Ρεπορτάζ Υγείας

Ιός HPV: Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ώστε να μην κολλήσουν τον ιό

Ιός HPV: Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ώστε να μην κολλήσουν τον ιό

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό, παρόλο που ο ιός μπορεί να μεταδοθεί παρά τη χρήση προφυλακτικού, καθώς η μόλυνση μπορεί να βρίσκεται στην περιγεννητική περιοχή, το προφυλακτικό ήταν και παραμένει η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά απέναντι στον HPV.

Ιός HPV: Τον έχεις ακούσει, τον γνωρίζεις. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, ακόμα και στο δέρμα σου. Αυτό που σίγουρα γνωρίζεις είναι η μετάδοσή του μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο HPV είναι ένας ιός, ο οποίος έχει πάνω από 150 διαφορετικούς τύπους και μπορεί να προσβάλλει διαφορετικά σημεία του σώματος.

Τι ρόλο παίζει το πόσο νωρίς ξεκινά κάποιος τη σεξουαλική του ζωή;

Πόσο σημαντικό είναι το προφυλακτικό;

Tι είναι ο HPV;

Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος έχει πάνω από 150 διαφορετικούς τύπους. Ο κάθε τύπος, ανάλογα με τις ιδιότητές του, προσβάλλει και διαφορετικά σημεία του σώματος. Έτσι μπορεί να προσβληθούν ο βλεννογόνος του στόματος και του φάρυγγα, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, ο τράχηλος της μήτρας, ο κόλπος και ο πρωκτός. Περίπου 40 από αυτούς τους τύπους μολύνουν το κατώτερο γεννητικό σύστημα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, υψηλού και χαμηλού κινδύνου, ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Ο ιός HPV είναι πολύ συνηθισμένος, και σήμερα προσβάλλει το 40-45% του γυναικείου πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έρθουν σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Πώς μεταδίδεται ο ιός HPV;

Οι τύποι του ιού που προσβάλλουν το δέρμα, μεταδίδονται κατά την απλή επαφή με κάποιον φορέα του ιού. Οι τύποι που προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, ορισμένες φορές ακόμη και με τη χρήση προφυλακτικού. Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης από HPV. Άλλος παράγοντας κινδύνου είναι οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μας χωρίς να εκδηλώνονται συμπτώματα, ειδικά στους άντρες. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα να είναι κανείς φορέας του ιού χωρίς να το γνωρίζει, και τη στιγμή που το ανακαλύπτει δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον ιό.

Μπορεί ο ιός HPV να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή να μεταδοθεί στο έμβρυο;

Την στιγμή που θα διαπιστωθεί εγκυμοσύνη, καλό είναι στην πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο να γίνει ένα τεστ ΠΑΠ, ιδιαίτερα εάν έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα από τo τελευταίο τεστ. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι βλάβες από τον ιό, αν υπάρχουν, είναι πιθανό να διογκωθούν εξαιτίας της διακύμανσης των ορμονών. Μπορεί επίσης να χρειαστεί τακτικός έλεγχος με κολποσκόπηση και λήψη βιοψιών, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, χωρίς να διατρέχει το έμβρυο κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι εξαιρετικά σπάνια.

Σχετίζεται ο ιός HPV με τον καρκίνο του τραχήλου;

Ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, πιο συγκεκριμένα οι τύποι 16, 18, 31 και 45, και γι’ αυτόν τον λόγο αποκαλούνται υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία των γυναικών που είναι φορείς των τύπων υψηλού κινδύνου δε θα εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι μία πολυπαραγοντική νόσος που σχετίζεται και με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα. Επί παραδείγματι, μία γυναίκα καπνίστρια που είναι φορέας HPV τύπου υψηλού κινδύνου, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου.

Με το τεστ ΠΑΠ μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση του καρκίνου, καθώς ανιχνεύονται προκαρκινικές αλλοιώσεις και έτσι μας παρέχεται η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια, μετά από ένα τεστ ΠΑΠ που δείχνει αλλοιώσεις από HPV, χρησιμοποιείται και εξέταση που ανιχνεύει το DNA του ιού στο σώμα μας (HPV DNA TEST).

