ευρώ, ενώ ο αναισθησιολόγος θα λάβει 350 ευρώ. Έχουν περιγραφεί μέτρα ασφαλείας για να αποτραπεί η μετάβαση των τακτικών πρωινών χειρουργείων στο απόγευμα έναντι αμοιβής. Για περιπτώσεις με χρόνο αναμονής που υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες, το υπουργείο Υγείας διέθεσε 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κάλυψη των εξόδων των απογευματινών χειρουργείων. Προτεραιότητα θα τηρηθεί με χρονολογική σειρά, με προτεραιότητα παλαιότερες περιπτώσεις.

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς. Για την παρακολούθηση της προόδου των απογευματινών χειρουργικών επεμβάσεων, ξεκίνησε μια ενιαία λίστα χειρουργικών επεμβάσεων την 1η Φεβρουαρίου. Σε περίπου τρεις μήνες, αυτή η λίστα θα είναι προσβάσιμη στο κοινό, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τους χρόνους αναμονής της χειρουργικής επέμβασης σε επίπεδο νοσοκομείου, κλινικής και χειρουργού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερωτήσεις - Απαντήσεις για Ενιαία Λίστα Χειρουργείου και Απογευματινά Χειρουργεία

Γεωργιάδης: Άμεσα σε ισχύ τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Γεωργιάδης: Τι είπε ο Υπουργός για τα απογευματινά χειρουργεία και τους αναισθησιολόγους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.

Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα

Η περιοδεία του Υπουργού Υγείας, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.