Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ντελέκος (Gallagher Re): Να συμφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ντελέκος (Gallagher Re): Να συμφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ντελέκος (Gallagher Re): Πώς οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Τη συνεργασία, δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων προέκριναν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση με τίτλο «Κλιματικά ρίσκα και ευκαιρίες: Επιπτώσεις στο τραπεζικό και το ασφαλιστικό σύστημα», στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ, εξέτασαν το πώς οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

«Χρειάζεται στήριξη μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών, του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα και των κυβερνήσεων, αλλιώς θα έχουμε φαινόμενα όπως στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια, όπου ο ασφαλιστικός τομέας δεν είναι προσβάσιμος για τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Αυτό έχουμε όταν δεν έχουμε συνεργασία. Θα χρειαστεί μια δυναμική προσπάθεια. Θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και με άλλες ρυθμιστικές αρχές» ανέφερε η Leila Kamdem, επικεφαλής του τμήματος Κλιματικού Ρίσκου της HSBC στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Christopher Flensborg, Head of Climate & Sustainable Finance, SEB, έφερε το παράδειγμα τη Κίνας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν 10 χρόνια η Κίνα χρησιμοποιούσε το 10% του ΑΕΠ της στην υγεία, εξαιτίας της ρύπανσης. Τώρα το Πεκίνο έχει καθαρή ατμόσφαιρα και αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης επένδυσης». Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς βλέπουμε ένα καθεστώς με πελάτες να αλλάζουν τι απαιτήσεις τους. Αν δεν παρακολουθείς αυτή την αλλαγή, θα χάσεις δουλειά. Αν οι πελάτες δεν το καταλάβουν δεν θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια».

«Δεν μπορούμε να προλάβουμε τα καιρικά φαινόμενα ή να τα σταματήσουμε, αλλά στον μετριασμό των επιπτώσεων, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχουμε τον παλιότερο μέσο όρο ηλικίας στόλου αυτοκινήτων. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πιο πράσινες λύσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο Τάσος Αναστασίου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Οι κλιματικοί κίνδυνοι έχουν φέρει τις ασφαλιστικές αντιμέτωπες με έναν υπαρξιακό κίνδυνο» σημείωσε ο Άλεξ Ντελέκος, περιφερειακός διευθυντής Ελλάδας και Τουρκίας της αντασφαλιστικού ομίλου Gallagher Re. Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στο παρελθόν δεν έχουν λειτουργήσει «όπως έπρεπε», φέρνοντας σαν παράδειγμα την πανδημία και προέκρινε σαν λύση: «Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί ευθέως από τις ασφαλιστικές. Να τη δούμε σαν ευκαιρία για να αποδείξουμε την αξία των όσων κάνουμε για την κοινωνία. Να συμφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο, ώστε κανείς να μην κατηγορείται αδίκως».

Η Δανάη Κυριακοπούλου, Co-Head of the Climate Hub της Τράπεζας της Αγγλίας, σημείωσε πως «οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις θα έχουν αντίκτυπο στη μακροοικονομία», τονίζοντας παράλληλα πως οι «ετήσιες ζημιές από καιρικά φαινόμενα διπλασιάστηκαν το 2022». Η ίδια σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφές επηρεάζουν και τη ζήτηση. «Οι καταναλωτές έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη. Δεν καταναλώνουν πολύ, δεν επενδύουν πολύ. Κρατούν τα λεφτά για να ξαναχτίσεις το σπίτι σου».

Τέλος, η Vicky Saporta, Executive Director of the Markets Directorate, της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία συντόνισε και το πάνελ, σημείωσε: «Έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλιματικό κίνδυνο. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια του συστήματος και από λειτουργικούς κινδύνους αλλά και από κλιματικούς κινδύνους που γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί για τη λειτουργική ανθεκτικότητα. Πολλές χώρες εξετάζουν σενάρια συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με διευκόλυνση από την κυβέρνηση που είναι πολύ ενδιαφέροντα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μνημόνιο Συνεργασίας DELTA FOODS & Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

H Novartis Hellas για ακόμα μια χρονιά είναι χορηγός στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Όλος ο κόσμος της Υγείας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η Μεγάλη Μετάβαση το κύριο θέμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε βόειο κρέας από άρρωστη γαλακτοπαραγωγική αγελάδα

Γρίπη των πτηνών: Ακόμα κι αν καταλήξει στο βόειο κρέας κατανάλωσης, λέει το USDA, το μαγείρεμα του κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9 Κελσίου θα την σκοτώσει ακριβώς όπως το E. coli και άλλους ιούς.

ΠΑΓΝΗ: 9χρονη με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

ΠΑΓΝΗ: Οι γιατροί, μετά από προσεκτική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 9χρονη πάσχει από μηνιγγίτιδα και έκριναν αναγκαία την εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων για εντατική παρακολούθηση και θεραπεία.

Close Icon