Ρεπορτάζ Υγείας

Μεσογειακή αναιμία:2.500 λιγότερες φιάλες αίματος φέτος στην Ελλάδα

Μεσογειακή αναιμία:2.500 λιγότερες φιάλες αίματος φέτος στην Ελλάδα

Της Νικολέτας Ντάμπου

2.500 χιλιάδες λιγότερες φιάλες θα εισαχθούν φέτος στην Ελλάδα από την Ελβετία για τις ανάγκες της μεσογειακής αναιμίας , κατ’ εφαρμογή της απόφασης της τέως Υφυπουργού, Φωτεινής Σκοπούλη, που έλαβε το 2013, με απώτερο στόχο να προαχθεί η εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας, χωρίς όμως να έχουν σχεδιαστεί ή να έχουν εφαρμοστεί προγράμματα που να προάγουν την συνείδηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η Ειδική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, κα. Μαρία Αγγελοπούλου, στην Νικολέτα Ντάμπου και το LIFE2DAY..GR

Για το θέμα μιλούν στο LIFE2DAY.GR η Ειδική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, κα. Μαρία Αγγελοπούλου αλλά και ο Αναπληρωτής Διοικητής του Λαϊκού Νοσοκομείου, κ Βασίλειος Χαραλαμπόπουλος καθώς και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Σταμούλης.

Η  εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα , όπως είπε η κα. Αγγελοπούλου στο LIFE2DAYείναι μία δύσκολη υπόθεση, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με κορύφωση τον Αύγουστο, αλλά σχεδόν όλα τα νοσοκομεία που πραγματοποιούν μεταγγίσεις σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καταφέρνουν να εξασφαλίζουν το αίμα που χρειάζονται οι ασθενείς τους.

Το μόνο που αποτελεί εξαίρεση όπως μας τόνισε είναι το Λαϊκό Νοσοκομείο, το οποίο ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρουσιάζει ελλείψεις, αναβάλλοντας μεταγγίσεις από μία εβδομάδα μέχρι και ένα μήνα, με σαφείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Σημειώνεται ότι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται μετάγγιση αίματος περίπου ανά δύο εβδομάδες .

Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, χρειάζονται 650 με 700 χιλιάδες φιάλες αίματος ετησίως, το 45% εκ των οποίων προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, το 55% από το συγγενικό περιβάλλον, ενώ εισάγονται και 30.000 φιάλες από την Ελβετία, μόνο για τις ανάγκες της μεσογειακής αναιμίας.

Το Λαϊκό Νοσοκομείο, έχει μία μονάδα για 100 μεταγγιζόμενους, τους οποίους πολλές φορές καθυστερεί να τους μεταγγίσει, καθώς ισχυρίζεται έλλειψη πηγών, μάλιστα σε συνάντηση που είχε ο ΠΑΣΠΑΜΑ με τον Διοικητή του Νοσοκομείου και την Διευθύντρια αιμοδοσίας, για το θέμα αυτό, η κα. Κατσαρού δήλωσε ότι δεν είναι δική της δουλειά να βρει αίμα, τονίζοντας ότι υπεύθυνοι για το ρόλο αυτό, είναι οι επισκέπτες υγείας, οι οποίοι εξειδικεύονται στην προσέλκυση πηγών αίματος, αλλά που δεν διαθέτει το νοσοκομείο, ενώ ο Διοικητής του Λαϊκού παρέμεινε ουδέτερος.

Η κα. Αγγελοπούλου αποκάλυψε στο LIFE2DAY ότι κόντρα στην πεπατημένη, ο χειμώνας που μας πέρασε, ήταν καλύτερος σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου, ανέλαβε το θέμα προσωπικά και έψαξε και ο ίδιος να βρει πηγές, ωστόσο, το πρόβλημα το καλοκαίρι επανήλθε.

Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, χρειάζονται 650 με 700 χιλιάδες φιάλες αίματος ετησίως, το 45% εκ των οποίων προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, το 55% από το συγγενικό περιβάλλον, ενώ εισάγονται και 30.000 φιάλες από την Ελβετία, μόνο για τις ανάγκες της μεσογειακής αναιμίας.

«Αν δεν το έχεις ζήσει, δεν μπορείς να το νιώσεις», χωρίς οργή ή θυμό, ίσως είναι η μοναδική απάντηση που μπορούμε να δώσουμε ως άνθρωποι, στον υπάλληλο του Λαϊκού Νοσοκομείου, που στην αγωνιώδη έκκληση για αίμα, ανθρώπου με αιματοκρίτη 15, ο οποίος απεγνωσμένα ζητούσε να μάθει τα, πότε θα μεταγγιστεί, η απάντηση που του δόθηκε από το νοσοκομείο ήταν, «σας έχουμε υπερκαλύψει και δεν έχετε φέρει κανέναν αιμοδότη», λες και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία είναι η αιτία για τα χαμηλά ποσοστά εθελοντικής αιμοδοσίας, για τα οποία διακρίνεται η Ελλάδα.

Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Λαϊκού Νοσοκομείου, κ Βασίλειος Χαραλαμπόπουλος, είπε στο LIFE2DAY ότι κάθε Αύγουστο, δημιουργείται πρόβλημα με το αίμα λόγω του ότι οι αιμοδότες φεύγουν. Όπως μάλιστα μας περιέγραψε, υπάρχουν μέρες που φεύγει το κινητό συνεργείο και γυρίζει με 3-5 φιάλες αίματος.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, υπήρχε πρόβλημα, στο οποίο δεν μπορούσαν να βοηθήσουν ούτε τα υπόλοιπα νοσοκομεία γιατί αντιμετώπιζαν και εκείνα πρόβλημα, ενώ πολλές απόπειρες που έγιναν με συλλόγους, δεν καρποφόρησαν. Όπως μας εξήγησε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, το Λαϊκό νοσοκομείο, αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά, πραγματοποιεί πολλά χειρουργεία, ενώ μεταγγίζει και αιμορροφιλικούς.

Η κρίση επηρέασε και την εθελοντική αιμοδοσία , ‘oπως δήλωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κωνσταντίνος Σταμούλης, στο LIFE2DAY, η αιμοδοσία είναι ένας ευαίσθητος χώρος και όπως φαίνεται από έρευνες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως, επηρεάζεται άμεσα από την οικονομική κρίση.
Λόγω της κρίσης υπάρχει πτώση στην προσφορά αίματος, λόγω των αρνητικών ψυχολογικών καταστάσεων που δημιουργούν τα έντονα οικονομικά προβλήματα ή η ανεργία, με αποτέλεσμα να μην είναι πια προτεραιότητα η εθελοντική αιμοδοσία.

Ο κ. Σταμούλης μας εξήγησε επίσης ότι δεν υπάρχει συντονισμένο πρόγραμμα προσέλκυσης αιμοδοτών, ενώ δεν υπάρχουν και τα ανάλογα ειδικά προγράμματα στα σχολεία για να δημιουργήσουν την συνείδηση της αιμοδοσίας από μικρή ηλικία.Τέλος τόνισε ότι η αιμοδοσία για να έχει επάρκεια χρειάζεται συστηματικούς εθελοντές αίματος.

«Αν δεν το έχεις ζήσει, δεν μπορείς να το νιώσεις», χωρίς οργή ή θυμό, ίσως είναι η μοναδική απάντηση που μπορούμε να δώσουμε ως άνθρωποι, στον υπάλληλο του Λαϊκού Νοσοκομείου, που στην αγωνιώδη έκκληση για αίμα, ανθρώπου με αιματοκρίτη 15, ο οποίος απεγνωσμένα ζητούσε να μάθει τα, πότε θα μεταγγιστεί, η απάντηση που του δόθηκε από το νοσοκομείο ήταν, «σας έχουμε υπερκαλύψει και δεν έχετε φέρει κανέναν αιμοδότη», λες και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία είναι η αιτία για τα χαμηλά ποσοστά εθελοντικής αιμοδοσίας, για τα οποία διακρίνεται η Ελλάδα.

Οι ειδικές ανάγκες για αίμα των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία

Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία αποτελούν μία ομάδα ανθρώπων με πολύ ειδικές ανάγκες για αίμα που σχετίζονται με παράγοντες που είναι άγνωστες σε εμάς, αλλά έχει σημασία να τους μάθουμε για να καταλάβουμε την αγωνία που βιώνουν 3100 συνάνθρωποι μας καθημερινά.

