Ρεπορτάζ Υγείας

Εθελοντής δότης μυελού των οστών έγινε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Εθελοντής δότης μυελού των οστών έγινε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Εθελοντής δότης μυελού των οστών έγινε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης για να στηρίξει την πρωτοβουλία του Συλλόγου ‘’Όραμα Ελπίδας’’ στην δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα .

Αναλυτικότερα , στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων « Αγία Σοφία», κ. Μάνος Παπασάββας, καθώς και ο παιδίατρος-αιματολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών, κ. Στέλιος Γραφάκος.

‘’Βρισκόμαστε εδώ, γιατί και εγώ προσωπικά αλλά και το Υπουργείο συνολικά, θέλουμε να υποστηρίξουμε, όσο μπορούμε περισσότερο και συμβολικά και ουσιαστικά, την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η «Ελπίδα» για τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό που δεν τιμά την πατρίδα μας. Έχουμε ένα πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό μας –νομίζω από τα χαμηλότερα- σε εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Ευρώπη’’ δήλωσε ο Α. Γεωργιάδης.

Συνεχίζοντας τόνισε ο Υπουργός Υγείας ότι οι ‘’ Έλληνες είμαστε φιλότιμος λαός. Είμαι βέβαιος ότι, εάν εξηγήσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι αυτό και πόσο εύκολο είναι για τον καθένα μας, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να δώσουμε χιλιάδες εγγραφές στην Τράπεζα και να σώσουμε τα επόμενα χρόνια πολλές ανθρώπινες ζωές. Θέλω λοιπόν να συγχαρώ την «Ελπίδα» και τον γιατρό για αυτή την πολύ καλή προσπάθεια που κάνουν. Εμείς θα είμαστε παρόντες. Σκοπεύω να ζητήσω από όλα τα Υπουργεία να κάνουν ανάλογη κίνηση, για να στηρίξει συνολικά η Κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια και να κάνουμε μια συνολική εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για το πόσο σημαντικό είναι αυτό’’

Από την πλευρά του ο παιδίατρος-αιματολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών, κ. Στέλιος Γραφάκος ανέφερε ότι ‘’ με την μεταμόσχευση μυελού των οστών αντιμετωπίζονται βαριά νοσήματα που απειλούν τη ζωή και δε γίνονται καλά με κανέναν άλλο τρόπο. Για να μπορέσει να γίνει η μεταμόσχευση, χρειάζεται να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Δυστυχώς, όμως, μόλις στο ένα τρίτο των περιπτώσεων βρίσκεται ο δότης στο οικογενειακό περιβάλλον και επομένως για τη μεγάλη πλειοψηφία πρέπει να αναζητηθεί ένας ξένος, ένας μη συγγενής εθελοντής. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 23 εκατομμύρια εθελοντές δότες. Δυστυχώς, όμως, όπως ακούσατε, στην πατρίδα μας ο αριθμός είναι πολύ μικρός, μικρότερος από 30.000. Έχει γίνει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να αυξηθούν’’

‘’Το κενό έρχεται να το καλύψει το «Όραμα Ελπίδας», μια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού που δημιούργησε ο Σύλλογος «Ελπίδα» και η κα. Βαρδινογιάννη. Ελπίζουμε με την υποστήριξη της Πολιτείας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε 100.000 δότες τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν μοσχεύματα εύκολα όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένοι ασθενείς. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι ίσως είστε εσείς το μοναδικό άτομο που ταιριάζει γενετικά με κάποιον ασθενή και μπορείτε μόνο εσείς να του προσφέρετε ζωή. Η διαδικασία είναι πολύ απλή σήμερα. Για σχεδόν το σύνολο των περιπτώσεων είναι ένας τρόπος σαν την αιμοδοσία. Είναι τελείως ανώδυνο και ασφαλές και μέσα σε δύο-δυόμισι ώρες μπορεί κάποιος να προσφέρει τα αιμοποιητικά κύτταρα, για να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς’’ υπογράμμισε ο κ. Γραφάκος.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων « Αγία Σοφία», κ. Μάνος Παπασάββας είπε ότι ‘’ Στην υπερσύγχρονη Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Ελπίδα» λειτουργεί Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά, μοναδική στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 60 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων και αν προσθέσουμε τις μεταμοσχεύσεις ενηλίκων, φτάνουμε περίπου στις 180 με 200 ετησίως στη χώρα μας. Μόνο στο 30% βρίσκουμε μόσχευμα στο οικογενειακό περιβάλλον. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα πρέπει να ανατρέξουμε σε παγκόσμια τράπεζα, όπου η ανεύρεση είναι μία διαδικασία η οποία παίρνει αρκετό χρόνο και πολλές φορές είναι ζωτικής σημασία για τον ασθενή, καθώς επίσης έχει και μεγάλο οικονομικό κόστος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόσχευμα που μπορούμε να βρούμε στην Ευρώπη, κοστίζει 15.000 ευρώ, και εάν το μόσχευμα βρεθεί στην Αμερική, είναι 30.000 ευρώ. Με τη δημιουργία του καινούργιου Συλλόγου και της Τράπεζας ευελπιστούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια να μειώσουμε κατά πολύ, το ποσοστό ανεύρεσης συμβατού δότη από τράπεζες του εξωτερικού. Και πάλι κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε’’

