Ρεπορτάζ Υγείας

Φυματίωση: Περισσότερα από 18.000 επιπλέον κρούσματα στις ΗΠΑ αποδίδονται στον δομικό ρατσισμό – Μελέτη

Φυματίωση: Περισσότερα από 18.000 επιπλέον κρούσματα στις ΗΠΑ αποδίδονται στον δομικό ρατσισμό – Μελέτη

Οι συγγραφείς προτρέπουν τους επαγγελματίες να προωθήσουν πολιτισμικά ευαίσθητες προσεγγίσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της φυματίωσης και την έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων και φροντίδα για να βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι επικρατούσες φυλετικές/εθνικές ανισότητες.

Φυματίωση: Μια ισχυρή ανάλυση των δεδομένων εθνικής επιτήρησης της φυματίωσης (ΤΒ) διαπίστωσε συνεχιζόμενες, επίμονες διαφορές στη συχνότητα της φυματίωσης μεταξύ των φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, παρά τη συνολική μείωση των περιπτώσεων που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο ανάλυσης. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο δομικός ρατσισμός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό. Η ανάλυση δημοσιεύεται στο Annals of Internal Medicine.

Ενώ το 72% των περιπτώσεων φυματίωσης στις ΗΠΑ συμβαίνουν σε άτομα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας επηρεάζουν τη συχνότητα της φυματίωσης μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν στη χώρα. Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις διαφορές στα ποσοστά επίπτωσης της φυματίωσης ειδικά μεταξύ του πληθυσμού που γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Ερευνητές από το Harvard, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Chan και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διεξήγαγαν μια ανάλυση χρονοσειράς ατόμων που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ τα οποία είχαν διαγνωστεί με φυματίωση σε στρωματοποίηση ανά φυλή/εθνικότητα χρησιμοποιώντας δεδομένα εθνικού μητρώου φυματίωσης για το 2011 έως το 2021. Διαπίστωσαν ότι οι αναλογίες επίπτωσης της φυματίωσης ήταν 4,4 έως 14,2 φορές υψηλότερες για άτομα που αυτοπροσδιορίζονταν ως Αμερικανοί Ινδιάνοι/Ιθαγενείς της Αλάσκας, Ασιάτες, Μαύροι ή Ισπανόφωνοι σε σύγκριση με μη Ισπανόφωνους λευκούς που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.

Οι σχετικές ανισότητες ήταν μεγαλύτερες για τις γυναίκες, τα νεότερα άτομα και τη φυματίωση που αποδόθηκε στην πρόσφατη μετάδοση, αλλά οι απόλυτες ανισότητες ήταν μεγαλύτερες για τους άνδρες. Ο δείκτης ανισότητας εκτιμήθηκε ότι είναι 82% για τις γυναίκες και 71% για τους άνδρες, υποδηλώνοντας μεγαλύτερες σχετικές φυλετικές/εθνικές ανισότητες στη συχνότητα της φυματίωσης μεταξύ των γυναικών από τους άνδρες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η αντιμετώπιση αυτών των διαφορών στη συχνότητα της φυματίωσης είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων ισότητας στην υγεία. Η μείωση των εμποδίων στις δραστηριότητες πρόληψης της φυματίωσης και η διασφάλιση ότι όλα τα άτομα έχουν πρόσβαση σε προσιτές και αποτελεσματικές υπηρεσίες φυματίωσης είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτάχυνση της προόδου προς την εξάλειψη της φυματίωσης σε επίπεδο πληθυσμού.

Οι συντάκτες ενός συνοδευτικού άρθρου από το Πανεπιστήμιο Emory προτείνουν ότι τα δεδομένα από αυτήν την ανάλυση μπορεί να προσφέρουν μια εικόνα για πιθανή ανάπτυξη στοχευμένων προσπαθειών από προγράμματα πρόληψης και ελέγχου της φυματίωσης της πόλης και της πολιτείας. Τα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν επικαιροποιημένες οδηγίες για την επέκταση της έγκαιρης ανίχνευσης και φροντίδας ομάδων με υψηλό κίνδυνο για φυματίωση. Οι συγγραφείς προτρέπουν τους επαγγελματίες να προωθήσουν πολιτισμικά ευαίσθητες προσεγγίσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της φυματίωσης και την έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων και φροντίδα για να βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι επικρατούσες φυλετικές/εθνικές ανισότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης από φυματίωση και του αυξημένου κινδύνου για διάφορους καρκίνους

CDC: Αυξάνονται τα κρούσματα φυματίωσης στις ΗΠΑ

Φυματίωση: Μια παγκόσμια πρόκληση για την υγεία

Νέα ταξινόμηση της φυματίωσης για την εξάλειψη της νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το κολλαγόνο στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.