Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ: Ιατρικοί εμπειρογνώμονες μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης

ΗΠΑ: Ιατρικοί εμπειρογνώμονες μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης

Ο Zweig ελπίζει ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού της γρίπης θα μειωθεί, δεδομένου ότι η COVID βρίσκεται ακόμη στο μυαλό των ανθρώπων και πολλοί άνθρωποι είναι προσεκτικοί.

ADMAN

ΗΠΑ: Με τα κρούσματα γρίπης να έχουν ήδη αναφερθεί κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2022, πολλοί αξιωματούχοι υγείας συνιστούν σε όσους είναι έξι μηνών και άνω να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ώστε να προετοιμαστούν για την επερχόμενη περίοδο γρίπης. “Είναι μια απολύτως καλή στιγμή για [τους ανθρώπους] να κάνουν το εμβόλιο, αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Dr. Aaron Glatt, M.D., πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής και επικεφαλής των Λοιμωδών Νοσημάτων στο Mount Sinai South Nassau στη Νέα Υόρκη.

Είναι επίσης επιδημιολόγος του νοσοκομείου.

Ο Michael Kinch, Ph.D., ανοσολόγος και ειδικός στα εμβόλια, καθώς και κοσμήτορας Επιστημών και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Long Island στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο Fox News Digital: “Ενώ ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε όλους τους ανθρώπους – ανεξαρτήτως υγείας ή ηλικίας – οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι” σε αυτόν.

“Είναι σημαντικό τα άτομα ηλικίας έξι μηνών και άνω και τα οποία δεν έχουν εμφανίσει στο παρελθόν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο”.

Και πρόσθεσε: “Σε ένα μέσο έτος, 60.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από τη γρίπη”.

Όσον αφορά αυτή την τεράστια απώλεια ζωής, πρόσθεσε ότι “οι περισσότερες από [αυτές τις απώλειες] μπορούν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό ρουτίνας”.

Ακόμα ένας άλλος εμπειρογνώμονας συμμετείχε στη συζήτηση.

Ένας γιατρός με τον οποίο μίλησε το Fox News Digital συνιστά στους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης ιδανικά πριν από το τέλος Οκτωβρίου – πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης.

Ο Dr. Fred Davis, αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Επειγόντων Περιστατικών στο Northwell Health στο Long Island της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο Fox News Digital ότι βλέπει πολλά περιστατικά γρίπης να παρουσιάζονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών κάθε χρόνο.

Ο Davis δήλωσε επίσης: “Είναι σημαντικό τα άτομα ηλικίας έξι μηνών και άνω και τα οποία δεν έχουν εμφανίσει στο παρελθόν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο”.

Κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο, οι άνθρωποι μειώνουν τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών από τον ιό της γρίπης.

Κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να προστατεύει από τους τέσσερις πιο πιθανούς ιούς γρίπης που αναμένεται να είναι οι πιο διαδεδομένοι εκείνη τη χρονιά, σημείωσε ο Ντέιβις.

Κάνοντας το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης, είπε, οι άνθρωποι μειώνουν τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών από τον ιό της γρίπης.

“Αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι [οι άνθρωποι] άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις (π.χ. άσθμα, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και χρόνια νεφρική νόσο) και όσες είναι έγκυες”, είπε.

“Το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτές τις ομάδες για τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου από τη γρίπη”, δήλωσε ο Davis στο Fox News Digital.

Κάντε το εμβόλιο κατά της γρίπης το συντομότερο δυνατό, λένε φέτος οι αξιωματούχοι υγείας, όπως έχουν πει και στο παρελθόν.

Αλλά υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις στις οποίες το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι κατάλληλο για τους ανθρώπους. Ενημερωθείτε πρώτα από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Κάντε το εμβόλιο κατά της γρίπης το συντομότερο δυνατό, λένε φέτος οι αξιωματούχοι υγείας, όπως έχουν πει και στο παρελθόν.

Αλλά υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις στις οποίες το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι κατάλληλο για τους ανθρώπους. Συμβουλευτείτε πρώτα έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ενώ οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας συνιστούν στα περισσότερα άτομα ηλικίας έξι μηνών και άνω να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε σεζόν, σε σπάνιες εξαιρέσεις δεν ενδείκνυται.

Ορισμένα εμβόλια μπορεί να μην είναι κατάλληλα για ορισμένα άτομα, δήλωσαν επίσης οι αξιωματούχοι υγείας.

“Διαφορετικά εμβόλια κατά της γρίπης έχουν εγκριθεί για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες”, σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην ιστοσελίδα του.

Υπάρχουν αδρανοποιημένα εμβόλια γρίπης σε τυποποιημένη δόση που εγκρίνονται για άτομα ηλικίας μόλις έξι μηνών, σημειώνει το CDC- ωστόσο, ενώ ορισμένα εμβόλια εγκρίνονται μόνο για ενήλικες.

