Πολιτική Υγείας

Κλιματική αλλαγή: “Καμπανάκι” για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο

Κλιματική αλλαγή: “Καμπανάκι” για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο

Κλιματική αλλαγή: Ποια είναι τα συμπεράσματα για την Ευρώπη σε σχέση με τις βλαβερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά εξαίρεση δεν αποτελεί η Ευρώπη. Αυτό θα συμβεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει άμεσα, δραστικά μέτρα, προειδοποιεί μια νέα ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Η Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση δεν είναι προετοιμασμένη για τους ταχέως αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει. Από τις πυρκαγιές, τη λειψυδρία και όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση των μισών από τους 36 σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους. Πρόκειται για την  ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο παγκοσμίως, με τη θερμοκρασία ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, η Έκθεση προειδοποιεί ότι οι περιοχές της Νότιας Ευρώπης είναι εκείνες που κινδυνεύουν πιο πολύ.

Ευρώπη: Η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος

Πιο πάνω στη λίστα βρίσκονται οι κίνδυνοι για τα οικοσυστήματα, κυρίως τα παράκτια και τα θαλάσσια. Ο συνδυασμός καυσώνων, καθώς και η όξυνση και η μείωση του οξυγόνου, αλλά και άλλοι οφειλόμενοι στην ανθρώπινη δραστηριότητα παράγοντες απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, επισημαίνει η έκθεση. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη αγγίξει κρίσιμα επίπεδα και θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικοί χωρίς επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες.

Στην Ευρώπη η ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες θα επιδεινωθούν, ακόμη και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη, και επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσηςσε όλη την ήπειρο», προειδοποιεί η Υπηρεσία. Η έκθεση, σημειώνει ότι στο χειρότερο σενάριο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν από καύσωνες και οι οικονομικές απώλειες μόνο από τις πλημμύρες στις ακτές θα ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ανά έτος.

Εάν θέλουμε να παραδεχθούμε κάτι θετικό που έχει προκύψει είναι ότι παρά την ανησυχία, η Υπηρεσία αναγνώρισε επίσης τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατανόηση των κλιματικών κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κόσμος και στην προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος μηχανισμός καθορίζει ποιες αναμνήσεις έχουν διάρκεια;

Το μέλλον του οικοσυστήματος των ασφαλιστικών απαιτήσεων

Μια ματιά σε κάθε εποχή για το πώς η ατμόσφαιρα επηρεάζει το σώμα και την υγεία σας

Μικροπλαστικά: Πόσο εχθρικά είναι τα υλικά των ρούχων σου για το περιβάλλον;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O'Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων».

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.