  • Η μετάγγιση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία δεν είναι μία απλή υπόθεση, όπως είναι κάποιου που μπορεί να χρειαστεί να μεταγγιστεί μια φορά στη ζωή του. Αντίθετα, αφορά πολλούς παράγοντες που μπορεί να μεταβληθούν από μετάγγιση σε μετάγγιση.
  • Η μετάγγιση αίματος είναι μεταμόσχευση (υγρού ιστού), όπως ακριβώς είναι και η μεταμόσχευση των οργάνων. Κάθε μετάγγιση προϋποθέτει την συμβατότητα της ομάδας αίματος (φαινότυπος)του δότη και του λήπτη όπως όλοι γνωρίζουμε.
  • Στους πολυμεταγγιζόμενους όμως, είναι κρίσιμης σημασίας να ελεγχθεί και ο γονότυπος, δηλαδή οι πληροφορίες που βρίσκονται στο DNA του δότη. Η κρισιμότητα αυτή έγκειται στο γεγονός, ότι κάθε φορά που μεταγγίζεται κάποιος με μεσογειακή αναιμία, μπορούν να μεταφερθούν στον οργανισμό του αντιγόνα. Τα αντιγόνα είναι μόρια που προκαλούν την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού του λήπτη. Αυτό σημαίνει, ότι λόγω των πολλαπλών μεταγγίσεων συχνά μεταφέρονται αντιγόνα, τα οποία δεν πρέπει να είναι παρόντα στην επόμενη μετάγγιση, καθώς σε συνδυασμό με την απάντηση των αντισωμάτων του λήπτη, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ή αιμολυτική αντίδραση η οποία είναι πολύ σοβαρή, κάνοντας το έργο των γιατρών όλο και πιο δύσκολο, όταν έρχονται αντιμέτωποι με ασθενείς που έχουν πολλά αντιγόνα στο αίμα τους.
  • Για το λόγο αυτό, μάλιστα, πάντοτε πριν γίνει μία μετάγγιση αίματος σε αυτούς τους ασθενείς, γίνεται έλεγχος του αίματος του δότη και του λήπτη, πριν πραγματοποιηθεί η μετάγγιση.
    Η αγωνία λοιπόν αυτών των ανθρώπων δεν εστιάζεται μόνο στο να βρουν αίμα, αλλά και στο να βρουν το κατάλληλο αίμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 865 κρούσματα

Δικαίωση για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, αύξηση δόσεων και ρύθμιση σε οφειλές

7 θετικά δείγματα σε 616 τεστ στην Νέα Σμύρνη

ΕΟΔΥ Rapid test: 7 θετικά δείγματα στη Νέα Σμύρνη. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Από τους 616 έλεγχους, ανευρέθησαν επτά (7) θετικά δείγματα, από τα οποία έξι (6) αφορούν σε Έλληνες και ένα σε αλλοδαπό (4 άνδρες και 3 […]

Καθολική χρήση μάσκας για αποφυγή νέου lockdown

Κορωνοϊός Μάσκες: Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας. Μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στους περισσότερους νομούς της χώρας, η κυβέρνηση ζητά για άλλη μια φορά την συμόρφωση του ελληνικού λαού με τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊου και εφιστά την προσοχή όλων. Ο κ. Μαγιορκίνης χθες απήυθυνε έκκληση στους νέους λέγοντας: “Με βάση την […]

20 υπάλληλοι της Βουλής σε καραντίνα, 3 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κορωνοϊός Βουλή: Νέο κρούσμα κορωνοϊου στη Βουλή -20 σε καραντίνα. Άλλο ένα κρούσμα στη Βουλή αυξάνει τον αριθμό των ατόμων σε καραντίνα στα 20.  Ο υπάλληλος που νόσησε εργάζεται σε υπηρεσία εκτός του κεντρικού κτιρίου (στο Μέγαρο Αρβανίτη), όπως και τα προηγούμενα δύο κρούσματα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 20 συνάδελφοί του υπαλλήλου που εργάζονται στην […]

Έκρηξη με 667 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Κορωνοϊός κρούσματα σήμερα: Ρεκόρ με 667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας σήμερα, Τρίτη 20 οκτωβρίου. Χωρίς τέλος η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο ΕΟΔΥ κατεγραψε την Τρίτη 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν […]

Συναγερμός στη Λιβαδειά μετά από 18 κρούσματα

Λιβαδειά κρούσματα: 18 κρούσματα εντοπίστηκαν σε εκκοκκιστήριο στην Λιβαδειά. Συναγερμός στη πόλη της Βοιωτίας. Ανησυχία προκαλείται για την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, μετά τα 18 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εκκοκκιστήριο στη Λιβαδειά. Ακόμα ένα περιστατικό εμφάνισης μαζικών κρουσμάτων σε εργοστάσια. Παρά το γεγονός ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς εργασιακούς χώρους είναι υποχρεωτική, φαίνεται ότι […]

Τραγική αύξηση των θανάτων μέσα σε λίγες ώρες

Κορωνοϊός νεκροί: Τραγική αύξηση των θανάτων. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες έχουν αυξηθεί τα θύματα του κορωνοϊού, καθώς 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. 82χρονη με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο νοσοκομείο «Αττικό» καθώς και μια 85χρονη στο νοσοκομείο «Θριάσιο». Την ίδια στιγμή, ένας 83χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Θριάσιο» έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. […]

Μηδενική ανοχή στην ανευθυνότητα, επισημαίνει ο δήμαρχος Σερρών

Κορωνοϊός Σέρρες: Φόβοι για lockdown στις Σέρρες. Τα τελευταία 24ωρα σοβαρό πρόβλημα με αυξημένα κρούσματα παρουσίαζει η πόλη  των Σερρών.Ο  δήμαρχος της πόλης, Αλέξανδρος Χρυσάφης, προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown, προχωρά σε έκτακτα μέτρα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Σερρών τόνισε: «Από το πρωί είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις στο Δημαρχείο Σερρών για τη […]