“Ορισμένοι άνθρωποι (για παράδειγμα, οι έγκυες και τα άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις) δεν πρέπει να λαμβάνουν ορισμένους τύπους εμβολίων κατά της γρίπης και ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν καθόλου εμβόλια κατά της γρίπης (αν και αυτό είναι ασυνήθιστο)”.

Το CDC δήλωσε επίσης ότι διαφορετικά εμβόλια γρίπης εγκρίνονται για άτομα διαφορετικών ηλικιών – και ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο που είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.

Υπάρχουν αδρανοποιημένα εμβόλια γρίπης τυποποιημένης δόσης που εγκρίνονται για άτομα ηλικίας μόλις έξι μηνών, σημείωσε ο οργανισμός- ωστόσο, ορισμένα εμβόλια εγκρίνονται μόνο για ενήλικες.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το ανασυνδυασμένο εμβόλιο γρίπης που έχει εγκριθεί για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και τα εμβόλια με επικουρικό και αδρανοποιημένο εμβόλιο υψηλής δόσης που έχουν εγκριθεί για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Τρία εμβόλια κατά της γρίπης φέτος

Αρχής γενομένης από την περίοδο γρίπης 2022-2023, το CDC δήλωσε ότι υπάρχουν τρία εμβόλια γρίπης που συνιστώνται για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Τα εμβόλια αυτά είναι το τετραδύναμο εμβόλιο Fluzone υψηλής δόσης, το ανασυνδυασμένο τετραδύναμο εμβόλιο γρίπης Flublok και το τετραδύναμο επικουρικό εμβόλιο γρίπης Fluad.

Ο Davis δήλωσε στο Fox News Digital ότι συνιστάται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να λαμβάνουν ένα από αυτά τα εμβόλια επειδή πρόκειται για υψηλότερες δόσεις από τα άλλα εμβόλια – και οι υψηλότερες δόσεις είναι ενδεχομένως πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της γρίπης για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να συζητήσουν τις ατομικές τους περιπτώσεις με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να δουν αν το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι κατάλληλο γι’ αυτούς.

Το CDC επισημαίνει ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες και τα άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, καθώς και τα άτομα με αλλεργία στο αυγό.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας, ωστόσο, δήλωσαν επίσης ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να συζητήσουν τις ατομικές τους περιπτώσεις με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να δουν αν το εμβόλιο είναι κατάλληλο γι’ αυτούς.

Το CDC δηλώνει επίσης ότι υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες ορισμένα άτομα δεν πρέπει να λάβουν το εμβόλιο της γρίπης.

Σε αυτούς που δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης περιλαμβάνονται τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών και τα άτομα με “σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή αλλεργίες σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου κατά της γρίπης (εκτός από τις πρωτεΐνες του αυγού)”.

Το CDC ανέφερε ότι είναι σημαντικό να μιλήσετε με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πριν κάνετε το εμβόλιο της γρίπης εάν είχατε ποτέ το σύνδρομο Guillain-Barre (GBS), μια σοβαρή παραλυτική ασθένεια.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, ζελατίνη και άλλα συστατικά.

Είναι ζωτικής σημασίας να μιλήσετε με έναν γιατρό ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να δείτε αν ο εμβολιασμός είναι κατάλληλος.

Το CDC δήλωσε ότι είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πριν κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης εάν είχατε ποτέ το σύνδρομο Guillain-Barre (GBS), μια σοβαρή παραλυτική ασθένεια – καθώς ορισμένα άτομα με ιστορικό GBS δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Επιπλέον, εάν είχατε σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση οποιουδήποτε άλλου εμβολίου κατά της γρίπης, συζητήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν θα πρέπει να απέχετε από ένα νέο εμβόλιο κατά της γρίπης αυτή τη φορά.

“Αυτή η χρονιά θα είναι σίγουρα πιο δύσκολη από τις δύο τελευταίες περιόδους γρίπης, επειδή η κοινωνία ανοίγει και πάλι – και οι άνθρωποι φορούν όλο και λιγότερο μάσκες”.

Αν δεν αισθάνεστε καλά, μιλήστε πρώτα με έναν γιατρό για τα συμπτώματά σας – για να δείτε αν είναι κατάλληλη στιγμή για να κάνετε εμβόλιο κατά της γρίπης ή όχι, επισημαίνει επίσης το CDC.

Ρινικό σπρέι έναντι ένεσης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης με ρινικό σπρέι έναντι της ένεσης, οι ειδικοί σε θέματα υγείας δήλωσαν στο Fox News Digital ότι είναι ζωτικής σημασίας να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να δείτε αν αυτός ο τύπος εμβολίου είναι κατάλληλος – καθώς υπάρχουν αρκετά σενάρια στα οποία αντενδείκνυται και στα οποία μια ένεση θα ήταν ασφαλέστερη.

