ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Το 90% όσων νόσησαν με μακρά Covid-19 δεν έχουν συνέλθει ακόμα

Covid-19: Το 90% όσων νόσησαν με μακρά Covid-19 δεν έχουν συνέλθει ακόμα

Covid-19: Σχεδόν το 90% όσων ζουν με μακροχρόνια COVID-19 δεν έχουν επιστρέψει στο προ-COVID επίπεδο υγείας τους, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Σχεδόν το 90% όσων ζουν με μακροχρόνια COVID-19 δεν έχουν επιστρέψει στο προ-COVID επίπεδο υγείας τους, διαπιστώνει μια νέα μελέτη. Η μελέτη 988 συμμετεχόντων που διεξήχθη από το APC Microbiome Ireland, ένα ερευνητικό κέντρο SFI που εδρεύει στο University College Cork (UCC), σε συνδυασμό με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cork (CUH) και τη μακρά COVID Advocacy Ireland, παρέχει μεγαλύτερη εικόνα για τον αντίκτυπο του μακροχρόνιου COVID στην ποιότητα ζωή, ψυχική υγεία και σωματική υγεία των ανθρώπων στην Ιρλανδία. Η μελέτη δημοσιεύεται στο HRB Open Research.

Η μακροχρόνια ασθένεια από COVID-19

Περισσότεροι από 2 στους 3 συμμετέχοντες συνεχίζουν να νιώθουν κόπωση, αδιαθεσία μετά την άσκηση, αίσθημα παλμών, πόνο στο στήθος, στομαχικές διαταραχές/ναυτία, προβλήματα μνήμης, μυϊκό πόνο ή πόνο στις αρθρώσεις. Ο διάμεσος αριθμός μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID που αναφέρθηκαν ήταν 8 για κάθε άτομο, υπογραμμίζοντας τη σημαντική επιβάρυνση αυτής της ασθένειας. Ο διάμεσος αναφερόμενος χρόνος από την αρχική μόλυνση COVID-19 ήταν 12 μήνες.

Ένα υψηλό ποσοστό ασθενών με COVID-19 ανέφερε ότι εξακολουθούν να έχουν μέτριο έως σοβαρό περιορισμό στην ικανότητά τους να πραγματοποιούν τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σχεδόν 4 στα 10 άτομα είχαν σοβαρό περιορισμό στην ικανότητά τους να εργαστούν και 6 στους 10 έχουν χάσει εργάσιμες ημέρες (σε κάποιο στάδιο) λόγω των μακροχρόνιων συμπτωμάτων τους COVID. Το 16% των ερωτηθέντων δεν ήταν σε θέση να εργαστεί τη στιγμή της έρευνας λόγω μακράς διάρκειας COVID και λάμβαναν υποστήριξη κοινωνικής πρόνοιας.

Η έρευνα δημιουργήθηκε σε μια συνεργασία ερευνητή-ιατρού-ασθενούς στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής Liam O’Mahony, κύριος ερευνητής APC και καθηγήτρια ανοσολογίας στο UCC, η Δρ. Corinna Sadlier, σύμβουλος λοιμωδών νοσημάτων στο CUH, και η κα Tanja Buwalda, μακροχρόνια πάσχουσα από COVID και εκπρόσωπος της “Llong COVID Advocacy Ireland”.

Αυτή η ομάδα εργασίας περιλάμβανε τη δέσμευση ασθενών για να διασφαλίσει ότι η έρευνα θα επηρεάσει τους ασθενείς με στοχευμένο και ουσιαστικό τρόπο και, τελικά, θα βοηθούσε στην ενημέρωση των οδών φροντίδας στη θεραπεία του μακροχρόνιου COVID.

Η μόλυνση SARS-CoV-2 δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες

Ο καθηγητής O’Mahony είπε: «Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει ότι η μόλυνση από SARS-CoV-2 όχι μόνο επηρεάζει τους πνεύμονες, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε πολλαπλά συστήματα οργάνων μετά την κάθαρση της οξείας λοίμωξης SARS-CoV-2 σε πολλούς Ιρλανδούς που ήταν κατά τα άλλα υγιείς προηγουμένως. Οι λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μακροχρόνια COVID και άλλοι όχι, είναι ακόμα ασαφείς. Ενώ έχουν προταθεί πολλοί διαφορετικοί βιολογικοί μηχανισμοί, εστιάζουμε στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος και του μικροβιώματος σε αυτές τις περίπλοκες διαδικασίες της νόσου .