Στην ερώτηση πόσοι δότες έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα απάντησε ο κ. Γραφάκος κάνοντας γνωστό ότι ‘’μέχρι σήμερα στη τράπεζα τη δική μας που λέγεται «Όραμα Ελπίδας» έχουν εγγραφεί περίπου 1.100 άτομα. Που είναι σημαντικός αριθμός εάν σκεφτείτε ότι λειτουργεί σχεδόν ένα μήνα. Αλλά πρέπει να μνημονεύσουμε και την τράπεζα του Πανεπιστήμιου Πατρών, που λέγεται «Χάρισε Ζωή», με την οποία συνεργαζόμαστε, όπου έχουν εγγραφεί εκεί τα τελευταία χρόνια 4.000 δότες, και έχουν πραγματοποιήσει 4 μεταμοσχεύσεις δίνοντας μοσχεύματα από εκεί. Εμείς θα καλύψουμε το κενό σε πολύ πιο σύντομο χρόνο’’

Ο υπουργός υγείας απατώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αποκάλυψε ότι ‘’σχεδιάσουμε μια ολόκληρη καμπάνια, υποστηρικτική της προσπάθειας που έχει κάνει ήδη η «Ελπίδα» και στα μέσα ενημέρωσης. Πιστεύουμε ότι εδώ υπάρχει ένα πραγματικό κενό το οποίο πρέπει να καλύψουμε και είναι ευθύνη της Πολιτείας να συνδράμει’’

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

21/4: Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Κορωνοϊός 21/04 – 3.015 νέα κρούσματα – 86 νεκροί – 831 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μόλυνση από έρπητα πιθανώς συνδέεται με το εμβόλιο covid-19, λέει η μελέτη

Ο Furer είπε ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα και μία επίπτωση θα μπορούσε να είναι ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά του έρπητα ζωστήρα πριν πάρουν το εμβόλιο COVID-19.

Παραλήπτρια εμβολίου Johnson & Johnson covid-19 στη Νεβάδα υποβάλλεται σε 3 εγχειρήσεις εγκεφάλου μετά από τον εμβολιασμό

" Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν μια συνιστώμενη παύση για το εμβόλιο J&J COVID-19 μετά από έξι περιπτώσεις σπάνιου, σοβαρού θρόμβου αίματος σε φόντο πάνω από 6,8 εκατομμύρια παραλήπτες.

Πλήρης η ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Ο ΕΟΜ φιλοδοξεί η δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων και οι μεταμοσχεύσεις να εισέλθουν σε μια νέα εποχή και εργάζεται συστηματικά πάνω σε αυτό. Μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΜ δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις μεταμοσχεύσεις σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια σειρά παρεμβάσεων τόσο μακροπρόθεσμης όσο και μεσοβραχυπρόθεσμης προοπτικής.

Εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής με αύξηση +171% και +360% στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης

Λύματα: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Αιτίες πίσω από την εμφάνιση κιρσών

Τα κύρια συμπτώματα των κιρσών είναι οι εμφανείς, πρησμένες φλέβες στα πόδια. Μπορεί να νιώθουμε πέρα από το οίδημα, πόνο και βάρος. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτύξουμε και αποχρωματισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι φλέβες μπορεί να αιμορραγούν σημαντικά και να δημιουργηθεί και έλκος.