Έτσι, όχι μόνο επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του ιού, αλλά προσδιορίζεται και ο τύπος του, και κατά συνέπεια, αν είναι υψηλού ή χαμηλού κινδύνου. Ο συνδυασμός του HPV DNA και του τεστ ΠΑΠ χρησιμοποιείται πλέον στον καθιερωμένο έλεγχο και έχει αυξήσει κατά πολύ την προγνωστική αξία των μεθόδων.

Πώς θεραπεύεται ο ιός HPV;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία που να απομακρύνει τον ιό από τον οργανισμό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε τις βλάβες τις οποίες προκαλεί, για παράδειγμα τα κονδυλώματα και τις αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι μία γυναίκα που είναι φορέας θα παραμείνει για πάντα φορέας, αλλά εάν παρακολουθείται με τακτικούς ελέγχους δεν έχει κάποιον λόγο να ανησυχεί. Αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει μετά από τη διαπίστωση της ύπαρξης του ιού είναι η κολποσκόπηση, μία απλή και αναίμακτη εξέταση που προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση των βλαβών.

Η θεραπεία των βλαβών έχει κατά πολύ απλουστευτεί, ενώ οι παρενέργειες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Η θεραπεία μπορεί να συμπεριλάβει την κωνοειδή εκτομή του τραχήλου, loop διαθερμία, κρυοθεραπεία και LASER σε χαμηλού βαθμού βλάβες (Low Grade SIL) και καυτηριασμό με ηλεκτροδιαθερμία.

Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ώστε να μην κολλήσουν τον ιό;

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό, παρόλο που ο ιός μπορεί να μεταδοθεί παρά τη χρήση προφυλακτικού, καθώς η μόλυνση μπορεί να βρίσκεται στην περιγεννητική περιοχή, το προφυλακτικό ήταν και παραμένει η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά απέναντι στον HPV. Επιπλέον, σήμερα υπάρχει και η πρόληψη με το εμβόλιο εναντίον των τύπων 6, 11, 16 και 18 του ιού HPV. Προστατεύει από τους δύο τύπους που ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (16 και 18) και για τους δύο τύπους που σχετίζονται με τα γνωστά οξυτενή κονδυλώματα (6 και 11).

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από συγκεκριμένους τύπους των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Η φλεγμονή στο δέρμα και στους βλεννογόνους από τους τύπους ιού HPV έχουν ως αποτέλεσμα την υπερπλασία του επιθηλίου και τη δημιουργία των χαρακτηριστικών κονδυλωματωδών αλλοιώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δραματική μείωση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δίνει ο εμβολιασμός κοριτσιών κατά του HPV

Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV μειώνει 90% τον κίνδυνο για καρκίνο τραχήλου μήτρας

HPV: Θεραπεία για πάνω από 100 τύπους

Μιλάμε ανοιχτά για τον HPV - Η Πρόληψη είναι στο Χέρι μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκινά σήμερα η διάθεση δωρεάν self tests

Self test δωρεάν: Στόχος του μέτρου, που δεν είναι υποχρεωτικό, είναι η πλήρης και έγκυρη καταγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Αξιωματούχοι στην περιοχή τριών πολιτειών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν 12 περιπτώσεις όμικρον μέχρι στιγμής

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε συνολικά οκτώ κρούσματα, ενώ το Νιου Τζέρσεϊ επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα την Παρασκευή και το Κονέκτικατ το πρώτο κρούσμα το Σάββατο.

Το ξέσπασμα της όμικρον υποδηλώνει ότι τα τρέχοντα εμβόλια για την COVID-19 δεν προλαμβάνουν τις λοιμώξεις, αλλά μπορεί να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες

Το ξέσπασμα της όμικρον υποδηλώνει ότι τα τρέχοντα εμβόλια για την COVID-19 δεν προλαμβάνουν τις λοιμώξεις, αλλά μπορεί να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες.

Πού θα γίνουν αύριο Δευτέρα 6/12 rapid test;

6/12 Rapid test: Αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια. Δείτε σε ποιες περιοχές θα διενεργηθούν τα rapid test ανά την Ελλάδα.

Πόσο θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Εμβόλιο πιστοποιητικά εμβολιασμού: Μετά τις νέες εξελίξεις και με την επίσπευση της αναμνηστικής τρίτης δόσης εμβολίου σε όλους τους πολίτες, θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξει η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού.