ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς αντιμετωπίζονται οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς αντιμετωπίζονται οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσες γυναίκες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά πιστεύεται ότι είναι πολύ συχνό, επηρεάζοντας περίπου 1 στις 10 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών μιας γυναίκας. Τα 3 κύρια χαρακτηριστικά του PCOS είναι: ακανόνιστες περίοδοι, που σημαίνει ότι οι ωοθήκες σας δεν απελευθερώνουν τακτικά ωάρια (ωορρηξία) περίσσεια ανδρογόνων, υψηλά επίπεδα “ανδρικών” ορμονών στο σώμα σας, που μπορεί να προκαλέσουν σωματικά σημάδια όπως υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα και πολυκυστικές ωοθήκες, οι ωοθήκες σας διευρύνονται και περιέχουν πολλούς σάκους (θυλάκια) γεμάτους υγρό που περιβάλλουν τα ωάρια. Εάν έχετε τουλάχιστον 2 από αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί να διαγνωστεί με PCOS.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες περιέχουν μεγάλο αριθμό αβλαβών ωοθυλακίων που έχουν μέγεθος έως 8 mm (περίπου 0,3 ίντσες). Τα ωοθυλάκια είναι υπανάπτυκτοι σάκοι στους οποίους αναπτύσσονται τα ωάρια. Στο PCOS, αυτοί οι σάκοι συχνά δεν μπορούν να απελευθερώσουν ένα ωάριο, πράγμα που σημαίνει ότι η ωορρηξία δεν πραγματοποιείται. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσες γυναίκες έχουν PCOS, αλλά πιστεύεται ότι είναι πολύ συχνό, επηρεάζοντας περίπου 1 στις 10 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότερες από τις μισές από αυτές τις γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Εάν έχετε σημεία και συμπτώματα PCOS, συνήθως θα γίνουν εμφανή στα τέλη της εφηβείας σας ή στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Μπορούν να περιλαμβάνουν: ακανόνιστες περιόδους ή καθόλου περιόδους δυσκολία να μείνετε έγκυος ως αποτέλεσμα ακανόνιστης ωορρηξίας ή αποτυχίας ωορρηξίας υπερβολική τριχοφυΐα (υπερτρίχωση), συνήθως στο πρόσωπο, το στήθος, την πλάτη ή τους γλουτούς αύξηση βάρους αραίωση μαλλιών και τριχόπτωση από το κεφάλι λιπαρό δέρμα ή ακμή. Το PCOS σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Τι προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS);

Η ακριβής αιτία του PCOS είναι άγνωστη, αλλά συχνά εμφανίζεται σε οικογένειες. Σχετίζεται με μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα. Πολλές γυναίκες με PCOS είναι ανθεκτικές στη δράση της ινσουλίνης στο σώμα τους και παράγουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης για να το ξεπεράσουν. Αυτό συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγή και δραστηριότητα ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει επίσης την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει το σώμα σας.

Θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Δεν υπάρχει θεραπεία για το PCOS, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Μιλήστε με έναν γιατρό εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε την πάθηση. Εάν έχετε PCOS και είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους και η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσουν ορισμένα συμπτώματα. Διατίθενται επίσης φάρμακα για τη θεραπεία συμπτωμάτων όπως η υπερβολική τριχοφυΐα, η ακανόνιστη περίοδος και τα προβλήματα γονιμότητας. Εάν τα φάρμακα γονιμότητας δεν είναι αποτελεσματικά, μπορεί να συνιστάται μια απλή χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται λαπαροσκοπική διάτρηση ωοθηκών (LOD). Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση θερμότητας ή λέιζερ για την καταστροφή του ιστού στις ωοθήκες που παράγει ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη. Με τη θεραπεία, οι περισσότερες γυναίκες με PCOS μπορούν να μείνουν έγκυες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

Πώς θα μειώσετε τις τρίχες στο σώμα σας;

Ινομυώματα μήτρας & εμμηνόπαυση

Μειώστε τον κολπικό πόνο μετά την εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το υποκατάσταο αλατιού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο

Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μη τήρησης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, απαιτούνται μη φαρμακολογικά μέτρα για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, πρόσθεσαν.

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν ουρές;

Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν ουρά κατά την ανάπτυξή τους στη μήτρα. Ωστόσο, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και εξελίσσεται, αυτή η δομή που μοιάζει με ουρά συνήθως υποχωρεί και απορροφάται

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.