Ρεπορτάζ Υγείας

Μελλοντικές Απειλές Τύπου Covid: Επικριτές λένε ότι το κείμενο της συνθήκης για την πανδημία είναι “βήμα προς τα πίσω”

Μελλοντικές Απειλές Τύπου Covid: Επικριτές λένε ότι το κείμενο της συνθήκης για την πανδημία είναι “βήμα προς τα πίσω”

Ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι νέες απειλές πανδημίας απειλούνται και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ευθυγράμμιση των θέσεων ώστε να τηρηθεί η προθεσμία του Μαΐου 2024.

Μελλοντικές Απειλές Τύπου Covid: Καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συνθήκη για την πανδημία επιταχύνονται, οι παρατηρητές προειδοποιούν για αποδυναμωμένες προσπάθειες για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στα ιατρικά προϊόντα που απαιτούνται για τη μάχη με μελλοντικές απειλές τύπου COVID. Συγκλονισμένα από την πανδημία, τα 194 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπραγματεύονται μια διεθνή συμφωνία με στόχο να διασφαλίσουν ότι οι χώρες θα είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την επόμενη καταστροφή, ή ακόμη και να την αποτρέψουν εντελώς. Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τον Μάιο του 2024.

Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι οι αναθεωρήσεις που γίνονται στο προκαταρκτικό κείμενο των διαπραγματεύσεων αποδυναμώνουν τη γλώσσα – κυρίως σε έναν βασικό τομέα που αποσκοπεί στην πρόληψη της ανεξέλεγκτης ανισότητας που παρατηρήθηκε στην πρόσβαση σε εμβόλια και άλλα ιατρικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. “Νομίζω ότι πρόκειται για ένα πραγματικό βήμα προς τα πίσω”, δήλωσε στο AFP η Suerie Moon, συνδιευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Γενεύης. Εάν τα φτωχότερα έθνη δεν δουν σταθερή γλώσσα που να διασφαλίζει ότι θα είναι καλύτερα προστατευμένα όταν χτυπήσει η επόμενη πανδημία, “υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι χώρες να αποχωρήσουν” από τις συνομιλίες, προειδοποίησε η ίδια.

“Δεν είναι αρκετά καλό”

Παρατηρητές δήλωσαν ότι το νέο σχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του Διακυβερνητικού Οργάνου Διαπραγμάτευσης (ΔΟΔ) στα μέσα Ιουνίου, ήταν “καθαρότερο” -αλλά και πιο αδύναμο σε ορισμένα σημαντικά σημεία. Ειδικότερα, οι ομάδες δημόσιου συμφέροντος δήλωσαν ότι η κατάργηση της απαίτησης να εξαρτώνται τα δημόσια κονδύλια που χορηγούνται στην Ε&Α του ιδιωτικού τομέα από την πιο διαφανή τιμολόγηση των προϊόντων τους αποτελεί ζήτημα. Αντ’ αυτού, το επικαιροποιημένο σχέδιο προτρέπει τις χώρες να προσπαθήσουν να προωθήσουν την ανταλλαγή γνώσεων και τη διαφάνεια “σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και κατά περίπτωση”. Οι χώρες θα πρέπει επίσης “να δώσουν κίνητρα στους κατασκευαστές προϊόντων που σχετίζονται με την πανδημία να μεταφέρουν τη σχετική τεχνολογία και τεχνογνωσία” σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, αναφέρει μια επιλογή. “Τα εθελοντικά μέτρα δεν αρκούν”, δήλωσε ο Luis Villarroel, επικεφαλής της ΜΚΟ Innovarte (Καινοτομία) η οποία επικεντρώνεται στη διασφάλιση ενός ισορροπημένου συστήματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Το κείμενο είναι “πολύ αδύναμο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Επείγον

Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία στο κείμενο που πιθανότατα δεν θα αρέσουν στη φαρμακοβιομηχανία. Περιλαμβάνουν την επιλογή να συνδεθεί η κοινή χρήση δειγμάτων παθογόνων παραγόντων με την απαίτηση να μοιράζονται τα οφέλη από τα προϊόντα που προκύπτουν. Ενώ συμφωνούν ότι είναι σημαντικό για όλες τις χώρες να μοιράζονται γρήγορα δείγματα ιών και βακτηρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνες επιδημίες, οι φτωχότερες χώρες θέλουν πρόσβαση στα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των παραγόμενων εμβολίων, των μεταβιβάσεων τεχνολογίας, των δικαιωμάτων ή των προγραμμάτων ανάπτυξης ικανοτήτων. Η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών και Συνδέσμων προειδοποίησε ότι η σύνδεση της πρόσβασης σε δείγματα παθογόνων παραγόντων με την εν λόγω ανταλλαγή οφελών θα μπορούσε να επιβραδύνει επικίνδυνα την ανταλλαγή ζωτικών δεδομένων. “Παραμένουμε ανήσυχοι ότι θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις για τις οποίες θα μετανιώσουμε σε μια μελλοντική πανδημία”, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας IFPMA Thomas Cueni σε δήλωσή του στο AFP. “Το σύστημα καινοτομίας και η ταχεία πρόσβαση σε παθογόνους οργανισμούς ήταν αμφότερα ζωτικής σημασίας για να μπορέσει η φαρμακοβιομηχανία να αναπτύξει νέα εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά ως απάντηση στην COVID-19”. Ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι νέες απειλές πανδημίας απειλούνται και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ευθυγράμμιση των θέσεων ώστε να τηρηθεί η προθεσμία του Μαΐου 2024. “Νομίζω ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία αν όλοι συνειδητοποιήσουν ότι το παράθυρό μας πριν από την επόμενη πανδημία, την επόμενη απειλή για την υγεία, δεν είναι πιθανώς πολύ μακριά”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Xavier Becerra στους δημοσιογράφους στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέδιο διεθνούς συμφωνίας για μελλοντικές πανδημίες συζητήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Έρχονται αυστηρότερα  lockdown και  απαγόρευση αναγκαίων  ταξιδιών

Το φαρμακευτικό λόμπι καταγγέλλει "ηλίθια" σχέδια πατεντών για πανδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.

Επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση ζωής από υπερβολική δόση οπιοειδών

Ο Lavonas δήλωσε ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με υπερβολική δόση που αντιμετωπίζει έχουν διασωθεί από κάποιον που ήταν εκπαιδευμένος στη ναλοξόνη και την είχε στη διάθεσή του. "Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι που κάνουν χρήση οπιοειδών μόνοι τους ή κάνουν χρήση οπιοειδών όπου δεν υπάρχει κάποιος να βοηθήσει, δεν επιβιώνουν για να με δουν". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση - επειγόντως, είπε. "Η δηλητηρίαση από οπιοειδή είναι τόσο συχνή που όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι".