Ρεπορτάζ Υγείας

Μακρά COVID: Συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο, γνωστικά προβλήματα και ψυχιατρικά συμπτώματα

Μακρά COVID: Συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο, γνωστικά προβλήματα και ψυχιατρικά συμπτώματα

"Πρέπει ακόμη να μάθουμε περισσότερα για το πώς παράγοντες όπως ο εμβολιασμός επηρεάζουν την πορεία της μακράς COVID. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πώς ορισμένες σωματικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση μπορεί να επηρεάσουν αυτούς τους μηχανισμούς και τα αποτελέσματα".

Μακρά COVID: Η μακροχρόνια COVID συνδέεται με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο, χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ και αυξημένα ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και άγχος, σύμφωνα με νέα έρευνα που μελετά τις επιπτώσεις της νόσου. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo συνδύασαν τα αποτελέσματα δύο νέων παράλληλων μελετών: μιας εργαστηριακής μελέτης που περιλάμβανε γνωστικές δοκιμασίες και απεικόνιση των επιπέδων οξυγόνου στον εγκέφαλο και μιας εθνικής έρευνας πληθυσμού σε Καναδούς το 2021 και το 2022.

Η εργαστηριακή μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν εμφανίσει συμπτωματική ασθένεια COVID-19 είχαν χειρότερες επιδόσεις σε δύο εργασίες στον υπολογιστή. Η μία μετρά την αναστολή και η άλλη την παρορμητική λήψη αποφάσεων. Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί, τα άτομα που είχαν μολυνθεί παρουσίασαν έλλειψη αύξησης του κορεσμού του οξυγόνου σε μια περιοχή του εγκεφάλου που κανονικά απασχολείται κατά τη διάρκεια μιας από τις εργασίες. “Είμαστε οι πρώτοι που δείχνουμε μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας γνωστικής εργασίας κατά τους μήνες μετά από μια συμπτωματική μόλυνση με COVID-19”, δήλωσε ο Dr. Peter Hall, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής στη Σχολή Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Waterloo. “Αυτό είναι σημαντικό επειδή η έλλειψη επαρκούς παροχής οξυγόνου θεωρείται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει γνωστική εξασθένιση”.

Η δεύτερη μελέτη της παρούσας δημοσίευσης, μια πληθυσμιακή έρευνα σε περισσότερους από 2.000 Καναδούς ηλικίας 18 έως 56 ετών, εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ COVID, γνωστικής λειτουργίας και ψυχιατρικών συμπτωμάτων. Οι ερωτηθέντες που είχαν COVID ανέφεραν δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα αναστολών, καθώς και αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Αυτές οι επιδράσεις φάνηκε να είναι οριακά ισχυρότερες μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων και εξακολουθούσαν να είναι ανιχνεύσιμες μετά τον έλεγχο του πόσο καιρό πριν οι ερωτηθέντες είχαν μολυνθεί. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της COVID και της επίδοσης σε τεστ, των γνωστικών συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν από τους ίδιους και των διαφορών στη δομή του εγκεφάλου που μετρήθηκαν με μαγνητική τομογραφία, αλλά όχι των αλλαγών στην οξυγόνωση του εγκεφάλου. Οι ηλικιωμένες γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλες στην περίπτωση των αποτελεσμάτων της απεικόνισης του εγκεφάλου. “Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα γιατί συνέβη αυτό, αλλά έχουν υπάρξει άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες επηρεάζονται ιδιαίτερα από ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου μετά την COVID-19”, δήλωσε ο Hall.

Στην περίπτωση της πληθυσμιακής μελέτης, “φαίνεται ότι, ανεξάρτητα από το φύλο και άλλους δημογραφικούς παράγοντες, η λοίμωξη με COVID-19 κατά την έναρξη συσχετίζεται με αυξημένα προβλήματα με τη ρύθμιση των συναισθημάτων έξι μήνες αργότερα: κατάθλιψη, άγχος και διέγερση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μιλάμε για επίπεδα συμπτωμάτων που βρίσκονται στα επίπεδα ή πάνω από τα συνιστώμενα ως cut-off scores για ψυχιατρικές διαγνώσεις”, δήλωσε ο Hall. Οι μελέτες διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν αν η Omicron και οι μεταγενέστερες παραλλαγές έχουν τις ίδιες επιδράσεις στον εγκέφαλο με τις προηγούμενες παραλλαγές. “Οι δύο μελέτες μας, που χρησιμοποιούν πολύ διαφορετικές μεθόδους, υπογραμμίζουν την ανάγκη να κατανοήσουμε το πλήρες φάσμα των βλαβών της ασθένειας COVID-19”, δήλωσε ο Hall. “Πρέπει ακόμη να μάθουμε περισσότερα για το πώς παράγοντες όπως ο εμβολιασμός επηρεάζουν την πορεία της μακράς COVID. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πώς ορισμένες σωματικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση μπορεί να επηρεάσουν αυτούς τους μηχανισμούς και τα αποτελέσματα”.

Η δημοσίευση, “Νευρογνωστικά και ψυχιατρικά συμπτώματα μετά από μόλυνση με COVID-19: Brain, Behavior, & Immunity-Health”, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Εγκέφαλος, Συμπεριφορά & Ανοσία’ Brain, Behavior, & Immunity-Health και συντάχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo και του Πανεπιστημίου Drexel.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξάνονται οι καρδιακοί κίνδυνοι σε άτομα με Long Covid

Πολλά έχουμε μάθει για τη μακρά COVID και πολλά μένει να μάθουμε.

Long Covid: Συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα εργασιακής απασχόλησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Στο κόκκινο οι υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.