ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γρίπη Εμβόλιο: Απαραίτητο όσο ποτέ εν καιρώ της πανδημίας

Γρίπη Εμβόλιο: Απαραίτητο όσο ποτέ εν καιρώ της πανδημίας

Γρίπη Εμβόλιο: Η πρώτη ασθένεια που οι άνθρωποι απέτρεψαν με τον εμβολιασμό ήταν η ευλογιά. Μάλιστα,  το εμβόλιο  κατά της ευλογιάς οδήγησε στην εξαφάνισή της που μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα είχε ήδη σκοτώσει 300-500 εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και παρέχει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία ενάντια σε ασθένειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν όχι μόνο σε σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και να επιφέρουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου έφερε στο προσκήνιο τη διαχρονική  αξία του εμβολιασμού. Κάθε χρόνο, χιλιάδες ενήλικες αρρωσταίνουν από ασθένειες, όπως η γρίπη, που θα μπορούσαν να προληφθούν  με εμβόλια. Στην Ελλάδα ο συστηματικός αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε σχετικά προσφάτως  και  είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ετησίως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται για όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών και για ειδικές ομάδες τους πληθυσμού, όπως πάσχοντες από χρόνιες πνευμονοπάθειες ή σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα. Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια  και στεφανιαία νόσο αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο καρδιολογικών ασθενών που ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις πολύτιμες κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά και νεφρολογικά νοσήματα, αλλά και ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή (π.χ. ασθενείς με κακοήθειες ή αυτοάνοσα νοσήματα, ασθενείς που υπεβλήθησαν σε μεταμόσχευση κ.λπ.)  αποτελούν ομάδες ασθενών που ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη είναι επιβεβλημένος, πάντα υπό την καθοδήγηση των γιατρών.

Ο αντιγριπικός  εμβολιασμός αφορά και ομάδες πληθυσμού χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όσοι βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των  6 μηνών ή φροντίζουν ευπαθή άτομα,  καθώς επίσης εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας  (γιατροί, νοσηλευτές, κ.λπ.) ανεξάρτητα ηλικίας θα πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Επίσης, συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων καθώς και των ατόμων με νοσογόνο παχυσαρκία, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 kg/m2.

Τα εμβόλια δικαιώνουν απόλυτα τη γνωστή ιπποκρατική ρήση «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Η αναχαίτιση της γρίπης  σήμερα πέραν από το ατομικό όφελος θα συμβάλει στην ανακούφιση των συστημάτων υγείας που ενδεχομένως να πιεστούν από την πανδημία της νόσου Covid-19. Ας κάνουμε φέτος τον εμβολιασμό ενάντια στη γρίπη στάση ζωής, αφενός για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αφετέρου τους συνανθρώπους μας και όλη την κοινωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο συμπλήρωμα διατροφής για προστασία από την γρίπη

Φαρμακευτικές εταιρίες στόχοι: Τα κορυφαία προγράμματα εμβολίων εκτός covid-19

Αντιγριπικός εμβολιασμός πρόληψη: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι υγειονομικοί

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι gashlighters για να μπερδεύουν και να ελέγχουν

"Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς" Απλό, κι όμως αποτελεσματικό. Αυτή η δήλωση μπορεί να εμπλουτιστεί με ένα «…αλλά χρειάζεται να ηρεμήσεις». Ο gashlighter μπορεί απλώς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ιδέα γιατί έχουμε εκνευριστεί ή θυμώσει και καμία γνώση για τις κατηγορίες που του προσάπτουμε. Απλώς δεν γνωρίζουν. Και ακριβώς επειδή παίζουν το χαρτί του αθώου τόσο αποτελεσματικά, εμείς μένουμε με το ερώτημα μήπως υπερβάλλουμε ή μήπως εμείς τελικά φταίμε σε κάτι.

Απόφαση για επιδότηση αποζημίωσης αποδοχών αδείας εργαζομένων σε ξενοδοχεία

Επιδότηση Ξενοδοχεία: Αποζημίωσης αποδοχών αδείας ξενοδοχοϋπαλλήλων. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 53345/Δ1.15956/2021 με την οποία τροποποιείται η απόφαση  40331/Δ1.13521/13-9-2019 και προστίθεται νέα παράγραφος με το σχετικό έντυπο για την αποζημίωση αποδοχών αδείας για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στον ξενοδοχειακό κλάδο δωδεκάμηνης-συνεχούς λειτουργίας.

Το Βατικανό εμβολιάζει τους αστέγους της Ρώμης

Εμβολιασμός κορωνοϊός: Άστεγοι στο Βατικανό λαμβάνουν το εμβόλιο. Δήλωση που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας ανέφερε ότι 25 άστεγοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Covid-19 στο Δημαρχείο Παύλου VI του Βατικανού. Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας,  Matteo Bruni, δήλωσε ότι όσοι εμβολιάστηκαν την Τετάρτη το πρωί είναι μέρος ομάδας ανθρώπων που λαμβάνουν τακτικά βοήθεια από το Γραφείο Παπικών Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων. Πρόσθεσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα λάβουν το εμβόλιο και άλλοι φτωχοί.

Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και η επικινδυνότητα των κλειστών χώρων

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται μάσκες, τήρηση αποστάσεων και καλός αερισμός στους κλειστούς χώρους, ώστε να μη συσσωρεύονται τα πιθανώς μολυσμένα σωματίδια στον εγκλωβισμένο αέρα