“Η πλειονότητα των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα είχε ήπια έως μέτρια βαρύτητα της αρχικής νόσου COVID-19 και η πλειονότητα δεν χρειαζόταν νοσοκομειακή περίθαλψη εκείνη τη στιγμή. Ένα ευρύ φάσμα συστημάτων του σώματος επηρεάζεται από μακρά COVID-19, όπως αποδεικνύεται από συστηματική, αναπνευστική, καρδιαγγειακή , γαστρεντερικά, νευροψυχιατρικά ή μυοσκελετικά συμπτώματα. Η κόπωση είναι το πιο συχνό σύμπτωμα που αναφέρεται», συνέχισε ο καθηγητής O’Mahony.

Η Δρ Corinna Sadlier είπε: “Η μελέτη καταδεικνύει τις σημαντικές και ευρείας κλίμακας επιπτώσεις που έχει ο COVID-19 όχι μόνο στη σωματική υγεία, αλλά και στην ικανότητα να εκτελεί τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, την επιστροφή στην εργασία και τη συνολική ποιότητα ζωής. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της έρευνας είναι τα συμπλέγματα πολυσυστημικών συμπτωμάτων ή μακροχρόνιων φαινοτύπων COVID που αναδύονται. Αν και υπάρχει τεράστιος όγκος μάθησης σχετικά με την ασθένεια μετά την COVID, υπάρχει σαφής και επιτακτική ανάγκη για ειδικές διεπιστημονικές υπηρεσίες ειδικών για τη θεραπεία ασθενών με COVID Παράλληλα, απαιτείται επειγόντως έρευνα για τον εντοπισμό μηχανισμών που υποκρύπτουν μακροχρόνια συμπτώματα COVID καθώς και αποτελεσματικές θεραπείες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για αυτήν την ομάδα ασθενών».

Η κ. Tanja Buwalda είπε: “Αυτή η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι ο μακροχρόνιος COVID απαιτεί επείγουσα εθνική προσοχή από την κυβέρνηση και το σύστημα υγείας. Χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν άσκοπα επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε πολυεπιστημονικές κλινικές ή αποτελεσματικές θεραπείες. Με πρόσφατα κύματα νέων λοιμώξεων , θα πρέπει να περιμένουμε να εμφανιστούν ακόμη περισσότερες μακροχρόνιες ασθένειες COVID. Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου και συνεχούς προβλήματος απαιτεί μια συλλογική προσέγγιση.”

«Διεξάγοντας αυτήν την έρευνα σε συνεργασία με το UCC, το APC και το CUH, ως ομάδα Υποστήριξης Ασθενών, βοηθάμε στον καθορισμό της ατζέντας για το χρονικό διάστημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ο COVID, το οποίο είναι σε πολυεπιστημονικό επίπεδο, αντικατοπτρίζοντας το πολυσύστημα της ασθένειας Ενώ η μακροχρόνια υπεράσπιση του COVID-19 στην Ιρλανδία εκτιμά αυτήν την προκαταρκτική μελέτη, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα όσον αφορά τη φροντίδα των ασθενών, τη διάγνωση και τις θεραπείες, καθώς και τις βαθύτερες αιτίες του μακροχρόνιου COVID».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο covid19 συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης υπερδραστήριας κύστης;

Υψηλός κίνδυνος σοβαρής COVID για ασθενείς με καρκίνο σε ανοσοθεραπεία, λένε ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber

9 Tips να νιώθετε ικανοποιημένοι με όσα έχετε

Κίνα: Αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της διευρυνόμενης επιδημίας της COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόβλεψη της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας από πειραματικό εργαλείο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αναπηρική, ανίατη, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, το οπτικό νεύρο και τον νωτιαίο μυελό. Στην Καταλονία ο επιπολασμός είναι μεταξύ 123 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

Ψυχική Υγεία Maryland: Χρηματοδότηση 111 εκ. δολαρίων για οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά

Ενώ η πανδημία επιδείνωσε τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν οι μαθητές, αγωνίζονταν ακόμη και πριν από αυτό. Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων αγοριών έχει διπλασιαστεί από το 2010 και μεταξύ των κοριτσιών έχει τριπλασιαστεί, είπε η Hester στη συνέντευξη Τύπου.

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές ανάρρωση: Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Ποιοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν αν κάνετε πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Πρωκτικό σεξ: Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν προφυλακτικά για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή λοιμώξεις ή ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του σεξ.