Ρεπορτάζ Υγείας

Καθαρό Μαγείρεμα: Μέτρηση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών στην υποσαχάρια Αφρική

Καθαρό Μαγείρεμα: Μέτρηση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών στην υποσαχάρια Αφρική
Επομένως, απαιτούνται παρεμβάσεις για τον μετριασμό των πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές που γειτνιάζουν με πόλεις για να επιτευχθεί σημαντική μείωση της έκθεσης στα PM2,5, ιδιαίτερα, καθώς η υποσαχάρια Αφρική συνεχίζει να αστικοποιείται

Καθαρό Μαγείρεμα: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση του ζητήματος της οικιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης (HAP) στην υποσαχάρια Αφρική, δημοσίευσαν νέα δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημα. Η νέα τους εργασία που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health, με επικεφαλής την Ομάδα έρευνας για την παγκόσμια υγεία NIHR, CLEAN-Air (Αφρική) του Πανεπιστημίου, αξιολόγησε την επίδραση του μαγειρέματος με ρυπογόνα καύσιμα (π.χ. ξύλο, κάρβουνο) στην έκθεση σε λεπτά σωματίδια (PM2). .5) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), τα οποία μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.

Στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 85%) των ανθρώπων βασίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα για το μαγείρεμα και τη θέρμανση των σπιτιών του, οι αναθυμιάσεις από το μαγείρεμα ευθύνονται για περισσότερους από 680.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Αυτή η μελέτη μέτρησης πολλών τοποθεσιών, που διεξήχθη σε κοινότητες αστικοποίησης στο Κεντρικό Καμερούν, τη Γκάνα (περιοχή Ashanti) και τη Δυτική Κένυα, είναι μία από τις μεγαλύτερες στην περιοχή και δείχνει την πολυπλοκότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτήν την περιοχή. Αναλυτικά, οι γεωγραφικές παραλλαγές της έκθεσης σε οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση HAP, προσφέροντας ανάλυση για το εύρος των πηγών επιβλαβούς ρύπανσης. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι, ενώ η μετάβαση στο καθαρό μαγείρεμα με υγραέριο έχει πιθανά οφέλη για την υγεία μειώνοντας την έκθεση σε οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση HAP, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν που μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των καθαρών καυσίμων μαγειρέματος στη μείωση της έκθεσης σε PM2,5 και CO. Ανάλογα με την περιοχή, οι κάτοικοι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε τοπικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την κυκλοφορία ή άλλες υπαίθριες πηγές, που μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερη πηγή της συνολικής ημερήσιας έκθεσής τους στα PM2,5. Ελπίζεται ότι αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας θα ενημερώσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να κατανείμουν αποτελεσματικά περιορισμένους πόρους για να έχουν το μεγαλύτερο παγκόσμιο όφελος για την υγεία. Ο Δρ. Μάθιου Σούπλερ, Ερευνητής από το Ινστιτούτο Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία από τη μετάβαση από τα ρυπογόνα καύσιμα μαγειρέματος στο υγραέριο για μαγείρεμα στην υποσαχάρια Αφρική είναι εμφανή από πολυάριθμες μελέτες μετρήσεων. “Όμως, η μελέτη μας δείχνει τα οφέλη όσον αφορά τη μείωση της έκθεσης στα PM2,5 από τη μετάβαση σε καθαρά καύσιμα μαγειρέματος ότι ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κοινοτήτων λόγω των διαφορών στα τοπικά επίπεδα ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Επομένως, απαιτούνται παρεμβάσεις για τον μετριασμό των πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές που γειτνιάζουν με πόλεις για να επιτευχθεί σημαντική μείωση της έκθεσης στα PM2,5, ιδιαίτερα, καθώς η υποσαχάρια Αφρική συνεχίζει να αστικοποιείται». Ο Δρ Bertrand Hugo Mbatchou Ngahane, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Douala στο Καμερούν και τοπικός ερευνητής του CLEAN-Air (Africa), είπε: «Τα επίπεδα της εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, και ιδιαίτερα στις πόλεις , αυξάνονται καθώς οι οικονομίες μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι πιθανόν η αύξηση της έκθεσης του αστικού πληθυσμού στην ατμοσφαιρική ρύπανση. “Χρειάζεται, επομένως, να συλλέξουμε περισσότερες μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην αστική υποσαχάρια Αφρική για να κατανοήσουμε καλύτερα τις πηγές που συμβάλλουν περισσότερο στην έκθεση στις ταχέως μεταβαλλόμενες κοινότητές μας.

Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία μας με τον καθηγητή Dan Pope και την Dr. Elisa Puzzolo και θα συνεχίσει να επεκτείνει τις μετρήσεις μας για την ατμοσφαιρική ρύπανση τα επόμενα χρόνια ως μέρος της Παγκόσμιας Ερευνητικής Μονάδας Υγείας του NIHR για τον ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ (Αφρική).» Αυτό το έγγραφο είναι το πιο πρόσφατο κομμάτι της έρευνας που ολοκληρώθηκε από την Ομάδα Έρευνας για την Παγκόσμια Υγεία NIHR, CLEAN-Air (Αφρική) μια συνεργασία που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση για την υγεία από την οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση. Η CLEAN-Air Africa είναι μια συνεργασία εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας από ακαδημαϊκά, ερευνητικά και κλινικά ιδρύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Καμερούν, την Κένυα, την Τανζανία, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Σε συνεργασία με κυβερνήσεις από κάθε χώρα, η συνεργασία παρέχει στοιχεία που βοηθούν στην ενημέρωση των πολιτικών για την κλιμάκωση του καθαρού μαγειρέματος για νοικοκυριά και σχολεία.