Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος: Προληπτική αφαίρεση ωοθηκών και σάλπιγγας

Καρκίνος: Προληπτική αφαίρεση ωοθηκών και σάλπιγγας

Καρκίνος: Οι νεότεροι φορείς των μεταλλάξεων θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αφαίρεσης μόνο των σαλπίγγων ως ένα ενδιάμεσο βήμα για την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών και για την αποφυγή απότομης πρώιμης εμμηνόπαυσης.

Δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο των ωοθηκών, επομένως οι γιατροί προτρέπουν τις γυναίκες υψηλού γενετικού κινδύνου για τη νόσο να αφαιρέσουν τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες μόλις τελειώσουν την απόκτηση παιδιών, συνήθως γύρω στην ηλικία των 40 ετών.

Προληπτική αφαίρεση ωοθηκών

Την Τετάρτη, ένας κορυφαίος οργανισμός έρευνας και υπεράσπισης διεύρυνε αυτή τη σύσταση με τρόπους που μπορεί να εκπλήξουν πολλές γυναίκες. Βασιζόμενος σε στοιχεία ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους καρκίνους προέρχονται από τις σάλπιγγες και όχι από τις ωοθήκες, η Ovarian Cancer Research Alliance προτρέπει ακόμη και τις γυναίκες που δεν έχουν μεταλλάξεις – δηλαδή τις περισσότερες γυναίκες – να αφαιρέσουν τις σάλπιγγες τους χειρουργικά εάν τελειώσουν κάνουν παιδιά και σχεδιάζουν μια γυναικολογική επέμβαση ούτως ή άλλως.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια και συνήθως δεν στέλνουμε μηνύματα στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε η Audra Moran, πρόεδρος της συμμαχίας. «Θέλουμε όλοι με ωοθήκες να γνωρίζουν το επίπεδο κινδύνου τους και να γνωρίζουν τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών».

Για το σκοπό αυτό, η ομάδα έχει αρχίσει επίσης να προσφέρει δωρεάν κιτ δοκιμών στο σπίτι σε γυναίκες που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέλουν να μάθουν εάν φέρουν γενετικές μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, οι οποίες ενέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τόσο των ωοθηκών όσο και του μαστού.

Οι νεότεροι φορείς των μεταλλάξεων θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αφαίρεσης μόνο των σαλπίγγων ως ένα ενδιάμεσο βήμα για την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών και για την αποφυγή απότομης πρώιμης εμμηνόπαυσης, είπε η κ. Moran, παρόλο που η θεραπεία χρυσού προτύπου για τους φορείς είναι επίσης η αφαίρεση των ωοθηκών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστρέφοντας στη σεξουαλική κανονικότητα μετά από υστερεκτομή

Πώς μπορεί να ανιχνευθεί ο καρκίνος του πνεύμονα στη σημερινή εποχή;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση

Ινομυώματα μήτρας & εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.

Η απώλεια κιλών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας - ακόμη κι αν ανακτηθεί κάποιο βάρος

"Αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι εάν αυτές οι προσωρινές βελτιώσεις στο βάρος και στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά από παρέμβαση απώλειας βάρους (συμπεριφορικής ή φαρμακολογικής) οδηγούν σε μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχεις χάσει και να ανακτήσεις παρά να μην έχεις χάσει ποτέ καθόλου;"

Το αλλεργικό άσθμα και το έκζεμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

"Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδέα ότι τα αλλεργικά μονοπάτια μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Εάν αυτό είναι πράγματι αληθές, οι μη ατοπικοί ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση θεραπειών που αναστέλλουν τα μαστοκύτταρα και τις αλλεργικές κυτταροκίνες για τη θεραπεία ή την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας".

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η διαδικασία στο ανθρώπινο σύστημα, "εξετάζοντας το μητρικό γάλα, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των βρεφών και τη λειτουργία του μικροβιώματος όσον αφορά τη χρήση της ουρίας", λέει ο Sela.