“Το ρινικό σπρέι είναι ένα ζωντανό, εξασθενημένο εμβόλιο, που σημαίνει ότι είναι ένας εξασθενημένος αλλά ζωντανός ιός της γρίπης”, δήλωσε ο Dr. Ken Zweig, M.D., γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης με το Northern Virginia Family Practice στο Arlington, Va.

“Δεν θα προκαλέσει πρόβλημα σε υγιείς ασθενείς, αλλά θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε λοίμωξη από γρίπη σε όποια είναι έγκυος, σε όποιον είναι ανοσοκατασταλμένος ή πολύ μικρός – κάτω των δύο ετών”, είπε επίσης.

Ο Zweig είναι επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στις δύο Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Georgetown και του Πανεπιστημίου George Washington στην Ουάσινγκτον.

Ο Zweig πρόσθεσε: “Υπάρχουν και άλλοι λιγότερο συνηθισμένοι λόγοι για να μην πάρει κανείς το ρινικό σπρέι, οπότε όποιος το σκέφτεται θα πρέπει πρώτα να το ελέγξει με τον γιατρό του”.

Ο Zweig δήλωσε επίσης στο Fox News Digital: “Αυτή η χρονιά θα είναι σίγουρα πιο δύσκολη από τις δύο τελευταίες περιόδους γρίπης, επειδή η κοινωνία ανοίγει και πάλι – και οι άνθρωποι φορούν όλο και λιγότερο μάσκες”.

“Πολλοί άνθρωποι έχουν κόπωση από τα εμβόλια από όλα τα εμβόλια COVID – και περισσότερα βρέφη και νήπια δεν έχουν δει ποτέ τη γρίπη … οπότε πιθανότατα δεν έχουν καμία ανοσία”.

Ο Zweig ελπίζει ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού της γρίπης θα μειωθεί, δεδομένου ότι η COVID βρίσκεται ακόμη στο μυαλό των ανθρώπων και πολλοί άνθρωποι είναι προσεκτικοί.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι λιγότερο πιθανό να πάνε στη δουλειά ή να δουν φίλους όταν έχουν συμπτώματα κρυολογήματος, οπότε νομίζω ότι θα υπάρχει λιγότερη πιθανότητα εξάπλωσης της γρίπης από ό,τι υπήρχε πριν από το COVID”, δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Ιός της Γρίπης δεν μας ξέχασε διόλου -Επανέρχεται δριμύτερος και μάλλον πιο επιθετικός

Εποχή γρίπης στις ΗΠΑ - Τα κρούσματα στην Αυστραλία προκαλούν ανησυχίες, λένε οι ειδικοί

Γρίπη και σεξουαλική επαφή "παντρεύονται"; Τι λένε οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καταιγισμός κινητοποιήσεων στα δημόσια νοσοκομεία

Ορμητική  ‘’καταιγίδα’’ κινητοποιήσεων έχουν οργανώσει οι γιατροί της χώρας μετά την κατάθεση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο  εισαγάγει δομικές αλλαγές για το εργασιακό καθεστώς των γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

"Όποιος νοσήσει από κορωνοϊό είναι πιο ευάλωτος στο να κολλήσει γρίπη ή αντίστροφα", λέει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, επομένως υπάρχει ανοσοποίηση», τόνισε η κα Γκάκα, εξηγώντας ότι, πλέον, πολλά κρούσματα γίνονται αντιληπτά όταν πηγαίνουν για κάποιο άλλο ιατρικό λόγο σε ένα νοσοκομείο και το Covid test βγαίνει θετικό. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στην παραπάνω περίπτωση, η εισαγωγή του ασθενή καταγράφεται ως λοίμωξη από κορωνοϊό.

Διαμαρτυρίες σε όλη την Κίνα, καθώς ο θυμός αυξάνεται για την πολιτική μηδενικής covid

Οι αξιωματούχοι του Ουρουμτσί δήλωσαν το Σάββατο ότι η πόλη "είχε ουσιαστικά μηδενίσει τις κοινωνικές μεταδόσεις" και ότι "θα αποκαθιστούσε την κανονική τάξη της ζωής των κατοίκων στις περιοχές χαμηλού κινδύνου με σταδιακό και οργανωμένο τρόπο".

Καλύτερα να παίρνετε βιταμίνες από το φαγητό και όχι από το μπουκάλι

"Η βιταμίνη D συνήθως απορροφάται ελάχιστα μέσω της τροφής", εξήγησε η Kirkpatrick σε δελτίο ειδήσεων της κλινικής. "Ένα συμπλήρωμα D3 μιμείται περισσότερο τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, εκεί παίρνουμε την καλύτερη βιταμίνη D".