Επιστημονικά Νέα

Μακρά COVID: Επίμονα συμπτώματα σχετίζονται με αυτοάνοσες διαταραχές

Μακρά COVID: Επίμονα συμπτώματα σχετίζονται με αυτοάνοσες διαταραχές

Μακρά COVID: Όσοι είχαν επίμονα συμπτώματα ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα δείκτη για αυτοάνοσες διαταραχές 12 μήνες μετά τη νόσηση.

Μια νέα καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των ατόμων με μακρά COVID-19 εξακολουθεί να βιώνει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ένα χρόνο αργότερα. Η πλειονότητα όσων πάλευαν με μακροχρόνια COVID-19 βρέθηκε ότι είχαν αναρρώσει μέσα σε 12 μήνες, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρά ήταν τα συμπτώματά τους, παρέχοντας κάποιες ελπίδες για ποσοστά ανάρρωσης. Αλλά όσοι είχαν επίμονα συμπτώματα ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα δείκτη για αυτοάνοσες διαταραχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα μπορεί να χρειάζονται περισσότερη προσοχή για την ανάρρωση.

«Γενικά, δεν πρέπει να ανησυχείτε εάν αισθάνονται αδιαθεσία αμέσως μετά τη μόλυνση, καθώς οι πιθανότητες να αναρρώσει μέσα σε 12 μήνες είναι πολύ υψηλές και μόνο και μόνο επειδή έχετε τυπικά μακρά συμπτώματα COVID στους τρεις μήνες δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν για πάντα», είπε ο Manali Mukherjee, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σε δελτίο τύπου. «Ωστόσο, η μελέτη υπογραμμίζει ότι στους 12 μήνες, εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε αδιαθεσία και τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια».

Ο όρος Long COVID είναι ο όρος για όσους αντιμετωπίζουν ένα ποικίλο σύνολο επίμονων συμπτωμάτων περισσότερο από 12 εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους από λοίμωξη COVID-19, που κυμαίνονται από ακρωτηριαστική κόπωση έως μυϊκό πόνο έως νευρολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 10 έως το 20 τοις εκατό όσων έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 έχουν βιώσει κάποια μορφή μακράς COVID-19. Για αυτήν τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal, ερευνητές από το McMaster και το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας εστίασαν σε τρία από τα πιο κοινά συμπτώματα: κόπωση, βήχα και δύσπνοια.

Προκειμένου να μελετήσουν τη διαδικασία ανάρρωσης, οι ερευνητές εξέτασαν 106 άτομα που ανάρρωναν από λοιμώξεις από τον COVID-19, ελέγχοντας τρεις, έξι και 12 μήνες αφότου οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από τον ιό. Κατά τα άλλα οι ασθενείς ήταν υγιείς, χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν ένας συγκεκριμένος τύπος αντισωμάτων που παράγονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται λανθασμένα στον εαυτό του, υπήρχε σε εκείνους που αναρρώνουν από την COVID-19 και εάν αυτά τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ANAs) – που σχετίζονται με αυτοάνοσες διαταραχές – σχετίζονταν με την ανάπτυξη μακράς διάρκειας COVID σε ασθενείς.

Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο, όσοι είχαν COVID-19 είχαν περισσότερα ANA στο σώμα τους τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Ο αριθμός των ΑΝΑ μειώθηκε με το χρόνο μεταξύ των τριών και των 12 μηνών μεταξύ των ασθενών με COVID-19 γενικά. Αλλά εκείνοι που ανέφεραν ακόμη επίμονη κόπωση, έντονο βήχα ή δύσπνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα ΑΝΑ ακόμα μέσα τους.

Ο Mukherjee είπε στην ανακοίνωση ότι όσοι παλεύουν με μακροχρόνιο COVID που επιμένει για ένα χρόνο ή περισσότερο θα πρέπει να επισκεφτούν έναν ρευματολόγο λόγω της εξειδίκευσής τους σε αυτοάνοσες διαταραχές. Επί του παρόντος, λόγω της έλλειψης γνώσης σχετικά με τη μακρά COVID-19, πολλοί ασθενείς πιθανότατα αναζητούν βοήθεια μόνο από πνευμονολόγους ή λοιμωξιολόγους, είπε, αλλά το ζήτημα μπορεί να χρειάζεται πιο εξειδικευμένη βοήθεια εάν επιμένει.

«Μερικές φορές, ενώ το σώμα καταπολεμά τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται τόσο πολύ που, εκτός από την παραγωγή αντισωμάτων που σκοτώνουν τον ιό, μπορεί να παράγει αυτά που επιτίθενται στον ξενιστή», είπε ο Mukherjee. «Ωστόσο, η γενική τάση του σώματος μετά την καταπολέμηση ενός σοβαρού ιού όπως ο SARS-CoV-2 είναι να ανακάμψει και συχνά εξελίσσεται που διαφέρει από άτομο σε άτομο».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καθώς η COVID γίνεται 3 ετών, οι ειδικοί ανησυχούν για το από πού θα προέλθει η επόμενη πανδημία και αν θα είμαστε έτοιμοι

Long COVID: Νέα στοιχεία για την αιτία του συνδρόμου κόπωσης

Παράγοντες κινδύνου για μακρά Covid στους εφήβους

Τα συμπτώματα της μακράς COVID στα παιδιά μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.