Ρεπορτάζ Υγείας

Παιδικό Άσθμα: Μελέτη για τη νόσο πυροδοτεί συζήτηση για την ασφάλεια του μαγειρέματος με αέριο

Παιδικό Άσθμα: Μελέτη για τη νόσο πυροδοτεί συζήτηση για την ασφάλεια του μαγειρέματος με αέριο

Ο Pope είναι μέλος μιας ομάδας που διεξάγει έρευνα κατά παραγγελία του ΠΟΥ για να συνοψίσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία τα διάφορα είδη καυσίμων για μαγείρεμα και θέρμανση. Ο Pope δήλωσε στο AFP ότι τα αποτελέσματα, τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερα φέτος, δείχνουν μια "σημαντική μείωση του κινδύνου" όταν οι άνθρωποι μεταπηδούν στο φυσικό αέριο από τα στερεά καύσιμα και την κηροζίνη.

Παιδικό Άσθμα: Νέα έρευνα που συνδέει το μαγείρεμα με φυσικό αέριο με το 12% περίπου των περιπτώσεων παιδικού άσθματος έχει προκαλέσει συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από τις κουζίνες, καθώς και εκκλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για ενίσχυση της νομοθεσίας. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι περίπου 650.000 παιδιά στις ΗΠΑ δεν θα είχαν αναπτύξει άσθμα εάν τα σπίτια τους είχαν ηλεκτρικές ή επαγωγικές εστίες, συγκρίνοντας τον αντίκτυπο στην υγεία με αυτόν του παθητικού καπνίσματος. Ωστόσο, ένας εμπειρογνώμονας που συμμετείχε στη μελέτη αμφισβήτησε τα ευρήματά της και προειδοποίησε ότι το φυσικό αέριο παραμένει πολύ πιο υγιεινό από το μαγείρεμα με ξύλο, κάρβουνο και άνθρακα, τα οποία εκτιμάται ότι προκαλούν 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αμερικανική μελέτη που αξιολογήθηκε από ομοτίμους δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Διεθνές Περιοδικό Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δημόσιας Υγείας.

Βασίζεται σε έναν υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης άσθματος σε σπίτια με σόμπα υγραερίου από μια ανασκόπηση 41 προηγούμενων μελετών του 2013. Συνδυάζοντας αυτόν τον υπολογισμό με στοιχεία απογραφής των ΗΠΑ, συνέδεσε το 12,7% των περιπτώσεων παιδικού άσθματος στις ΗΠΑ με το μαγείρεμα με φυσικό αέριο. Ο ίδιος υπολογισμός χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως σε έρευνα του 2018, η οποία απέδωσε το 12,3% των περιπτώσεων παιδικού άσθματος στην Αυστραλία στις κουζίνες αερίου. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα χρησιμοποίησε τον ίδιο υπολογισμό για να συνδέσει το 12 τοις εκατό του παιδικού άσθματος με το μαγείρεμα με φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκθεση, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, δημοσιεύθηκε από την ομάδα ενεργειακής απόδοσης CLASP και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας.

Τα επίπεδα N02 υπερβαίνουν τα όρια

Η ευρωπαϊκή έκθεση περιελάμβανε προσομοιώσεις σε υπολογιστή που διεξήγαγε ο ολλανδικός ερευνητικός οργανισμός TNO αναλύοντας την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε διάφορες ευρωπαϊκές οικιακές κουζίνες. Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου υπερέβαιναν τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρκετές φορές την εβδομάδα σε όλα τα σενάρια, εκτός από μια μεγάλη κουζίνα με απορροφητήρα που έβγαζε αέρα έξω από το σπίτι. Το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο εκπέμπεται όταν καίγεται αέριο, είναι “ένας ρύπος που συνδέεται στενά με το άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Φέτος, το CLASP θα συλλέξει μετρήσεις της ποιότητας του αέρα από 280 κουζίνες σε όλη την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα. Η έρευνα έρχεται εν μέσω αυξημένου ελέγχου των κουζινών αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Richard Trumka Jr, επίτροπος στην Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ότι η υπηρεσία “θα εξετάσει όλες τις προσεγγίσεις για τη ρύθμιση”. “Για να είμαστε σαφείς, η CPSC δεν έρχεται για τις σόμπες αερίου κανενός. Οι κανονισμοί ισχύουν για τα νέα προϊόντα”, πρόσθεσε αργότερα. Η Αμερικανική Ένωση Αερίου, μια ομάδα πίεσης, κατήγγειλε την αμερικανική μελέτη ως μια “μαθηματική άσκηση με βάση την υπεράσπιση που δεν προσθέτει καμία νέα επιστήμη”. Ο Brady Seals, διευθυντής στο Rocky Mountain Institute και συν-συγγραφέας της μελέτης, απέρριψε τη δήλωση της ομάδας πίεσης. “Φυσικά και πρόκειται απλώς για μαθηματικά”, δήλωσε στο AFP. “Αλλά μας δίνει έναν αριθμό που δεν είχαμε ποτέ πριν”.

