Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γρίπη: Ανάπτυξη εμβολίου 20 υποτύπων mRNA για την προστασία από μελλοντικές πανδημίες της νόσου

Γρίπη: Ανάπτυξη εμβολίου 20 υποτύπων mRNA για την προστασία από μελλοντικές πανδημίες της νόσου

"Πιστεύουμε ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να πάθουν ποτέ σοβαρή λοίμωξη από γρίπη", δήλωσε ο Hensley. Κατ' αρχήν, πρόσθεσε, η ίδια πολυδύναμη στρατηγική mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους ιούς με πανδημικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών.

Γρίπη: Ένα πειραματικό εμβόλιο με βάση το mRNA κατά και των 20 γνωστών υποτύπων του ιού της γρίπης παρείχε ευρεία προστασία από τα κατά τα άλλα θανατηφόρα στελέχη της γρίπης σε αρχικές δοκιμές και έτσι θα μπορούσε να χρησιμεύσει μια μέρα ως γενικό προληπτικό μέτρο κατά μελλοντικών πανδημιών γρίπης, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Το “πολυδύναμο” εμβόλιο, το οποίο οι ερευνητές περιγράφουν σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στο Science, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία αγγελιοφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια SARS-CoV-2 της Pfizer και της Moderna. Αυτή η τεχνολογία mRNA που επέτρεψε αυτά τα εμβόλια COVID-19 ήταν πρωτοποριακή στο Penn. Δοκιμές σε ζωικά μοντέλα έδειξαν ότι το εμβόλιο μείωσε δραματικά τα σημάδια της ασθένειας και προστάτευσε από το θάνατο, ακόμη και όταν τα ζώα εκτέθηκαν σε στελέχη γρίπης διαφορετικά από εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του εμβολίου.

“Η ιδέα εδώ είναι να έχουμε ένα εμβόλιο που θα δώσει στους ανθρώπους ένα βασικό επίπεδο ανοσολογικής μνήμης σε διαφορετικά στελέχη γρίπης, έτσι ώστε να υπάρχουν πολύ λιγότερες ασθένειες και θάνατοι όταν εμφανιστεί η επόμενη πανδημία γρίπης”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Scott Hensley, Ph.D., καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman. Ο Hensley και το εργαστήριό του συνεργάστηκαν στη μελέτη με το εργαστήριο του πρωτοπόρου του εμβολίου mRNA Drew Weissman, MD, Ph.D., καθηγητή της οικογένειας Roberts στην έρευνα εμβολίων και διευθυντή της έρευνας εμβολίων στην Penn Medicine. Οι ιοί της γρίπης προκαλούν περιοδικά πανδημίες με τεράστιο αριθμό θανάτων. Η πιο γνωστή από αυτές ήταν η πανδημία της “ισπανικής γρίπης” του 1918-19, η οποία σκότωσε τουλάχιστον δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να κυκλοφορούν σε πτηνά, χοίρους και άλλα ζώα και οι πανδημίες μπορούν να ξεκινήσουν όταν ένα από αυτά τα στελέχη μεταπηδά στον άνθρωπο και αποκτά μεταλλάξεις που το προσαρμόζουν καλύτερα για εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων. Τα σημερινά εμβόλια κατά της γρίπης είναι απλώς “εποχικά” εμβόλια που προστατεύουν από πρόσφατα κυκλοφορούντα στελέχη, αλλά δεν αναμένεται να προστατεύουν από νέα, πανδημικά στελέχη. Η στρατηγική που εφαρμόζουν οι ερευνητές της Penn Medicine είναι να εμβολιάζουν χρησιμοποιώντας ανοσογόνα -ένα είδος αντιγόνου που διεγείρει τις ανοσολογικές αποκρίσεις- από όλους τους γνωστούς υπότυπους της γρίπης, προκειμένου να προκληθεί ευρεία προστασία. Το εμβόλιο δεν αναμένεται να παρέχει “αποστειρωτική” ανοσία που να αποτρέπει πλήρως τις ιικές λοιμώξεις. Αντίθετα, η νέα μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο προκαλεί μια ανοσολογική απάντηση μνήμης που μπορεί να ανακληθεί γρήγορα και να προσαρμοστεί σε νέα πανδημικά ιικά στελέχη, μειώνοντας σημαντικά τη σοβαρή ασθένεια και το θάνατο από λοιμώξεις.

“Θα ήταν συγκρίσιμο με τα εμβόλια mRNA SARS-CoV-2 πρώτης γενιάς, τα οποία στόχευαν στο αρχικό στέλεχος Wuhan του κορονοϊού”, δήλωσε ο Hensley. “Ενάντια σε μεταγενέστερες παραλλαγές, όπως το omicron, αυτά τα αρχικά εμβόλια δεν εμπόδισαν πλήρως τις ιικές λοιμώξεις, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ανθεκτική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου”. Το πειραματικό εμβόλιο, όταν εγχυθεί και απορροφηθεί από τα κύτταρα των ληπτών, αρχίζει να παράγει αντίγραφα μιας βασικής πρωτεΐνης του ιού της γρίπης, της πρωτεΐνης της αιμαγλουτινίνης, και για τους είκοσι υπότυπους αιμαγλουτινίνης της γρίπης -Η1 έως Η18 για τους ιούς της γρίπης Α και δύο ακόμη για τους ιούς της γρίπης Β. “Για ένα συμβατικό εμβόλιο, η ανοσοποίηση έναντι όλων αυτών των υποτύπων θα αποτελούσε μεγάλη πρόκληση, αλλά με την τεχνολογία mRNA είναι σχετικά εύκολο”, δήλωσε ο Hensley. Στα ποντίκια, το εμβόλιο mRNA προκάλεσε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, τα οποία παρέμειναν αυξημένα για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, και αντέδρασε έντονα και στους 20 υποτύπους της γρίπης. Επιπλέον, το εμβόλιο φάνηκε σχετικά ανεπηρέαστο από προηγούμενες εκθέσεις στον ιό της γρίπης, οι οποίες μπορούν να αλλοιώσουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις στα συμβατικά εμβόλια κατά της γρίπης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αντισωματική απόκριση στα ποντίκια ήταν ισχυρή και ευρεία ανεξάρτητα από το αν τα ζώα είχαν εκτεθεί προηγουμένως στον ιό της γρίπης ή όχι. Ο Hensley και οι συνάδελφοί του σχεδιάζουν επί του παρόντος κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δήλωσε. Οι ερευνητές οραματίζονται ότι, εάν οι δοκιμές αυτές είναι επιτυχείς, το εμβόλιο μπορεί να είναι χρήσιμο για την πρόκληση μακροχρόνιας ανοσολογικής μνήμης έναντι όλων των υποτύπων της γρίπης σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών. “Πιστεύουμε ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να πάθουν ποτέ σοβαρή λοίμωξη από γρίπη”, δήλωσε ο Hensley. Κατ’ αρχήν, πρόσθεσε, η ίδια πολυδύναμη στρατηγική mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους ιούς με πανδημικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γονείς συζητούν με τους παιδιάτρους για τα παιδικά εμβόλια;

Γ. Κρομμύδας στο healthweb : Δεν υπάρχει έξαρση της γρίπης τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα

Πόσο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει η νοσηλεία από γρίπη;

Τα νοσοκομεία της Καλιφόρνια χρησιμοποιούν σκηνές υπερχείλισης για την αύξηση του αριθμού των ασθενών με γρίπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Quiche Lorraine με σπανάκι 

Κις λορέν: Αυτό το Quiche Lorraine με σπανάκι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε για οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Close Icon