Ρεπορτάζ Υγείας

Καταγγελία κατά της Ιταλίας για άρνηση εκτέλεσης εκτρώσεων

Καταγγελία κατά της Ιταλίας για άρνηση εκτέλεσης εκτρώσεων

Της Νικολέτας Ντάμπου

Καταγγελία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έκανε η Ένωση CGIL για τα νοσοκομεία και τους γιατρούς της Ιταλίας που στερούν το δικαίωμα από τις γυναίκες να κάνουν έκτρωση. Η έκτρωση έχει κατοχυρωθεί νομικά από το 1978, ωστόσο γιατροί και νοσοκομεία παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών και δεν προχωρούν στην διαδικασία, με αποτέλεσμα οι Ιταλίδες να καταφεύγουν είτε στο εξωτερικό είτε σε παράνομα ιατρεία.

Η CGIL επισημαίνει πως το Υπουργείο Υγείας υποτιμά τον αριθμό των παράνομων αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στην Ιταλία και που υπολογίζεται πως είναι πάνω από 50.000 κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση, από την άλλη, απαντά πως το 70% των γυναικολόγων είναι αντιρρησίες συνείδησης και για αυτό δεν κάνουν εκτρώσεις. Ως αντιρρησίες συνείδησης περιγράφονται οι άνθρωποι που αρνούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους (είτε στρατιωτικά είτε επαγγελματικά) λόγω της συνείδησής τους με βάση τις θρησκευτικές, ηθικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις τους.

«Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να συνεπάγονται σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και την ευημερία των ενδιαφερομένων γυναικών, ενώ είναι αντίθετες προς το δικαίωμα στην προστασία της υγείας», είναι το μήνυμα που στέλνει το ευρωπαϊκό συμβούλιο στην Ιταλία, λέγοντας πως θα παρακολουθούν από κοντά το θέμα και ζητώντας να συμμορφωθούν με τον νόμο.

Όπως προαναφέραμε, η έκτρωση είναι νόμιμη στην Ιταλία, αλλά το 78% των γυναικολόγων (που φτάνει έως και 83% σε ορισμένες συντηρητικές νότιες περιοχές) δηλώνουν αντιρρησίες συνείδησης και δεν εκτελούν εκτρώσεις για θρησκευτικούς ή προσωπικούς λόγους σε μια χώρα που παραμένει, πολιτισμικά τουλάχιστον, κατά κύριο λόγο Καθολική. Να σημειωθεί πως η Καθολική Εκκλησία είναι αντίθετη στις εκτρώσεις ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως μόνο 1.200 γυναικολόγοι από πάνω από 10.000 στην Ιταλία κάνουν εκτρώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συλλυπητήριο μήνυμα ΣΦΕΕ για τη Φώφη Γεννηματά

25/10: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μακροχρόνια ανοσολογική προστασία από τα εμβόλια έναντι της σοβαρής COVID-19 παραμένει ισχυρή, υποδηλώνουν δεδομένα

«Το Νιου Μπράνσγουικ δεν έχει εντοπίσει επιβεβαιωμένα στοιχεία φθίνουσας ανοσίας μεταξύ των περιπτώσεων COVID-19», είπε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωση.

Το Υπουργείο Υγείας απαντά στην καταγγελία του Άκη Τσελέντη για απουσία θρησκευτικών συμβόλων

Υπουργείο Υγείας: Μετά το οργισμένο σχόλιο του Διευθυντή Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, έρχεται η διάψευση περιστατικών απομάκρυνσης θρησκευτικών συμβόλων από το Υπουργείο.