ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γρίπη Εμβόλιο: Απαραίτητο όσο ποτέ εν καιρώ της πανδημίας

Γρίπη Εμβόλιο: Απαραίτητο όσο ποτέ εν καιρώ της πανδημίας

Γρίπη Εμβόλιο: Η πρώτη ασθένεια που οι άνθρωποι απέτρεψαν με τον εμβολιασμό ήταν η ευλογιά. Μάλιστα,  το εμβόλιο  κατά της ευλογιάς οδήγησε στην εξαφάνισή της που μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα είχε ήδη σκοτώσει 300-500 εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και παρέχει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία ενάντια σε ασθένειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν όχι μόνο σε σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και να επιφέρουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου έφερε στο προσκήνιο τη διαχρονική  αξία του εμβολιασμού. Κάθε χρόνο, χιλιάδες ενήλικες αρρωσταίνουν από ασθένειες, όπως η γρίπη, που θα μπορούσαν να προληφθούν  με εμβόλια. Στην Ελλάδα ο συστηματικός αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε σχετικά προσφάτως  και  είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ετησίως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται για όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών και για ειδικές ομάδες τους πληθυσμού, όπως πάσχοντες από χρόνιες πνευμονοπάθειες ή σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα. Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια  και στεφανιαία νόσο αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο καρδιολογικών ασθενών που ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις πολύτιμες κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά και νεφρολογικά νοσήματα, αλλά και ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή (π.χ. ασθενείς με κακοήθειες ή αυτοάνοσα νοσήματα, ασθενείς που υπεβλήθησαν σε μεταμόσχευση κ.λπ.)  αποτελούν ομάδες ασθενών που ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη είναι επιβεβλημένος, πάντα υπό την καθοδήγηση των γιατρών.

Ο αντιγριπικός  εμβολιασμός αφορά και ομάδες πληθυσμού χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όσοι βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των  6 μηνών ή φροντίζουν ευπαθή άτομα,  καθώς επίσης εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας  (γιατροί, νοσηλευτές, κ.λπ.) ανεξάρτητα ηλικίας θα πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Επίσης, συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων καθώς και των ατόμων με νοσογόνο παχυσαρκία, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 kg/m2.

Τα εμβόλια δικαιώνουν απόλυτα τη γνωστή ιπποκρατική ρήση «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Η αναχαίτιση της γρίπης  σήμερα πέραν από το ατομικό όφελος θα συμβάλει στην ανακούφιση των συστημάτων υγείας που ενδεχομένως να πιεστούν από την πανδημία της νόσου Covid-19. Ας κάνουμε φέτος τον εμβολιασμό ενάντια στη γρίπη στάση ζωής, αφενός για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αφετέρου τους συνανθρώπους μας και όλη την κοινωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο συμπλήρωμα διατροφής για προστασία από την γρίπη

Φαρμακευτικές εταιρίες στόχοι: Τα κορυφαία προγράμματα εμβολίων εκτός covid-19

Αντιγριπικός εμβολιασμός πρόληψη: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι υγειονομικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά επιστρέφουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες ... με ασφάλεια!

Σπορ παιδιά Covid-19: Τα παιδιά επιστρέφουν στις αθλητικές δραστηριότητες και αυτό είναι υπέροχο. Για να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση της Covid-19, όμως, ορίστε κάποιες απλές και περιεκτικές συμβουλές από την Εθνική Ένωση Αθλητικών Προπονητών στις ΗΠΑ.

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Το "ζην επικινδύνως" στο σεξ & οι πιο επικίνδυνες στάσεις

Στάσεις σεξ κίνδυνος: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες στάσεις στο σεξ, σύμφωνα με μελέτες και επιστημονικά δεδομένα. Φυσικά και ορισμένες συγκαταλέγονται στις πιο συνηθισμένες σεξουαλικές στάσεις, γι' αυτό και έχουν επιφέρει τα περισσότερα ατυχήματα.

Το όνειρο για πιο υγιεινά αλλαντικά γίνεται πραγματικότητα

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Θα μπορούσε ένα φυτό να πάρει τη θέση των βλαβερών χημικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στην παρασκευή αλλαντικών; Το ιαπωνικό φυτό knotwood ίσως είναι η λύση, έτσι ώστε να ενταχθούν τα αλλαντικά στα πλαίσια μιας υγιεινούς διατροφής.