‘Δεν είναι καθαρό’

Ο Ρομπ Τζάκσον του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν έρευνα που δείχνει ότι το μεθάνιο που θερμαίνει το κλίμα μπορεί να διαρρεύσει από τις σόμπες αερίου ακόμη και όταν αυτές είναι απενεργοποιημένες, δήλωσε ότι η αμερικανική μελέτη “υποστηρίζεται από δεκάδες άλλες μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αναπνοή της ρύπανσης εσωτερικών χώρων από το αέριο μπορεί να προκαλέσει άσθμα”. Ωστόσο, οι ερευνητές που εργάζονται για τη μετάβαση των τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων που εξακολουθούν να μαγειρεύουν με επιβλαβή στερεά καύσιμα όπως το ξύλο, ο άνθρακας και το κάρβουνο σε καθαρότερες πηγές εξέφρασαν την ανησυχία τους. Ο Daniel Pope, καθηγητής παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ άσθματος και ρύπανσης από σόμπες αερίου δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οριστικά και ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Ο Pope είναι μέλος μιας ομάδας που διεξάγει έρευνα κατά παραγγελία του ΠΟΥ για να συνοψίσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία τα διάφορα είδη καυσίμων για μαγείρεμα και θέρμανση. Ο Pope δήλωσε στο AFP ότι τα αποτελέσματα, τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερα φέτος, δείχνουν μια “σημαντική μείωση του κινδύνου” όταν οι άνθρωποι μεταπηδούν στο φυσικό αέριο από τα στερεά καύσιμα και την κηροζίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο χειμώνας επηρεάζει το παιδικό άσθμα;

Το μηχάνημα που εντοπίζει το άσθμα στην ηλικία των 3 ετών

Η χρήση απολυμαντικών στην εγκυμοσύνη συνδέεται με παιδικό άσθμα και έκζεμα

Το διοξείδιο αζώτου θέτει το αναπνευστικό των παιδιών σε κίνδυνο

Η καλύτερη ποιότητα αέρα εξασφαλίζει βελτιωμένη υγεία στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΙΣΠ: Απαράδεκτα συκοφαντικές και προσβλητικές οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια κατά ιατρών μελών μας

ΙΣΠ: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών καταδικάζει ομόφωνα τις απαράδεκτες και συκοφαντικές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια κατά ιατρών μελών μας. 

Ο SARS-CoV-2 είναι απίθανο να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Στη μελέτη, η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 στους Φινλανδούς κάτω των 15 ετών συγκρίθηκε με τρεις προηγούμενες περιόδους αναφοράς ίδιας διάρκειας. Τα αντισώματα SARS-CoV-2 σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αναλύθηκαν σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Olli Vapalahti. Μεταξύ των 785 παιδιών και εφήβων που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 κατά την περίοδο της πανδημίας, αντισώματα SARS-CoV-2 που προκλήθηκαν από μόλυνση βρέθηκαν μόνο σε πέντε άτομα, δηλαδή σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση των δυνητικά θανατηφόρων βακτηριακών λοιμώξεων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

"Πρόκειται για μια εργασία-ορόσημο που όχι μόνο συνδέει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή με την ασθένεια, αλλά παρέχει ισχυρές αποδείξεις για την περιβαλλοντική εξάπλωση αυτού του εξαιρετικά θανατηφόρου βακτηριακού παθογόνου".

Η Ισημερινή Γουινέα επιβεβαιώνει 8 νέα κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ

Χωρίς θεραπεία, ο ιός Μάρμπουργκ μπορεί να αποβεί μοιραίος σε ποσοστό έως και 88% των ανθρώπων που νοσούν από την ασθένεια. Κρούσματα Marburg και μεμονωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στην Αγκόλα, το Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα και την Γκάνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.