Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φυματίωση ορισμός: Τι είναι η φυματίωση και από τι προκαλείται;

Φυματίωση ορισμός: Τι είναι η φυματίωση και από τι προκαλείται;

Φυματίωση ορισμός: Η φυματίωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια που προσβάλλουν κυρίως τους πνεύμονες. 

Η φυματίωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια που προσβάλλουν κυρίως τους πνεύμονες. Εξαπλώνεται στον αέρα και μπορεί να είναι θανατηφόρος εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό αντιβιοτικών που λαμβάνονται σε διάστημα αρκετών μηνών για πλήρη ανάρρωση. Η φυματίωση (ΤΒ) κατατάσσεται ως η ένατη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, στοιχίζοντας 1,3 εκατομμύρια ζωές το 2022, συμπεριλαμβανομένων 167.000 ατόμων με HIV. Είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια παγκοσμίως μετά τον Covid-19, ξεπερνώντας το HIV/AIDS. Παρά το γεγονός ότι η φυματίωση μπορεί να θεραπευθεί και να προληφθεί, παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα παγκόσμιας υγείας, με διάφορους παράγοντες κινδύνου να συμβάλλουν στον επιπολασμό της. Ένας πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου είναι η έκθεση στο Mycobacterium tuberculosis, το βακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση, το οποίο συνήθως εμφανίζεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διακυβεύονται από καταστάσεις όπως το HIV/AIDS, ο υποσιτισμός ή φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή ή η χημειοθεραπεία, αυξάνουν σημαντικά την ευαισθησία στη φυματίωση. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών που σχετίζονται με αυτή την ασθένεια.

Αιτίες Φυματίωσης

Ακολουθούν 5 αιτίες που συμβάλλουν στον επιπολασμό και τη μετάδοσή του:

1. Βακτηριακή μετάδοση : Η φυματίωση εξαπλώνεται μέσω του αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, απελευθερώνοντας μικροσκοπικά μολυσματικά σταγονίδια που περιέχουν τα βακτήρια. Η στενή και παρατεταμένη επαφή με ένα μολυσμένο άτομο αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

2. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα : Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εκείνοι που ζουν με HIV/AIDS, υποσιτισμό ή ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση από φυματίωση λόγω της αδυναμίας τους να καταπολεμήσουν τα βακτήρια.

3. Υπερπλήρη και ανεπαρκώς αεριζόμενα περιβάλλοντα : Η φυματίωση ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα με πολύ κόσμο και ανεπαρκή αερισμό, όπως φυλακές, στρατόπεδα προσφύγων και καταφύγια αστέγων. Σε αυτές τις ρυθμίσεις, η στενή επαφή μεταξύ των ατόμων διευκολύνει την εξάπλωση των βακτηρίων.

4. Έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη : Η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εργαλείων και της θεραπείας, συμβάλλει στον επιπολασμό της φυματίωσης.

5. Ανθεκτικότητα στα φάρμακα: Η κακή χρήση ή η ελλιπής θεραπεία αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών της φυματίωσης.

Παράγοντες κινδύνου φυματίωσης

Ενώ η φυματίωση προκαλείται από την έκθεση σε βακτήρια Mycobacterium, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε αυτήν την ασθένεια:

 • Έχοντας ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία στη φυματίωση. Αυτό περιλαμβάνει καταστάσεις όπως το HIV/AIDS, τον υποσιτισμό και ορισμένα φάρμακα (π.χ. κορτικοστεροειδή ή χημειοθεραπεία) που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση.
 • Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και τα μικρά παιδιά, αντιμετωπίζουν αυξημένη ευαισθησία λόγω αναπτυσσόμενου ή εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, αντίστοιχα.
  Η φτώχεια, οι συνωστισμένες συνθήκες διαβίωσης και η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ενισχύουν τον κίνδυνο φυματίωσης.
 • Η κατάχρηση ουσιών, ιδιαίτερα το αλκοόλ και ο καπνός, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να αυξήσει την ευαλωτότητα.
 • Τα υποσιτισμένα άτομα διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο φυματίωσης σε σύγκριση με υγιή άτομα.
 • Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και λαμβάνουν φάρμακα όπως τα στεροειδή επιδεινώνουν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης από φυματίωση και εξέλιξης σε ενεργό νόσο.

Συμπτώματα της φυματίωσης

Η φυματίωση παρουσιάζει μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της μόλυνσης και τον τύπο της φυματίωσης όπως ο εγκέφαλος, τα νεφρά, τα οστά, το έντερο και τα γεννητικά όργανα. Αλλά η φυματίωση των πνευμόνων είναι ο πιο κοινός τύπος της. Ακολουθούν τα κοινά συμπτώματα της φυματίωσης:

 • Επίμονος βήχας που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες
 • Βήχας με αίμα ή πτύελα
 • Πόνος στο στήθος
 • Χρόνια κόπωση
 • Πυρετός
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Η ακούσια απώλεια βάρους
 • Απώλεια όρεξης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φυματίωση μπορεί να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πρησμένους λεμφαδένες, πόνο στις αρθρώσεις, κοιλιακό άλγος και γενικό αίσθημα ασθένειας. Ωστόσο, δεν αναπτύσσουν συμπτώματα όλοι όσοι έχουν μολυνθεί με βακτήρια της φυματίωσης, ειδικά στο λανθάνον στάδιο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί τα βακτήρια υπό έλεγχο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί μια πειραματική εφαρμογή να σκανάρει τον βήχα για φυματίωση;

Με ποιον τρόπο τα Τ κύτταρα καταπολεμούν τη φυματίωση;

ΠΟΥ: Η απόκριση στη φυματίωση ανακάμπτει από την πανδημία

Γιατί τα βακτήρια της φυματίωσης σχηματίζουν μακριές αλυσίδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Γάλα καρύδας: Ένα ελιξίριο γεμάτο θρεπτικά συστατικά για υγεία και ευεξία

Γάλα καρύδας: Η ενσωμάτωση του γάλακτος καρύδας στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας της καρδιάς μέχρι τη βοήθεια στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της πέψης.

Μηχανική υποστήριξη: Η απόφαση για τερματισμό θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο

Μηχανική υποστήριξη: Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κλινικό κόσμο σχετικά με το ποιοι ασθενείς πρόκειται να αναρρώσουν, σε ποιο βαθμό θα αναρρώσουν και πότε θα αναρρώσουν.

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Close Icon